Κατηγορίες

Όγδοη περίοδος, 2020-2023

  

2023
 
Απολογισμός: Το 2023 για τις Εκδόσεις Πατάκη

 

Αγαπητές και αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,

όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος μοιραζόμαστε μαζί σας έναν απολογισμό του έτους που πέρασε.

Ο κύκλος εργασιών του 2023 έφτασε το ποσό των 13.551.981,23 ευρώ, αυξημένος 5,71% συγκριτικά με το 2022.

 

Η εκδοτική μας παραγωγή: Στις Εκδόσεις Πατάκη κλείσαμε το 2023 με απολογισμό 305 νέους τίτλους έντυπων βιβλίων, 187 ηλεκτρονικών βιβλίων και 50 audiobooks.

 

Σύνολο βιβλίων: 542

 

 

Το 2023 εκδόθηκαν πολλά σημαντικά βιβλία τα οποία αγάπησε το κοινό και αρκετοί συγγραφείς μας έλαβαν διακρίσεις.

 

Βραβεία και διακρίσεις.

 

Στις 9 Ιουνίου 2023 το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία, τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης  και τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου  που αφορούσαν τις εκδόσεις 2021.

Με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων τιμήθηκε η Μαρία Λαϊνά για τη συνολική της προσφορά στα γράμματα. Ποιήτρια, πεζογράφος, θεατρική συγγραφέας, μεταφράστρια, επιμελήτρια, ανθολόγος, καθηγήτρια, ραδιοφωνική παραγωγός· η Μαρία Λαϊνά (Πάτρα, 1947-2023), ήδη από το 1968 ―οπότε και πρωτοεμφανίστηκε με την προοικονομούσα συλλογή Ενηλικίωση―, αφοσιώθηκε στις λέξεις, τις δικές της και των άλλων, δημιουργώντας μέχρι σήμερα μια ιδιαίτερη, αναγνωρίσιμη και φιλόξενη πτυχή μέσα στην πραγματικότητα, και όχι μόνο τη λογοτεχνική.

Tη Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023 η Μαρία Λαϊνά,η κορυφαία εν ζωή Ελληνίδα ποιήτρι, απεβίωσε.

Ο Σωτήρης Δημητρίου απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για τον Ουρανό απ’ άλλους τόπους. Αφηγείται µια σχεδόν εκατόχρονη γυναίκα από την Ήπειρο. Δεν της φτάνει –κατά τα λόγια της– ο ουρανός για χαρτί, θέλει ουρανούς κι απ’ άλλους τόπους. Πολλές φορές έχεις την αίσθηση πως τη γλώσσα της την κινεί ουράνιος υποβολέας. Τραγουδιστή πηγή πλαγιάς που άνθισε κάποια µακρινή άνοιξη και µαράθηκε στις µέρες µας. Το παρόν βιβλίο είναι ο απόηχος αυτής της γλώσσας. Αφολοή, όπως συχνά πυκνά λέει η αφηγήτρια.

Με το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου τιμήθηκε ο Μάνος Κοντολέων για το έργο του με τίτλο Η Μάσκα του Καπιτάνο.  Μια απρόβλεπτη ιστορία μυστηρίου, όπου οι καθημερινοί άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τους υπόγειους φόβους τους και τις κρυμμένες ενοχές τους.

Η «Μάσκα του Καπιτάνο» είναι ένα εγγενώς διηλικιακό βιβλίο. Για τους νεαρούς αναγνώστες είναι μια τερπνή πρόσκληση να ανακαλύψουν τη μαγεία της ποίησης, της μουσικής, και όλων των παλιών πραγμάτων που έχουν μεταμορφωθεί μέσα από την αχλή του χρόνου και της νοσταλγικής αναπόλησης. Πρόκειται βεβαίως για αντικείμενα εμβληματικά, που έχουν νοηματοδοτήσει τον κόσμο και τις πραγματικότητες γενεών. Επομένως αξίζει να τα γνωρίσουν οι νεότεροι.

 

Αντίστοιχα και η ανακοίνωση των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας Κύπρου για εκδόσεις του έτους 2022 από τις πολιτιστικές υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού Κύπρου έφερε ένα ακόμα βραβείο για τις Εκδόσεις Πατάκη.

Το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για εκδόσεις του έτους 2022, μετά από κατά πλειοψηφίαν απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονεμήθηκε στην Κωνσταντία Σωτηρίου για το έργο της  Brandy Sour.
Όπως αναφέρει το σκεπτικό της βράβευσης, το βιβλίο Brandy Sour της Κωνσταντίας Σωτηρίου, ένα πυκνό, σπονδυλωτό μυθιστόρημα 22 ευσύνοπτων κεφαλαίων με επίκεντρο το περιώνυμο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας, ενεργοποιεί, συγκινητικά και ανάλαφρα, τροπές και τραύματα της συλλογικής κυπριακής μνήμης.

 

Ανακοινώθηκαν επίσης στις 21 Δεκεμβρίου 2023 οι τιμητικές διακρίσεις της Ακαδημίας Αθηνών για το 2022 σε ανθρώπους των γραμμάτων, των επιστημών, της τέχνης και της προσφοράς. Το Βραβείο Δοκιμίου του Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη έλαβε ο Αντώνης Μόλχο για το βιβλίο του Η Κοινοτοπία του Καλού. Ένα εβραιόπουλο στην Ελλάδα της Κατοχής

Ο Μόλχο, σπουδαίος ιστορικός, παίζει µε όλες τις δυνατότητες που του προσφέρει η γραφή, για να µας δώσει ένα αφήγηµα εξαιρετικά συναρπαστικό, όσο και διδακτικό για τις σχέσεις ανάµεσα στη µνήµη και στην ιστορία. Και κυρίως για το τι σήµαινε να είσαι εβραιόπουλο στη Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του 1940.

 

 

Με μεγάλη χαρά είδαμε 3 βιβλία μας στη λίστα των βραβείων του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για τις εκδόσεις του 2022.

Το Βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου (picture book ή graphic novel) για την εικονογράφηση και για το κείμενο απονεμήθηκε στην Ίριδα Σαμαρτζή (εικονογράφηση) και στη Μαρία Παπαγιάννη (συγγραφή) για το βιβλίο Στο Πικεφί.

 

Το Βραβείο «Φανή Αποστολίδου» σε συγγραφέα εκτενούς αφηγήματος για παιδιά μεγάλων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου απονεμήθηκε στη Λίλη Λαμπρέλλη για το βιβλίο Το πέρασμα. Αϊβαλί-Μυτιλήνη, 1922.

Το Βραβείο σε συγγραφέα για τη διασκευή λογοτεχνικού έργου της ελληνικής ή παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά και νέους απονεμήθηκε στον Kanellos Cob για το βιβλίο Ο θησαυρός της Βαγίας (συγγραφή Ζωρζ Σαρή).

 

 

 

 

 

 

 

Στην αγαπημένη συγγραφέα Αθηνά Μπίνιου απονεμήθηκε το μεγάλο βραβείο «Πηνελόπη Δέλτα» για τη συνολική της προσφορά στην προώθηση του παιδικού και εφηβικού βιβλίου.

Απονεμήθηκε δίπλωμα στην Αργυρώ Πιπίνη, και αντιστοίχως στις Εκδόσεις Πατάκη, για την αναγραφή του έργου της στους Τιμητικούς Πίνακες της ΙΒΒΥ 2022, για τη μετάφραση του βιβλίου

Το χάρισμα της Ήβης του Ματ Χέιγκ.

Βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας σε παιδιά και νέους, το οποίο εκπόνησε και εφάρμοσε σχολείο, βιβλιοθήκη, άλλος φορέας ή φυσικό πρόσωπο: απονέμεται στο Project Ανοικτό Βιβλίο (Open Book Project) (Υπεύθυνη: Μαρέττα Σιδηροπούλου), που εκπονεί το Εργαστήριο Παιδαγωγικής Έρευνας και Εκπαιδευτικών Πρακτικών του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΕΠΗ) του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ).

Αθλοθέτης: Εκδόσεις Πατάκη. Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.

 

 

Στις 18 Οκτωβρίου 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου ανακοινώνει τις προτάσεις του για την αναγραφή στους Τιμητικούς Πίνακες της ΙΒΒΥ 2024 (IBBY Honour List 2024):

για τη συγγραφή: Το πέρασμα. Αϊβαλί-Μυτιλήνη, 1922, της Λίλης Λαμπρέλλη, Εκδόσεις Πατάκη, 2022.

 

Στις  20 Οκτωβρίου 2023, ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για το διεθνές βραβείο παιδικής λογοτεχνίας Astrid Lindgren Memorial Award 2024 (ALMA).

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, η Εταιρεία Συγγραφέων και η Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, αποφάσισαν να προτείνουν από την Ελλάδα για το ALMA 2024 τους συγγραφείς Λότη Πέτροβιτς – Aνδρουτσοπούλου και Βαγγέλη Ηλιόπουλο καθώς και το διεπιστημονικό σωματείο Διαβάζοντας Μεγαλώνω.

 

Τις υποψηφιότητες μπορείτε να αναζητήσετε στο https://alma.se/en/nomination/candidates/nominated-candidates-2024/.


Διακόσιοι σαράντα πέντε άτομα και φορείς από 68 χώρες είναι υποψήφιοι για το Astrid Lindgren Memorial Award του 2024. Η ανακοίνωση του νικητή θα γίνει στις 9 Απριλίου 2024, τη δεύτερη μέρα διεξαγωγής της Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια.

Το ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award) είναι ένα από τα δύο κορυφαία βραβεία παιδικής λογοτεχνίας και βιβλίων στον κόσμο, μαζί με το H.C. Andersen Award. Απονέμεται σε δημιουργό παιδικών βιβλίων (συγγραφέα ή εικονογράφο) ή φορέα φιλαναγνωσίας κάθε χρόνο από το 2002, όταν και θεσμοθετήθηκε από τη σουηδική κυβέρνηση, με σκοπό να ενισχύσει το ενδιαφέρον για την παιδική και νεανική λογοτεχνία. Το Σουηδικό Συμβούλιο Τεχνών είναι αρμόδιο για όλες τις αποφάσεις, ενώ την επιλογή του νικητή κάνει 12μελής επιτροπή. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό αξίας 5 εκατ. σουηδικών κορώνων (περίπου 460.000 ευρώ), κάτι που δείχνει πόσο σοβαρά παίρνει η Σουηδία το δικαίωμα των παιδιών στην ανάγνωση.

 

 

Επίσης, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι το βιβλίο «Μια αρχή, ένα τέλος, μια αρχή ξανά» της διακεκριμένης εικονογράφου Ντανιέλας Σταματιάδη συμπεριλήφθηκε στους 100 τίτλους της συλλογής The BRAW Amazing Bookshelf της Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια. Κάθε χρόνο η διεθνής κριτική επιτροπή της έκθεσης επιλέγει, ανάμεσα σε χιλιάδες βιβλία από όλο τον κόσμο, εκατό βιβλία με εικόνες από τους φιναλίστ του βραβείου BolognaRagazzi, τα οποία αξίζουν την προσοχή όλων και ιδιαίτερα της εκδοτικής κοινότητας. Το βιβλίο, μαζί με τα υπόλοιπα βιβλία-φιναλίστ, παρουσιάστηκε σε ειδική έκθεση στο πλαίσιο της 60ής Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια.

 

Το εξαιρετικό «σιωπηλό βιβλίο» της Ντανιέλας Σταματιάδη περιγράφει τον κύκλο της ζωής δοσμένο δίχως λόγια, μέσα από μια σειρά εικόνων όπου οι εμπειρίες αποτυπώνονται ως χρώματα στο λευκό, άσπιλο σώμα ενός πλάσματος που κινείται από τοπίο σε τοπίο μέσα στο βιβλίο. Το βιβλίο είχε συμπεριληφθεί στις Χρυσές Λίστες ELNIPLEX ενώ ήταν υποψήφιο και για το βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού Ο Αναγνώστης.

  

Το ELNIPLEX ανακοίνωσε τη Χρυσή Λίστα για το 2023 (ELNIPLEX GOLD LIST 2023), τη δημοφιλέστερη συγκεντρωτική λίστα με τα κορυφαία βιβλία της εκδοτικής παραγωγής του 2022.

Η Χρυσή Λίστα αποτελείται από 100 ελληνικά και μεταφρασμένα βιβλία, ήτοι 7 βιβλία για 0-3 ετών, 34 βιβλία για 4-7 ετών, 18 βιβλία για 8-11 ετών, 17 βιβλία για 12-17 ετών, 14 βιβλία γνώσεων, 8 βιβλία από βιβλίων άλλων κατηγοριών (graphic novels/comics, parenting, θέατρο, εκπαιδευτικά κ.α.) και την Ειδική Μνεία σε 2 κορυφαία εκδοτικά γεγονότα.

Σε κάθε κατηγορία, υπάρχουν τα καλύτερα βιβλία με ξεχωριστή σήμανση στην ετικέτα Best of the best, αλλά και για πρώτη φορά τα ΠΡΟΣΩΠΑ της χρονιάς: Έλληνες και ξένους συγγραφείς και εικονογράφους, πρωτοεμφανιζόμενο/η, μεταφραστή/-ια και εκδοτικό στίγμα.

 

Στην κατηγορία εκδοτικό στίγμα Εκδότης της χρονιάς αναδείχθηκαν οι Εκδόσεις Πατάκη.

 

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ομάδας του ELNIPLEX : Οι Εκδόσεις Πατάκη, έχουν για μια ακόμα χρονιά τα περισσότερα βιβλία στη Χρυσή Λίστα. Αυτό όμως είναι δευτερεύον, καθώς εκείνο που πρωτεύει είναι η συνολική ποιότητα και ματιά τους στα βιβλία που εκδίδουν, ακόμα και σε βιβλία που δεν διακρίνονται κάπου. Η ανάδειξη νέων συγγραφέων, η ύπαρξη στις τάξεις τους μεγάλου αριθμού κορυφαίων δημιουργών, οι προσεγμένες εκδόσεις, ο εορτασμός των 100 χρόνων της θρυλικής Ζωρζ Σαρή με έναν έξοχο ιστότοπο, ο Μήνας Εφηβείας και πολλές άλλες πρωτοβουλίες είναι ένα μικρό δείγμα του αποτυπώματος που αφήνουν οι συγκεκριμένες εκδόσεις στον χώρο του παιδικού και εφηβικού βιβλίου.

 

 

 

 

Αναλυτικά τα βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη που διακρίθηκαν ανά κατηγορία:

0-3 ετών:
Το ταξίδι του Αϊ-Βασίλη, Συγγραφέας: Mia Cassany

 

4-7 ετών:

Στο Πικεφί, Συγγραφέας: Μαρία Παπαγιάννη
Η περιπέτεια ενός ιππότη, Συγγραφέας: Σπύρος Γιαννακόπουλος

Είπε ο κήπος..., Συγγραφέας: Αργυρώ Πιπίνη
Είναι ο νονός μου εφευρέτης;, Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος

Είμαι ένα δέντρο, Συγγραφέας: Sylvaine Jaoui

Το Γκρούφαλο καρουζέλ, Συγγραφέας: Τζούλια Ντόναλντσον

Ο Έλμερ και ο μπάρμπα-Κόκκινος, Συγγραφέας: Ντέιβιντ Μακ Κι

 

8-11 ετών:

Το μαντίλι με τα τριαντάφυλλα, Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Κουρείο Κλαμπ, Συγγραφέας: Soledad Romero Mariño

Η εκδίκηση του τέρατος (Η Μπέθανυ και το τέρας, βιβλίο 2), Συγγραφέας: Jack Meggitt Phillips

 

12-17+:

Ο άλλος, Συγγραφέας: Μάνος Κοντολέων

Το πέρασμα. Αϊβαλί-Μυτιλήνη 1922, Συγγραφέας: Λίλη Λαμπρέλλη
Στο σκοτάδι των σκοταδιών κι ακόμα παραπέρα, Συγγραφέας: Άννα Κουππάνου
Φιλία με άρωμα λεβάντας, Συγγραφέας: Αναστασία Ξενοφώντος Γαϊτάνου

Καθετί λυπηρό είναι ένα ψέμα (μια αληθινή ιστορία), Συγγραφέας: Daniel Nayeri

Γνώσεων:

Υπάρχει ζωή μέσα στη μύτη σου;, Συγγραφέας: Christian Borstlap

Άλλες κατηγορίες (graphic novels/comics, parenting, θέατρο, εκπαιδευτικά κ.α.):
Ο θησαυρός της Βαγίας (graphic novel), Συγγραφέας: Ζωρζ Σαρή, Eικονογράφος/Σενάριο: Kanellos Cob

Ο ψεύταρος βοσκός Μητς Μπόι και άλλες ιστορίες, Συγγραφέας: Σάκης Σερέφας, Eικονογράφος: Στέλλα Στεργίου

Δίδαξε. Μπορείς; Τι χρειάζεται για να χτιστεί η επόμενη γενιά, Συγγραφέας: Andria Zafirakou

 

Best of the best:

Το ταξίδι του Αϊ-Βασίλη, Συγγραφέας: Mia Cassany

Ο θησαυρός της Βαγίας (graphic novel), Συγγραφέας: Ζωρζ Σαρή, Eικονογράφος/Σενάριο: Kanellos Cob

 

Έλληνας/Ελληνίδα εικονογράφος της χρονιάς: Ντανιέλα Σταματιάδη

 

 

 

Απονεμήθηκαν την Τρίτη 13 Ιουνίου 2023, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, τα βραβεία του περιοδικού Ο Αναγνώστης για τα βιβλία που εκδόθηκαν το 2022.
To ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ απέσπασε ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης για το βιβλίο του Η νοσταλγία της απώλειας.

Οι τριάντα μία διηγήσεις του βιβλίου είναι αφηγήσεις προσωπικές, ιστορίες φίλων και περαστικών, εξιστορήσεις που φανερώθηκαν μέσα από καταχωνιασμένα σημειωματάρια και το καταστάλαγμα της ζωής. Καταστάσεις πραγματικές και φανταστικές, ανομολόγητες και παρανοημένες, για ανθρώπους που δοκιμάστηκαν στα όρια της ζωής τους. Κοινά στοιχεία των διηγήσεων η μνήμη, ο πόνος και η απώλεια, οι εμμονές του έρωτα, τα ανθρώπινα παθήματα.

Οι διηγήσεις, σύνοψη και απόσταγμα ζωής, αποτελούν μια αποσπασματική μυθοπλασία.

O Αναγνώστης και οι εκδόσεις Le miel des anges είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν ότι από το 2023 το Πρώτο Βραβείο Διηγήματος που θα απονέμεται στην τελετή των Βραβείων του Αναγνώστη θα εκδίδεται στη γαλλική γλώσσα και θα κυκλοφορεί στη Γαλλία από τον εκδοτικό οίκο Le miel des anges.
Στις εκδόσεις Le miel des anges, που ιδρύθηκαν από τον Γάλλο συγγραφέα και μεταφραστή Μichel Volkovitch, μεταφράζονται και εκδίδονται αποκλειστικά και μόνο έργα Ελλήνων συγγραφέων. Στα εννέα χρόνια λειτουργίας τους έχουν κυκλοφορήσει πάνω από 100 τίτλοι, όπου συμπεριλαμβάνονται συλλογές διηγημάτων, ποίηση και θέατρο. Τώρα αποφάσισαν να στηρίξουν τον θεσμό των βραβείων του περιοδικού Αναγνώστης στην κατηγορία του διηγήματος. Έτσι, και Η νοσταλγία της απώλειας θα κυκλοφορήσει στα γαλλικά, σε μετάφραση του Michel Volkovitch και της Ελένης Ζέρβα.

 

Τo βραβείο Jean Moréas 2022 για το σύνολο του έργου του, απέσπασε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος  ποιητής, κριτικός και βιβλιογράφος. Ο Δηµήτρης Δασκαλόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1939. Έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές, βιβλιογραφίες και βιβλία µε µελετήµατα για πρόσωπα και θέµατα νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το 2006 ανακηρύχτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 2010 του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Το 2015 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του.

 Η απονομή των Διεθνών Βραβείων  Ποίησης Jean Moréas 2022 έγινε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών στις 15 Μαρτίου 2023.Την τελετή της απονομής των Διεθνών Βραβείων Ποίησης Jean Moréas 2022 άνοιξε ο πρόεδρος του Γραφείου Ποιήσεως Αντώνης Σκιαθάς. Ακολούθησε στο βήμα της εκδήλωσης ο πρόεδρος των Βραβείων Jean Moréas, Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος. Το έργο του Γραφείου Ποιήσεως στηρίζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ελληνιστών και Ελληνιστριών στα πανεπιστήμια της Ευρώπης, η Greek Library of London. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ποιητές, ποιήτριες, συγγραφείς, μεταφραστές, μεταφράστριες απο την ευρύτερη περιοχή και την Αθήνα. Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης ήταν η απονομή του Βραβείου για την προβολή των ελληνικών γραμμάτων στο εξωτερικό στην Gonda Van Steen, που κατέχει την έδρα Κοραής στο King's College του Λονδίνου.

 

 

 

 

Στις 12 Μαίου του 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Ελλήνων Μεταφραστών Λογοτεχνίας  και το Ίδρυμα  «Άρτεμις & Κώστας Κυριαζή»,  για την εξαιρετική και διακεκριμένη προσφορά στον τομέα του ιστορικού μυθιστορ?ματος, ομοφώνως αποφάσισε και βράβευσε με το Βραβείο Ιστορικού Μυθιστορήματος Άρτεμις & Κώστας Κυριαζή το συγγραφέα μας Ισίδωρο Ζουργό.

 

Μέσα στο 2023, το Εργαζόμενο αγόρι της Λένας Διβάνη ήταν η πρόταση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ε.Ε. στο πλαίσιο της ετήσιας πρωτοβουλίας «Αναγνώστες της Ευρώπης» (Readers of Europe) της Βιβλιοθήκης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέσβης κ. Ιωάννης Βράιλας, επέλεξε το συγκεκριμένο μυθιστόρημα ως την ελληνική πρόταση για τη Readers of Europe Reading List, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Βιβλιοθήκης του Συμβουλίου.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Βιβλιοθήκης του Συμβουλίου, «πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που ανατρέπει όλα τα ξεπερασμένα στερεότυπα για τους ρόλους των δύο φύλων, που λειτουργούν περιοριστικά για τους άνδρες και τις γυναίκες έως σήμερα».
Η λίστα των βιβλίων συγκροτείται κάθε χρόνο από τις προτάσεις των Μονίμων Αντιπροσώπων των 27 κρατών-μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι επιλέγουν ένα αντιπροσωπευτικό λογοτεχνικό έργο της χώρας τους για το καλοκαίρι, το οποίο διαπνέεται από τις πανανθρώπινες αξίες και τα δημοκρατικά ιδεώδη, με διαφορετικό θέμα κάθε χρονιά.

 

Ο συγγραφέας Θοδωρής Καλλιφατίδης έλαβε το Χρυσό Μετάλλιο του Κύκλου των Καλών Τεχνών της Μαδρίτης (Circulo de Bellas Artes de Madrid), την υψηλότερη διάκριση που απονέμεται από το συγκεκριμένο ίδρυμα, στις 5 Μαΐου 2023.

Ο Καλλιφατίδης έχει εκδώσει περισσότερα από σαράντα βιβλία μυθοπλασίας, δοκιμίων και ποίησης, μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες. Με την απονομή αυτού του βραβείου, εκτός από την αναγνώριση ενός από τους μεγάλους εκφραστές των ευρωπαϊκών γραμμάτων, ο Κύκλος των Καλών Τεχνών της Μαδρίτης υπογραμμίζει τη διακρατική αντίληψη του πολιτισμού και τιμά τη σπουδαία λογοτεχνική πορεία του.

 

Ο Θοδωρής Καλλιφατίδης γεννήθηκε στους Μολάους Λακωνίας το 1938.

Μετανάστευσε στη Σουηδία το 1963. Εκεί σπούδασε φιλοσοφία και στη συνέχεια αφιερώθηκε στη λογοτεχνία. Γράφει στα σουηδικά και στα ελληνικά. Τα βιβλία του κυκλοφορούν σε διάφορες γλώσσες. Η Πολιορκία της Τροίας κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη τον Ιούνιο του 2022 και έχει ήδη εκδοθεί στη σουηδική, αγγλική, ισπανική, ιταλική, εσθονική και τουρκική γλώσσα.

 Το Círculo de Bellas Artes de Madrid (CBA) είναι ένα ιδιωτικό, μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό ίδρυμα. Από τότε που ιδρύθηκε, το 1880, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο διεθνούς εμβέλειας στον τομέα της πολιτιστικής δημιουργίας και διάδοσης.

Πρόκειται για σημαντικό επιστημονικό κέντρο με ένα από τα πιο ενεργά πολιτιστικά προγράμματα στη Μαδρίτη. Καθημερινά πραγματοποιεί δραστηριότητες που

σχετίζονται με τις εικαστικές τέχνες, τη μουσική, τον κινηματογράφο, το θέατρο, τη λογοτεχνία, την επιστήμη, τη φιλοσοφία και την ποίηση.

 

 

Η Κριτική Επιτροπή για το 3ο Βραβείο ΛΕΑ Λογοτεχνικής Μετάφρασης, κατά πλειοψηφία, απένειμε το Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ για το έτος 2023 στην Χριστίνα Θεοδωροπούλου για τη μετάφραση του βιβλίου Εξαίσιο πτώμα, της Αργεντινής συγγραφέως Αγκουστίνα Μπαστερρίκα που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

"Το Εξαίσιο πτώμα έχει άμεση σχέση με τον σύγχρονο προβληματισμό για την ανεξέλεγκτη μετάδοση θανατηφόρων ιών, τη διατροφή και την ανησυχία για το μέλλον και φέρει στο επίκεντρο την θέση του ανθρώπου σε αυτό. Όμως, αντί να ακολουθήσει κάτι  αναμενόμενο, κινείται προς την κατεύθυνση μιας οριακής επιστημονικής φαντασίας, η οποία δεν χρησιμοποιεί πλέον εργαλεία τεχνολογίας,

αλλά σφαγείου, σε ένα κείμενο με πυκνή δομή, ακριβή γλώσσα και σύντομες, κοφτές φράσεις. Η βασική μεταφραστική δυσκολία του εν λόγω έργου δεν έγκειται στη γλώσσα αυτή καθ’ εαυτήν ή στις επί μέρους λέξεις/φράσεις, όσο στη συνολική σύλληψη της εικόνας που περιγράφεται και στη συνακόλουθη κατάδυση της μεταφράστριας σε ένα δυστοπικό, εφιαλτικό σύμπαν "ανθρώπινου σφαγείου - βυρσοδεψείου", το οποίο καλείται να αποδώσει. Η ουδέτερη "θερμοκρασία" του έργου, που δρα βραδυφλεγώς, οδηγεί εξελικτικά  σε μια κλιμακούμενη δυσοίωνη ατμόσφαιρα, την οποία η μεταφράστρια παρακολουθεί και αποδίδει με συνέπεια, επιτυγχάνοντας το ίδιο αποτέλεσμα με το πρωτότυπο.

Η μετάφραση της Χριστίνας Θεοδωροπούλου είναι πιστή στο πρωτότυπο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: το κατανοεί σε βάθος και το σέβεται (σε επίπεδο λεξιλογίου, στίξης και ρηματικών χρόνων), οι δε ανεπαίσθητες όσο και απαραίτητες αλλαγές ή μετατοπίσεις σε σχέση με αυτό συντείνουν σταθερά στην ανάδειξή του, με αποτέλεσμα ένα πολύ ικανοποιητικό μετάφρασμα. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι επίσης αυτή που ενδείκνυται για το πρωτότυπο: ενιαία, μετρημένη, χωρίς ακροβασίες, με ένθεση επεξηγήσεων μόνον όταν είναι απαραίτητο και με τον πλέον διακριτικό τρόπο. Εμπνευσμένα, στο πρωτότυπο, και εξαιρετικά ως απόδοση, τα περιγραφόμενα όνειρα. Υποδειγματική η επιλογή και η έκταση των σημειώσεων της μεταφράστριας".

Το βραβείο ΛΕΑ Λογοτεχνικής Μετάφρασης απονέμεται στον μεταφραστή, στη μεταφράστρια ή στη μεταφραστική ομάδα που έχει πραγματοποιήσει κατά το αμέσως προηγούμενο, σύμφωνα με την ημερομηνία έκδοσης του έργου, ημερολογιακό έτος, την καλύτερη πρώτη μετάφραση ή νέα μετάφραση ενός λογοτεχνικού έργου με γλώσσα πρωτοτύπου είτε τα ισπανικά, είτε τα πορτογαλικά, είτε τα καταλανικά.

 

Στο πλαίσιο του Project: Know Her Words, μια πρωτοβουλία της Επιτροπής Γυναικών Συγγραφέων του PEN International, το PEN Greece συμπεριέλαβε δύο βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη, το «Πράγματα που σκέφτεται η παρθένος Μαρία καπνίζοντας κρυφά στο μπάνιο» της Αλεξάνδρας Κ* και το «Αλφαβητάρι εντόμων» της Δήμητρας Κολλιάκου στη δεκάδα των καλύτερων βιβλίων Ελληνίδων συγγραφέων.

To Project: Know Her Words (Γνωρίστε τις λέξεις της) είναι μια πρωτοβουλία της Επιτροπής Γυναικών Συγγραφέων του PEN International για την ανάδειξη της καλύτερης γραφής από γυναίκες συγγραφείς από όλο τον κόσμο.

 

Το Δ.Σ του PEN Greece αποφάσισε να ορίσει μια ανεξάρτητη 3μελή επιτροπή για την επιλογή των τίτλων η οποία απαρτίστηκε από τους, Σωτηρία Γεωργαντή, Κατερίνα Φράγκου και Μανώλη Πιμπλή.

Όλα τα Κέντρα PEN έλαβαν πρόσκληση να μοιραστούν 10 τίτλους από τα καλύτερα βιβλία γυναικών συγγραφέων της χώρας τους ώστε να ενθαρρυνθεί η διαπολιτισμική κατανόηση, να δημιουργηθούν λέσχες βιβλίου μεταξύ των Κέντρων PEN, περαιτέρω αναγνώσεις και παρουσιάσεις συγγραφέων.

Στην κατηγορία του Διηγήματος προτάθηκαν τα εξής:

Πράγματα που σκέφτεται η παρθένος Μαρία καπνίζοντας κρυφά στο μπάνιο, Αλεξάνδρα Κ*, Εκδόσεις Πατάκη 2023. Για το πολυπρισματικό γυναικείο σύμπαν που φιλοτεχνεί.

Αλφαβητάρι εντόμων, Δήμητρα Κολλιάκου, Εκδόσεις Πατάκη 2018.

Για το παιχνίδι μεταξύ αλληγορίας και καθημερινότητας μέσω των συμβολισμών που επιστρατεύει.

 

Για τα ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΒΓΕ 2022 στην κατηγορία Εικονογράφηση βιβλίου απέσπασε Βραβείο η Άννα Τζώρτζη  για το βιβλίο  Η Μυρτώ και η Σμύρνη των θαυμάτων

(Εκδόσεις Πατάκη, 2021) των συγγραφέων Ζήνωνα Ζαμπακίδη και Βασιλικής Μαρκάκη.

Η Άννα Τζώρτζη γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Μετά τις σπουδές της στη ζωγραφική πειραματίστηκε με τη γλυπτική, παρακολουθώντας το εργαστήριο γλυπτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Η αγάπη της για τα παραμύθια και την εικονογράφησή τους είναι πολύ παλιά, απ’ όταν ήταν μικρή και της άρεσε να βυθίζεται στις σελίδες των πολύχρωμων βιβλίων. Σήμερα εργάζεται ως εικονογράφος στον Τύπο και στο παιδικό βιβλίο δημιουργώντας τους δικούς της φανταστικούς κόσμους.

Στην κατηγορία Εξώφυλλο βιβλίου απέσπασε Έπαινο η K2design για το εξώφυλλο  του Άμεση δράση, παρακαλώ! του Πάνου Σόμπολου.

 

 

Το μηνιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό λόγου και τέχνης Χάρτης, συμπληρώνοντας τον τέταρτο χρόνο διαδικτυακής λειτουργίας του, καθιέρωσε ετήσια βραβεία, με σκοπό την ανάδειξη των σημαντικότερων βιβλίων της χρονιάς. Η διάκριση αυτή προέρχεται από τις επιλογές μιας ευρείας ομάδας τακτικών συνεργατών του περιοδικού, οι οποίοι, πρότειναν έως τρία βιβλία ανά είδος λόγου (Ποίηση, Πεζογραφία, Δοκίμιο, Μετάφραση και Βιβλίο για παιδιά) από αυτά που έχουν εκδοθεί το 2021. Δύο βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη τιμήθηκαν με το Βραβείο Χάρτη. Το διαδικτυακό περιοδικό Λόγου και Τέχνης «Χάρτης» (www.hartismag.gr), ανακοίνωσε τα βραβεία του για το 2023 για βιβλία τα οποία έχουν εκδοθεί το 2022.

Το βιβλίο του Τάσου Γουδέλη «Η γοητεία των υποσχέσεων» τιμήθηκε με Βραβείο «Χάρτη» πεζογραφίας (εξ ημισείας με τον Κώστα Μαυρουδή για το βιβλίο «Το αλάτι του Bad Isch», εκδ. Κίχλη).

 

Το βιβλίο μαγειρικής του Βαγγέλη Δρίσκα Chef στην κουζίνα σας. Κλασική μαγειρική του αύριο βραβεύτηκε στα Gourmand World Cookbook Awards 2023.
Συγκεκριμένα, το βιβλίο του Βαγγέλη Δρίσκα έλαβε το 1ο βραβείο — καλύτερο βιβλίο διάσημου Ευρωπαίου σεφ.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής των βραβείων, «ο Βαγγέλης Δρίσκας προσπαθεί για χρόνια να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην επαγγελματική μαγειρική και στη σπιτική κουζίνα. Σε κάθε βιβλίο του φιλοδοξεί να μεταμορφώσει τις οικογενειακές συνταγές σε γαστρονομικές προτάσεις».
Τα Gourmand World Cookbook Awards θεωρούνται τα βραβεία όσκαρ του κόσμου του φαγητού και του κρασιού. Δημιουργήθηκαν από τον Edouard Cointreau με σκοπό να κάνουν ευρύτερα γνωστά στον κόσμο τα βιβλία της μαγειρικής.

 

Σημαντικές στιγμές

 

 

Στις 23 Ιανουαρίου 2022, ζήσαμε μια πολύ όμορφη και σημαντική στιγμή. Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο, η Άννα Πατάκη τιμήθηκε με το Παράσημο του Ιππότη του Τάγματος των Γραμμάτων και Τεχνών, από τον Nicolas Eybalin, Σύμβουλο Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης και Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, εκ μέρους της Υπουργού Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ο Nicolas Eybalin, είπε για την Άννα Πατάκη.

«Αγαπητή  Άννα Πατάκη,

γεννηθήκατε στην Αθήνα σε μία στιγμή όπου η χώρα σας, που είναι και κατά κάποιο τρόπο πατρίδα των Γάλλων, σύμφωνα με τα λόγια του Πρέσβη της Ελλάδος στο Παρίσι που είχε χαρακτηρίσει κάποτε τη Γαλλία ως “πρωτότοκη κόρη της Ελλάδας”, βίωνε μία βαθιά πολιτική κρίση που την απομάκρυνε και τη χώριζε από την Ευρώπη και τις δημοκρατικές και φιλελεύθερες αξίες της.

Η συγκυρία αυτής της γέννησης, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στην ιστορία, επιφόρτισε τόσο εσάς όσο και τη γενιά σας με ένα ιστορικό καθήκον: να συμβάλετε με την εργασία και τη δράση σας στη μόνιμη ένταξη της Ελλάδας, της κοινής μας γενέτειρας, στη μεγάλη οικογένεια των ευρωπαϊκών εθνών. Το κατορθώσατε, στο σημαντικότατο πεδίο της διάχυσης της διανόησης, της γραφής και της λογοτεχνίας».

Με τη σειρά της , η Άννα Πατάκη δήλωσε:

«Αξιότιμη κυρία Υπουργέ (Rima Abdul Malak), αγαπητέ Nicolas Eybalin,

Σας ευχαριστώ ολόψυχα, και στα πρόσωπά σας ευχαριστώ τη Γαλλία και τη Γαλλική Δημοκρατία, για την πολύ μεγάλη τιμή, της οποίας θα προσπαθήσω να φανώ αντάξια, για την πολύ μεγάλη γενναιοδωρία. Πραγματικά δεν έχω κάνει κάτι ιδιαίτερο, πέρα από το ότι νιώθω για τη χώρα σας και τον πολιτισμό σας βαθιά αγάπη, και, τώρα, μετά από πολλά χρόνια, ένα αίσθημα εκλεκτικής συγγένειας. Οι γονείς μας, ίσως επειδή ο πατέρας μας είχε ο ίδιος από νεαρός φιλόλογος το όνειρο να γίνει ένας εκδότης κατά το γαλλικό πρότυπο, μας έφεραν, τα δύο αδέρφια μου κι εμένα, από πολύ νωρίς σε άμεση επαφή με την ωραία γλώσσα σας και με το γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα και πνεύμα. Στα γαλλικά πρωτοδιάβασα τους Ρώσους κλασικούς, στα γαλλικά έκανα τις πρώτες απόπειρες να διαβάσω φιλοσοφία, ακόμη και τον Μπόρχες τον ανακάλυψα σε γαλλικές εκδόσεις, τσέπης τώρα που το σκέφτομαι, που αλίευα στη βιβλιοθήκη του σπιτιού.

 

 

Στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης είχα την ευκαιρία, προτού βρεθώ εκεί για τις δικές μου σπουδές, να ζήσω μεγάλα διαστήματα στο Παρίσι παρατηρώντας τους καλλιτέχνες, τους ζωγράφους να προσπαθούν να πραγματοποιήσουν τα δικά τους όνειρα. Από εκείνα τα χρόνια ο χώρος της τέχνης έγινε για μένα καταφύγιο προσωπικό και τα μουσεία οικείος τόπος, όπου κι αν βρεθώ. Και τώρα, 30 χρόνια μετά, παρακολουθώ τον Βίκτορα, τον γιο μου, να κάνει τα δικά του πρώτα βήματα στο Παρίσι, να ανακαλύπτει τις δικές του συγγένειες με τον πολιτισμό σας, διαφορετικές, πιθανόν, από τις δικές μου και του πατέρα του.

Είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση η σχέση του πολιτισμού με το κράτος, νομίζω όμως πως σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι μπορούμε να συμφωνήσουμε πως η χώρα σας, η Γαλλία, σε νομοθετικό επίπεδο, ανοίγει δρόμους για όλους μας. Δουλεύοντας στον χώρο του βιβλίου σχεδόν τρεις δεκαετίες πλέον, έχω δει κι εγώ στην πράξη πόσο σημαντικό είναι αυτό, είτε πρόκειται για τον νόμο των πνευματικών δικαιωμάτων είτε πρόκειται για τον νόμο της ενιαίας τιμής είτε ακόμη και για αυτή την ίδια τη φύση του ηλεκτρονικού βιβλίου. Η Γαλλία είναι, νιώθω, μια χώρα που επιλέγει, κάθε φορά, τον πολιτισμό ως μια από τις κατεξοχήν βαριές βιομηχανίες της, κι αυτό δεν είναι ούτε εύκολο ούτε αυτονόητο.

Το δε Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας, που μας φιλοξενεί σήμερα, υπήρξε και παραμένει ένας από τους πιο γόνιμους χώρους και πόλους για τον χώρο του πολιτισμού, και ειδικότερα του βιβλίου, στην Ελλάδα. Στα δικά μου μάτια είναι, διαχρονικά, ο πιο σημαντικός, ο πιο ανοιχτός. Αφήνοντας πίσω μας το μούδιασμα της πανδημίας, έχουμε ήδη μπει σε μια νέα περίοδο συνεργασίας και ανταλλαγής ιδεών κι αυτό είναι που μας κάνει αισιόδοξους για το μέλλον.

Σας ευχαριστώ!».

 

 

Μέσα στο 2023 από τις Εκδόσεις Πατάκη το βιβλίο του Mohamed Mbougar Sarr, Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων (LA PLUS SECRÈTE MÉMOIRE DES HOMMES).

Ο Σενεγαλέζος συγγραφέας, τιμήθηκε με το Βραβείο Γκονκούρ 2021.

Το Βραβείο Γκονκούρ (Prix Goncourt ) είναι ένα από τα σημαντικότερα βραβεία της γαλλικής λογοτεχνίας. Απονέμεται κάθε χρόνο στις αρχές Νοεμβρίου στον συγγραφέα του «καλύτερου πεζού έργου μυθοπλασίας της χρονιάς». 

Ο Mohamed Mbougar Sarr ήρθε στην Ελλάδα για να παρουσιάσει το βιβλίο του, σε μία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία των Εκδόσεων Πατάκη και του Γαλλικού Ινστιτούτου, την Παρασκευή 5 Μαϊου 2023 στην Αθήνα και το Σάββατο 6 Μαίου 2023 στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου.

 

Στο πλαίσιο του 23ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδας προβλήθηκε στον κινηματογράφο Δαναός,  η βραβευμένη ταινία animation «Ο μικρός Νικόλας: Τι Περιμένουμε για να Είμαστε Ευτυχισμένοι;». Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Animasyros, την εταιρεία διανομής Feelgood Entertainment και με την υποστήριξη των Εκδόσεων Πατάκη.

 

 

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ (13-24 Ιουνίου  2023) είναι ένα σημείο συνάντησης της Ιβηρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ελλάδας, όπου αναγνωρίζεται η αξία της γλώσσας και του πολιτισμού, μέσω της λογοτεχνίας, των εικαστικών τεχνών, της μουσικής, του κινηματογράφου και του θεάτρου. Χάρη στις ποικίλες δραστηριότητες, το κοινό μπορεί να απολαύσει και να βιώσει από κοντά τον πολιτιστικό και λογοτεχνικό πλούτο αυτών των χωρών. Το φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής συγγραφείς των Εκδόσεων Πατάκη: Θοδωρής Καλλιφατίδης, Πιλάρ Κιντάνα, Ελένα Μεδέλ,
Φρανσέσκ Μιράλλιες και Έκτορ Αμπάδ Φασιολίνσε.

Ο Ζ. Livaneli για άλλη μία φορά επισκέφθηκε την Αθήνα για δύο προγραμματισμένες δράσεις. Τη Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023  πραγματοποιήθηκε μία Τιμητική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, για το σύνολο του έργου του, συγγραφικό και μουσικό, καθώς και για τη δράση του και τη συμβολή του στη φιλία των δύο λαών Ελλάδας και Τουρκίας. Την εκδήλωση οργάνωσε ο  Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη.Στις 7 Σεπτεμβρίου 2023 ο Ζ. Livaneli συμμετείχε σε Συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Ηρώδειο.

Στις 3 Οκτωβρίου 2023, ο Roderick M. Beaton Ομότιμος Καθηγητής Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Φιλολογίας (Έδρα «Κοραής») στο King’s College London και Πρόεδρος του ΔΣ της Βρετανικής Σχολής Αθηνών αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας των Τμημάτων Φιλολογίας και Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου παρουσίασε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας Άννα-Μαρίνα Ν. Κατσιγιάννη και η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας Κωνσταντίνα Δ. Καρακώστα. Ακολούθησε η αναγόρευση του τιμώμενου σε Επίτιμο Διδάκτορα σε Επίτιμο Διδάκτορα των Τμημάτων Φιλολογίας και Ιστορίας – Αρχαιολογίας από τις Προέδρους, Καθηγήτρια Ευφημία Δ. Καρακάντζα και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Έλλη Γ. Λεμονίδου και η περιένδυσή του από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Καθηγητή Χρήστο Μπούρα.

Η εκδήλωση της επιτιμοποίησης ολοκληρώθηκε με την ομιλία του τιμώμενου με τίτλο: «Η αλληλεγγύη των νεοελληνιστών και το μέλλον των νεοελληνικών σπουδών». 

 

Επίσης, με την τελετή ορκωμοσίας στην Τράπεζα της Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023 στην Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων, ολοκληρώθηκε η τιμητική πολιτογράφηση του oμότιμου καθηγητή Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο King's College του Λονδίνου, Roderick Beaton. «Ο καθηγητής Beaton πιστεύει ακράδαντα ότι η μακραίωνη ελληνική ιστορία δεν αφορά μόνο τους Έλληνες, αλλά και όλο τον κόσμο. Προσυπογράφει την άποψη του Stephen Fry ότι “η Ελλάδα δε θα οφείλει ποτέ στον κόσμο τόσα όσα οφείλει ο υπόλοιπος κόσμος στην Ελλάδα”. Στο πιο πρόσφατο βιβλίο του για την Ελλάδα, Οι Έλληνες: Μια παγκόσμια ιστορία, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη, ο Beaton τονίζει ότι τα ελληνικά είναι μία από τις τρεις γλώσσες παγκοσμίως που παρουσιάζουν αδιάσπαστη συνέχεια στον γραπτό λόγο επί τρεις χιλιετίες και πλέον (οι άλλες δύο είναι η κινεζική και η εβραϊκή). Αυτό το σπάνιο φαινόμενο, σε συνδυασμό με τον μαγνητισμό που ασκεί διαχρονικά ο ελληνικός πολιτισμός σε άλλους λαούς, αποτελεί το θεμέλιο του “ελληνικού επιτεύγματος”. Μάλιστα, ο Beaton επικεντρώνεται στη γλώσσα ως βασικό στοιχείο της συνέχειας του ελληνισμού και κύριο συστατικό της ελληνικής ταυτότητας, δηλώνοντας στην εισαγωγή ότι σ’ αυτό το βιβλίο “ως Έλληνες νοούνται όσοι μιλούν ελληνικά”. Με βάση αυτόν τον ορισμό, ο καθηγητής Beaton, Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας από το 2019, είναι ήδη Έλληνας. Η Ελλάδα είναι πατρίδα του, με την ίδια έννοια που ο Τόμας Μαν είχε πει “πατρίδα μου είναι η γερμανική γλώσσα”, και η τιμητική πολιτογράφησή του αποτελεί απλώς την τυπική επισφράγιση μιας σχέσης ζωής με τα ελληνικά γράμματα και τον ελληνικό πολιτισμό» δήλωσε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Από τις 10 Ιουνίου ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών θα φιλοξενήσει έκθεση φωτογραφιών του Robert McCabe με τίτλο Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας Η έκθεση απεικονίζει τον τόπο και τους ανθρώπους στα μεταπολεμικά χρόνια μέσα από τη ματιά του McCabe. Από την Ήπειρο μέχρι την Κρήτη και από την Πύλο μέχρι τη Ρόδο, ο Αμερικανός φωτογράφος αιχμαλωτίζει τα χρόνια της ελπίδας, της ανοικοδόμησης, της νέας εποχής, του «ανοίγματος», του μεταβατικού και κομβικού σημείου της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Οι φωτογραφίες τις έκθεσης μαζί με τα κείμενα των Παναγιώτη Ροϊλού και Κατερίνας Λυμπεροπούλου έχουν συγκεντρωθεί από τις Εκδόσεις Πατάκη στο ομότιτλο βιβλίο.

 

Σημαντικές εκδόσεις ξένων βιβλίων

 

Το έργο του εκδότη, παρά τις αντίξοες συνθήκες που ταλανίζουν την κοινωνία μας πολλές φορές, είναι χρέος που δεν μπορεί να μετατεθεί χρονικά. Το 2022 εκδόθηκαν πολλά σημαντικά βιβλία, που μπορείτε να δείτε παρακάτω αναλυτικά, και τα οποία αγάπησε το κοινό. Θα θέλαμε ν’ αναφερθούμε σε κάποια ξεχωριστά!

            Από τα λογοτεχνικά, αξίζει να σημειώσουμε χαρακτηριστικά μερικούς τίτλους με τους οποίους εμπλουτίστηκε η σειρά Σύγχρονοι Κλασικοί, όπως:

 

- Το τάνγκο, του Jorge Luis Borges

- Το τενεκεδένιο ταμπούρλο, του Γκύντερ Γκρας

- Το όνειρο των ηρώων, του Αντόλφο Μπιόυ Κασάρες

- Το γέρασμα, του  Ίταλο Σβέβο

- Η τριλογία της Κοπεγχάγης: Παιδική ηλικία / Νιάτα / Εξάρτηση, της Τόβε Ντιτλέβσεν

- Ένα ποτήρι οργή, του Ραντουάν Νασσάρ

- Απαγορευμένο τετράδιο, της Άλμπα ντε Σέσπεντες

 

 

Όσον αφορά τα Λογοτεχνικά Δοκίμια, κατηγορία στην οποία τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει πολύ, ξεχωρίζουμε τα παρακάτω:

 

- Κολυμπώντας στη λιμνούλα υπό βροχήν, όπου τέσσερις Ρώσοι κλασικοί δίνουν μαθήματα δημιουργικής γραφής, ανάγνωσης και ζωής, Σειρά: Μικρή βιβλιοθήκη της γραφής, του George Saunders

 

 

 

- Ήρωες, Σειρά: Στοχασμοί, του Στίβεν Φράι

- Ελοΐζα και Αβελάρδος: Τέσσερα γράμματα έρωτα, ματαίωσης και λύτρωσης του 12ου αιώνα, Σειρά: Πολύτιμοι Λίθοι, Μετάφραση-επιμέλεια: Νίκος Καραπιδάκης,

- Ασκήσεις της μνήμης, Σειρά: Αυτοβιογραφικά - δοκίμια, του Αντρέα Καμιλλέρι

 

            Στην κατηγορία Διεπιστημονικές Σειρές προστέθηκαν στον εκδοτικό μας κατάλογο βιβλία αποφασιστικής σημασίας για τον σχεδιασμό του μέλλοντός μας και για την κατανόηση του παρελθόντος μας:

- Μικρή ιστορία της ισότητας, του Thomas Piketty

- Μικρή ιστορία του πολέμου, του Jeremy Black

- Μικρή ιστορία της Μεσογείου, του Jeremy Black

- Η πιο μικρή ιστορία της Ελλάδας, του James Heneage

- Ειλικρίνεια κι αυθεντικότητα, Σειρά: Η ζωή των ιδεών, του Lionel Trilling

    

Στην κατηγορία Φιλοσοφία, να αναφερουμε το

-          Γούστο, του Giorgio Agamben και τέλος στις Θετικές Επιστήμες για το ευρύ κοινό, το

-          Η τάξη του χρόνου, του Carlo Rovelli.

 

 

Βιβλία που πουλήθηκαν στο εξωτερικό

 

Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει 106 ξένες εκδόσεις βιβλίων ενηλίκων και 100 παιδικών βιβλίων.

 

Βιβλία που πουλήθηκαν στο εξωτερικό το 2023

 

   Το 2023 ήταν μια καλή χρονιά για την πορεία των βιβλίων μας στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, πουλήθηκαν τα δικαιώματα έκδοσης για τα παρακάτω βιβλία:

Ø  Ηλίας Παπαμόσχος, Η καταγωγή της λύπης (Γαλλία)

Ø  Νίκος Κοκάντζης, Εννέα ιστορίες και ένα λιμπρέτο (Γαλλία)

Ø  Σώτη Τριανταφύλλου, Το εργοστάσιο των μολυβιών (Ιταλία)

Ø  Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Η νοσταλγία της απώλειας (Γαλλία)

Ø  Δησμοσθένης Παπαμάρκος, Γκιακ (Ιταλία)

Ø  Γιάνης Βαρουφάκης, Μιλώντας στην κόρη μου για την οικονομία (Μογγολία)

Ø  Μαρία Παπαγιάννη, Παπούτσια με φτερά (Ρωσία)

Ø  Ζωρζ Σαρή, Όταν ο ήλιος... (Ρωσία)

Βιβλία μας για ενηλίκους που κυκλοφόρησαν σε άλλες γλώσσες το 2023:

Ø  Μαρία Λαϊνά, Ό,τι έγινε (Σουηδία)

Ø  Χρήστος Χωμενίδης, Νίκη (ΗΠΑ, Ολλανδία), Ο Φοίνικας (Γαλλία)

Ø  Μάρω Δούκα, Η πηγάδα (Γαλλία)

Ø  Νίκος Κοκάντζης, Εννέα ιστορίες και ένα λιμπρέτο (Γαλλία)

Ø  Ηλίας Παπαμόσχος, Η καταγωγή της λύπης (Γαλλία)

Ø  Έλενα Χουζούρη, Ο θείος Αβραάμ μένει πάντα εδώ (Γερμανία)

Ø  Μαρία Τοπάλη, Συλλογή ποιημάτων προερχόμενων από τις συλλογές Βερμίου κατάβαση και Μαζί τ’ ακούγαμε (Γερμανία)

Ø  Κωνσταντία Σωτηρίου, Η Αϊσέ πάει διακοπές (Σερβία)

 

Παιδικά βιβλία μας που κυκλοφόρησαν σε άλλες γλώσσες το 2023:

Ø  Παναγιώτα Πλησή & Ελένη Λούβρου, Αυτισμός. Οι άγραφοι κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς για εφήβους (Ιταλία)

Ø  Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης, O Ισιντόρ και το φεγγάρι (Ιταλία)

Ø  Αγγελική Δαρλάση, Το παλιόπαιδο (Ιταλία)

Ø  Στέλλα Κάσδαγλη, Πριγκίπισσα Αθηνά 1: Μα τι κάνουν οι πριγκίπισσες όλη μέρα; (Ιταλία)

Ø  Στέλλα Κάσδαγλη, Πριγκίπισσα Αθηνά 2: Ουπς, δεν είμαι πια όμορφη! (Ιταλία)
Στέλλα Κάσδαγλη, Πριγκίπισσα Αθηνά 3: Βαρέθηκα να περιμένω τον πρίγκιπα (Ιταλία)

 

 

 

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη Μιλώντας στην κόρη μου για την οικονομία, για το οποίο μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί δικαιώματα σε 33 χώρες (Αγγλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία (ισπανικά και καταλανικά), Ιταλία, Πορτογαλία, Βραζιλία, Ολλανδία, Σερβία, Σλοβενία, Κροατία, Ισραήλ, Κορέα, Κίνα, Τσεχία, Ρωσία, Νορβηγία, Δανία, Τουρκία, Ιαπωνία, Ουκρανία, Ταϊβάν, Ρουμανία, Ταϋλάνδη, Ινδία (Ταμίλ), Λιθουανία, Βιετνάμ, Λίβανος, Ιράκ, Σουηδία, Ινδονησία, Μογγολία).

 

 

 

Συγγραφείς και συνεργάτες μας που έφυγαν από τη ζωή το 2023

 

Το 2023 με μεγάλη θλίψη αποχαιρετήσαμε κάποιους στενούς συνεργάτες, συγγραφείς, φίλους των Εκδόσεων Πατάκη που έφυγαν από τη ζωή.

 

Πέθανε την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 στο Παρίσι, στα 59 του χρόνια, ο Γιώργος Γαλάνης, καθηγητής Νεοελληνικής Γλώσσας, Λεξικογραφίας και Διαλεκτολογίας στο Πανεπιστήμιο Inalco στο Παρίσι, πρόεδρος της SEN (Société des Études Néo-helléniques), επιμελητής, μεταξύ άλλων, δύο λεξικών αναφοράς, του Ελληνογαλλικού Λεξικού Πατάκη (α΄ έκδοση 1998) και του Γαλλοελληνικού Λεξικού Πατάκη (α΄ έκδοση 2012, σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Larousse). Ο Γιώργος Γαλάνης αφήνει πίσω του ένα πολύ σημαντικό έργο στη λεξικογραφία, στη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας στο πανεπιστήμιο κι ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

?Ο πρόεδρος της Inalco (Institut National des langues et civilisations orientales), Jean-François Huchetγράφει στην ανακοίνωσή του για τον θάνατο του Γιώργου Γαλάνη:

«Η INALCO, το Νεοελληνικό Τμήμα, οι καθηγητές και οι φοιτητές του μόλις έχασαν έναν συνάδελφο που έχαιρε καθολικής εκτίμησης στη σχολή μας, έναν επιστήμονα που αφιέρωσε όλη του τη σταδιοδρομία και όλη του την ενέργεια στη διδασκαλία της νέας ελληνικής. Εξαιρετικός γνώστης της γλώσσας, παθιασμένος με την ιστορία της, εκπαίδευσε πολλές γενιές μαθητών που τις σημάδεψαν οι ικανότητές του, η επιθυμία του να μεταδίδει, η μεγάλη του προθυμία και η καλοσύνη του. »

Αποφοίτησε από το Τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1988 και απέκτησε το πτυχίο DEA στις Σπουδές Γαλλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού (Paris VII), υπό τη διεύθυνση της Τζούλια Κρίστεβα, με αντικείμενο “Το θέμα και η σιωπή στα μυθιστορήματα του Σάμουελ Μπέκετ”. Το 1999 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στην INALCO, υπό τη διεύθυνση του Henri Tonnet, με θέμα “Η κωμωδία στο θέατρο της κρητικής Αναγέννησης και η επίδραση των ιταλικών κωμωδιών του 16ου αιώνα”.»

Το 2000 αναγορεύτηκε λέκτορας στην INALCO. Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διδασκαλία της νεοελληνικής φωνητικής και λεξικολογίας, μαθήματα που δίδαξε τα πρώτα χρόνια της καριέρας του. Η στενή και γόνιμη συνεργασία του με τον καθηγητή Henri Tonnet, διευθυντή του Νεοελληνικού Τμήματος για πολλά χρόνια, αντικατοπτρίζεται στην έκδοση της Νεοελληνικής Μεθόδου σε δύο τόμους, καθώς και στην έκδοση, υπό τον συντονισμό του, του Ελληνογαλλικού Λεξικού Πατάκη (1998). Μετά την έκδοση αυτού του πρώτου λεξικού, το όνειρό του ήταν να εκδώσει ένα μεγάλο σύγχρονο γαλλοελληνικό λεξικό, χρησιμοποιώντας καινοτόμες λεξικογραφικές μεθόδους επεξεργασίας και παρουσίασης λημμάτων και ονοματολογίας. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την πλατφόρμα Larousse (μέσω των Εκδόσεων Πατάκη), προσαρμόζει υποδειγματικά το ελληνικό υλικό έτσι ώστε να παρέχει στον χρήστη πληροφορίες που ενσωματώνουν δεδομένα συμφραζομένων και αλληλεπιδράσεων και ξεπερνούν κατά πολύ το εύρος του λεξικού πεδίου της ενότητας (παρουσίαση ανά ενότητες, φρασεολογίες, νεολογισμοί, αρχειακές αναφορές), ανταποκρινόμενο καλύτερα σε συχνά σύνθετες ανάγκες. Το λεξικό, προϊόν σκληρής δουλειάς πολλών ετών, είχε εξαιρετική υποδοχή τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία. »

Εξαιρετικός παιδαγωγός, η διδασκαλία του στην INALCO ήταν αφιερωμένη στα θεμελιώδη στοιχεία της γλώσσας, αλλά και στην ιστορία και στις διαλέκτους της νέας ελληνικής, και τέλος στην ύλη των ελληνικών ως μαθήματος επιλογής. Το τελευταίο του βιβλίο (σε συνεργασία με τον Guo Jing), που εκδόθηκε το 2020, φέρει τον τίτλο Lenseignement de loral en classe de langue: Stimuli et évaluation, έκδοση PLIDAM. O Γιώργος Γαλάνης διηύθυνε το Νεοελληνικό Τμήμα από το 2013, με απόλυτη αφοσίωση και μεγάλη αποτελεσματικότητα, μέχρι που τα προβλήματα υγείας του τον εμπόδισαν να ασχοληθεί με δυσβάσταχτα διοικητικά καθήκοντα και πολύπλοκες υποχρεώσεις. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα αφιέρωσε στα μαθήματά του, τα οποία υπηρέτησε μέχρι την τελευταία του μέρα. Οι μαθητές του, οι συνάδελφοί του από το Νεοελληνικό Τμήμα, από τον Ευρωπαϊκό Τομέα και η ομάδα PLIDAM θρηνούν έναν αξιοθαύμαστο δάσκαλο και ερευνητή, έναν σπάνιο φίλο, έναν άνθρωπο με θάρρος, γενναιότητα στις αντιξοότητες της ζωής και εξαιρετική ευγένεια ψυχής».

 Στις 21 Απριλίου 2023 έφυγε από τη ζωή, η Μυρσίνη Ζορμπά. Η εκλιπούσα διετέλεσε Υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Αύγουστος 2018-Ιούλιος 2019), ευρωβουλευτής (2000-2004) και πρώτη διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (1995-1999). Ηταν επίσης πρόεδρος του ΔΣ της εθελοντικής οργάνωσης «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» από το 2004 έως το 2016. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο της  Πολιτική του πολιτισμού.

Σε ηλικία 84 ετών, στις 31 Μαϊου 2023 απεβίωσε  ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα βιβλία του Με τον Ανδρέα στην Ευρώπη, Οι χαμένοι και Το γλωσσάριο της κωλοτούμπας.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος γεννήθηκε στην Ελευσίνα το 1938. Αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή το 1956. Το 1962 πήρε πτυχίο Νοµικών και Οικονοµικών Επιστηµών από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών. Από το 1959 έως τον Δεκέµβριο του 1961 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στις τάξεις του Πολεµικού Ναυτικού. Ήταν γενικός γραµµατέας της Δηµοκρατικής Αντίστασης Σπουδαστών (ΔΑΣ-114). Συµµετείχε στην ίδρυση της Νεολαίας Λαµπράκη µαζί µε τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Ανδρέα Λεντάκη, τον Γρηγόρη Γιάνναρο, τον Τάκη Μπενά και τον Δηµήτρη Καραχάλιο. Το 1965 συνέχισε τις σπουδές του µε υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης στο Πανεπιστήµιο της Σορβόννης και εκλέχθηκε διδάκτωρ οικονοµικών επιστηµών. Η δικτατορία τον βρήκε στο Παρίσι. Για τη δράση του εναντίον της χούντας καταδικάστηκε από έκτακτο στρατοδικείο «επί εσχάτη προδοσία» σε ισόβια δεσµά και ισόβια στέρηση της ελληνικής ιθαγένειας. Το 1968 συµµετείχε στη 12η πλατιά ολοµέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και τον Μάη του ίδιου έτους στην επιτροπή κατάληψης της Σορβόννης. Το 1973, µε τον Γιάγκο Σιώτη και τον Γιώργο Βουδούρη συµµετείχε στην ίδρυση του ελληνικού ελεύθερου θερινού πανεπιστηµίου στη Γενεύη. Το ίδιο έτος µε τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Ήλιο Γιαννακάκη ίδρυσαν τη Νέα Ελληνική Αριστερά και εξέδωσαν το περιοδικό Τετράδια της Δηµοκρατίας. Συµµετείχε στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ τον Σεπτέµβρη του 1974. Το 1981 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Περιφέρειας Αττικής και επανεκλεγόταν συνεχώς µέχρι το 2012, οπότε και αποχώρησε από την πολιτική. Έχει υπηρετήσει ως υφυπουργός Εµπορίου, υφυπουργός, αναπληρωτής υπουργός και υπουργός Εξωτερικών, υπουργός Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Επικοινωνιών, υπουργός Πολιτισµού και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Έχει γράψει 12 βιβλία και εκατοντάδες άρθρα επιστηµονικού και πολιτικού περιεχοµένου.

 

Απεβίωσε, επίσης,  η καθηγήτρια Γλωσσολογίας,  Ειρήνη Φιλιππάκη- Warburton.

Η Ειρήνη Φιλιππάκη-Warburton γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1938. Σπούδασε στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ (1957-1962) και με υπoτρoφία Fulbright στο Πανεπιστήμιο της Indiana, ΗΠΑ, από όπου απέκτησε το Διδακτορικό της Δίπλωμα στη Γλωσσολογία (1962-1966). Στο ίδιο Πανεπιστήμιο (Indiana, 1962-1967) δίδαξε ελληνικά και γλωσσολογία και διετέλεσε ερευνήτρια στο Κέντρο Αφρικανικών Σπουδών. Στη συνέχεια διορίστηκε βοηθός Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της California, Irvine (1967-1969) και δίδαξε αρχαία ελληνικά και γλωσσολογία. Το 1970 διορίστηκε σε μόνιμη θέση στο Πανεπιστήμιο του Reading, όπου δίδαξε θεωρητική γλωσσολογία, σύνταξη και μορφοφωνολογία, και από το οποίο αφυπηρέτησε το 2004 στη βαθμίδα της Καθηγήτριας Γλωσσολογίας, θέση την οποία κατείχε από το 1995. Επιπλέον, διετέλεσε Καθηγήτρια Γενικής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης (1989-1992). Τέλος, υπήρξε επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Indiana (1974-1975) και στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης (1982-1989). Ανάμεσα στα πολλά και σημαντικά επιτεύγματα της ήταν η καθιέρωση του Διεθνούς Συνεδρίου Ελληνικής Γλωσσολογίας από το 1993, η συμβολή της στην καθιέρωση των Ετήσιων Συναντήσεων του Τομέα Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ (σε συνεργασία με τη Δ. Θεοφανοπούλου-Κοντού και τον Τ. Χριστίδη), η συμβολή της στη δημιουργία και η συνεπιμέλεια του διεθνούς περιοδικού Journal of Greek Linguistics (με τους G. Drachman, G. Horrocks και B. Joseph), καθώς και η ίδρυση και η διεύθυνση του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Reading από το 2002 (σε συνεργασία με τον T. Duff). Επίσης διετέλεσε επιστημονική σύμβουλος στο έργο Παιδεία Ομογενών (1997-2008) και συντονίστρια της επιστημονικής ομάδας της Μεγάλης Βρετανίας. Το σημαντικότερο ίσως επίτευγμά της είναι ότι μαζί της στο Reading μαθήτευσε και εκπαιδεύτηκε ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων γλωσσολόγων οι οποίοι στελέχωσαν στην συνέχεια τους τομείς Γλωσσολογίας στην Ελλάδα. Το πλούσιο ερευνητικό της έργο εκτείνεται στα επίπεδα της φωνολογίας, μορφολογίας και σύνταξης της ελληνικής. Έχει μελετήσει πολλαπλά και σύνθετα φαινόμενα που αφορούν τον τόνο, τη μορφοφωνολογική ανάλυση του ρήματος, την προτασιακή δομή, τις κλιτικές αντωνυμίες, το ελλείπον υποκείμενο, τις εγκλίσεις του ρήματος, τις συμπληρωματικές προτάσεις και τα φαινόμενα του ελέγχου και της ανύψωσης, κ.ά. Μέσα από το πλαίσιο της γενετικής γραμματικής έχει προσφέρει πολύ σημαντικό και πρωτοπόρο ερευνητικό έργο στην ανάλυση της ελληνικής με κύρια έμφαση στη σύνταξη. Εξαιρετικά σημαντικό είναι επίσης το έργο της στη γραμματική της ελληνικής με τη συγγραφή βιβλίων και εγχειριδίων γραμματικής. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα βιβλιά της: Γραμματική της ελληνικής γλώσσας, συλλογικός τόμος, Βασική γραμματική της σύγχρονης ελληνικής γλώσσας, συλλογικός τόμος και Η σύνταξη στη μάθηση και στη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας.

Από την ζωή έφυγε και ο καθηγητής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Αναστάσιος Σταλίκας.

Ο Αναστάσιος Σταλίκας ήταν Καθηγητής Ψυχολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Έχει διδάξει σε πληθώρα πανεπιστημίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ήταν πτυχιούχος Ψυχολογίας του Concordia University, Montréal. Έκανε Μεταπτυχιακές Σπουδές Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ottawa, Canada. Ήταν Διδάκτορας Κλινικής Ψυχολογίας, του Πανεπιστημίου της Ottawa. Ήταν  Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Θετικής Ψυχολογίας, σύμβουλος επιχειρήσεων, εκπαιδευτής, coach, κλινικός ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο του, Διοικητική συγκρούσεων: Δημιουργώντας στρατηγικό πλεονέκτημα (συλλογικό)

Πέθανε ο Καναδός-Γάλλος αστροφυσικός και εκλαϊκευτής της επιστήμης Hubert Reeves την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023 σε ηλικία 91 ετών.

Γεννημένος στις 13 Ιουλίου 1932 στο Μόντρεαλ, ο Hubert Reeves έγινε ευρύτερα γνωστός για τα βιβλία του εκλαϊκευµένης επιστήµης. Σπούδασε στο Μόντρεαλ και στη Νέα Υόρκη, ειδικεύτηκε στα ποζιτρόνια του υδρογόνου και του ηλίου, καθώς και στις θερµοπυρηνικές αντιδράσεις πυρήνων µέσου φωτός. Δίδαξε φυσική στο Πανεπιστήµιο του Μόντρεαλ, εργάστηκε ως σύµβουλος στη ΝΑΣΑ και διετέλεσε Διευθυντής Ερευνών στο Γαλλικό CNRS. Ο αστεροειδής 9631 έχει πάρει το όνοµά του: Hubertreeves.  Aπό τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα βιβλία του Μιλώντας για το σύµπαν στα εγγόνια µου και Μιλώντας για τη θάλασσα στα εγγόνια μας.

Ο μεταφραστής και συνεργάτης μας, Μάνος Τζιριταςαπεβίωσε το 2023.  Ο Μάνος Τζιρίτας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είχε εργαστεί για εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, για το Υπουργείο Πολιτισμού και για διάφορους εκδοτικούς οίκους, παραδίδοντας μία παρακαταθήκη εξαιρετικών μεταφράσεων.

Τέλος, τη Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023 στον τέταρτο όροφο του νοσοκομείου Μητέρα, απεβίωσε, μετά από νοσηλεία λίγων εβδομάδων, η κορυφαία εν ζωή Ελληνίδα ποιήτρια, η Μαρία Λαϊνά, γεννημένη στην Πάτρα το 1947. Η Μαρία Λαϊνά είχε τιμηθεί λίγους μήνες πριν, το καλοκαίρι του 2023, με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Γραμμάτων.
Η Μαρία Λαϊνά ―με εννέα ποιητικές συλλογές, έντεκα θεατρικά, πέντε πεζογραφήµατα, τέσσερις κριτικές και µελετήµατα, μία ανθολογία ξένης ποίησης του 20ού αιώνα, πολυάριθμες επιμέλειες και μεταφράσεις βιβλίων, μεταφράσεις έργων της σε διάφορες γλώσσες και πλειάδα εγχώριων και διεθνών βραβείων― συμπυκνώνει την έννοια του ανθρώπου των γραμμάτων, του οποίου η προσφορά στην τέχνη είναι μια ξεκάθαρη προσφορά στη ζωή.

 

 

 

 

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ 2023

 

 

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
 
ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
- Αθηναϊκαί σελίδες & Τα διηγήματα Αυτόχειρ και Το φίλημα, Συγγραφέας: Μιχαήλ Μητσάκης, ISBN: 978-960-16-3175-2
 
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

- Άκου το λιοντάρι, Συγγραφέας: Σώτη Τριανταφύλλου, ISBN: 978-618-07-0227-9

- Η φυγή (νέα έκδοση), Συγγραφέας: Σώτη Τριανταφύλλου, ISBN: 978-960-16-6094-3

- Πιτσιμπούργκο (νέα έκδοση), Συγγραφέας: Σώτη Τριανταφύλλου, ISBN: 978-618-07-0664-2

- Εργαζόμενο αγόρι (νέα έκδοση), Συγγραφέας: Λένα Διβάνη, ISBN: 978-618-07-0389-4

- Για την καρδιά και το συκώτι του, Συγγραφέας: Λένα Διβάνη, ISBN: 978-618-07-0738-0

- Τζέρι, Συγγραφέας: Αύγουστος Κορτώ, ISBN: 978-618-07-0464-8

- Τσιτσιμπού, η μάγισσα της πίστας, Συγγραφέας: Αύγουστος Κορτώ, ISBN: 978-618-07-0554-6

- Το πράσινο αστέρι, Συγγραφέας: Αύγουστος Κορτώ, ISBN: 978-618-07-0670-3

- Φελιτσιτά, Συγγραφέας: Μάρω Δούκα, ISBN: 978-618-07-0663-5

- Παλιές και νέες χώρες, Συγγραφέας: Ισίδωρος Ζουργός, ISBN: 978-618-07-0635-2

- Μια Μαρίνα Τζάφου, Συγγραφέας: Σωτήρης Δημητρίου, ISBN: 978-960-16-6203-9

- Κάτω από τις στάχτες, Συγγραφέας: Μίμης Ανδρουλάκης, ISBN: 978-618-07-0565-2

- Σαν Μήδεια, Συγγραφέας: Μάνος Κοντολέων, ISBN: 978-618-07-0628-4

- Η δίκη Σουάρεφ, Συγγραφέας: Χρήστος Α. Χωμενίδης, ISBN: 978-618-07-0539-3

- Τρότζαν, Συγγραφέας: Θανάσης Χειμωνάς, ISBN: 978-618-07-0388-7

- Ήλιος με ξιφολόγχες, Συγγραφέας: Γιώργος Σκαμπαρδώνης, ISBN: 978-618-07-0486-0

- Σαν μυθιστόρημα (νέα έκδοση), Συγγραφέας: Γιάννης Κιουρτσάκης, ISBN: 978-618-07-400-6

- Μεταποίηση (νέα έκδοση), Συγγραφέας: Δημοσθένης Παπαμάρκος, ISBN: 978-618-07-0457-0

- Ανάληψη, Συγγραφέας: Ηλίας Παπαμόσχος, ISBN: 978-618-07-0477-8

- Καταγωγή ή Οι ιστορίες των άλλων, Συγγραφέας: Νικόλας Σεβαστάκης, ISBN: 978-618-07-0505-8

- Πράγματα που σκέφτεται η παρθένος Μαρία καπνίζοντας κρυφά στο μπάνιο, Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Κ*, ISBN: 978-960-16-6202-2

- Άδειος τόπος, Συγγραφέας: Γιάννης Νικολούδης, ISBN: 978-618-07-0503-4

- Ραδιοκασετόφωνο, Συγγραφέας: Ιάκωβος Ανυφαντάκης, ISBN: 978-960-16-5455-3

 
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ

- Η καταστροφή της Μυκόνου το ’22, Συγγραφέας: Γιώργος Βέλτσος, ISBN: 978-618-07-0487-7

- Επί κλίνης κρεμάμενος, Συγγραφέας: Δημήτρης Καταλειφός, ISBN: 978-618-07-0527-0

- Κλαγγή των όπλων, Συγγραφέας: Αλέξανδρος Μηλιάς, ISBN: 978-618-07-0485-3

 
ΘΕΑΤΡΟ

- Λοξοί Δρόμοι / Το δέντρο, Συγγραφέας: Μαρία Λαϊνά, ISBN: 978-960-16-9957-8

 

ΚΛΑΣΙΚΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

- Το πέπλο (αναμορφωμένη έκδοση), Συγγραφέας: Τζορτζ Έλιοτ, ISBN: 978-618-07-0430-3

- Κάτι παιδιάστικο μα τόσο φυσικό & άλλα διηγήματα, Συγγραφέας: Κάθριν Μάνσφιλντ, ISBN: 978-960-16-7239-7

 
ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΛΑΣΙΚΟΙ

- Το τάνγκο, Συγγραφέας: Jorge Luis Borges, ISBN: 978-618-07-0224-8

- Το τενεκεδένιο ταμπούρλο, Συγγραφέας: Γκύντερ Γκρας, ISBN: 978-618-07-0507-2

- Το όνειρο των ηρώων, Συγγραφέας: Αντόλφο Μπιόυ Κασάρες, ISBN: 978-960-16-9794-9

- Το γέρασμα, Συγγραφέας: Ίταλο Σβέβο, ISBN: 978-618-07-0504-1

- Η τριλογία της Κοπεγχάγης: Παιδική ηλικία / Νιάτα / Εξάρτηση, Συγγραφέας: Τόβε Ντιτλέβσεν, ISBN: 978-618-07-0495-2

- Ένα ποτήρι οργή, Συγγραφέας: Ραντουάν Νασσάρ, ISBN: 978-960-16-8284-6

- Απαγορευμένο τετράδιο, Συγγραφέας: Άλμπα ντε Σέσπεντες, ISBN: 978-618-07-0448-8

 

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

- Το μουσείο της αθωότητας, Συγγραφέας: Ορχάν Παμούκ, ISBN: 978-618-07-0488-4

- Η καινούρια ζωή, Συγγραφέας: Ορχάν Παμούκ, ISBN: 978-960-16-9795-6

- Η χώρα των χαμένων θεών, Συγγραφέας: Αχμέτ Ουμίτ, ISBN: 978-618-07-0449-5

- Το μενού του έρωτα, Συγγραφέας: Νικολά Μπαρρό, ISBN: 978-618-07-0273-6

- Η ευτυχία του λύκου, Συγγραφέας: Πάολο Κονιέττι, ISBN: 978-618-07-0445-7

- Η νεαρή νύφη, Συγγραφέας: Αλεσσάντρο Μπαρρίκο, ISBN: 978-618-07-0226-2

- Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων, Συγγραφέας: Μοχάμεντ Μπουγκάρ Σαρ, ISBN: 978-618-07-0278-1

- Η σκύλα, Συγγραφέας: Πιλάρ Κιντάνα, ISBN: 978-960-16-9009-4

- Κώδικας Αρσέν Λουπέν, Συγγραφέας: Μισέλ Μπυσσί, ISBN: 978-618-07-0380-1

- Το γιγάντιο καλαμάρι, Συγγραφέας: Φάμπιο Τζενοβέζι, ISBN: 978-618-07-0443-3

- Τα πετροχελίδονα, Συγγραφέας: Φερνάντο Αραμπούρου, ISBN: 978-618-07-0272-9

- Θα μείνω εδώ, Συγγραφέας: Μάρκο Μπαλτσάνο, ISBN: 978-960-16-9815-1

- Μαθήματα, Συγγραφέας: Ίαν ΜακΓιούαν, ISBN: 978-618-07-0518-8

- Λεϋλάν που θα πει οφθαλμαπάτη, Συγγραφέας: Σελαχαττίν Ντεμίρτας, ISBN: 978-960-16-9812-0

- Το βιβλίο της μητέρας, Συγγραφέας: Βιολαίν Ουισμάν, ISBN: 978-618-07-0333-7

- Πάλι ψέματα είπα, Συγγραφέας: Ζιλ Λεγκαρντινιέ, ISBN: 978-618-07-0225-5

- Οι κίνδυνοι του να καπνίζεις στο κρεβάτι, Συγγραφέας: Μαριάνα Ενρίκες, ISBN: 978-618-07-0497-6

- Η πορεία της Μίνα, Συγγραφέας: Γιόκο Ογκάουα, ISBN: 978-618-07-0501-0

- Τα παιδιά κοιμήθηκαν, Συγγραφέας: Αντονύ Πασσερόν, ISBN: 978-960-16-4676-3

- Η ατίθαση καρδιά της Ολίβα Ντενάρο, Συγγραφέας: Βιόλα Ντενάρο, ISBN: 978-618-07-0499-0

- Η βιβλιοθήκη των κρυφών ονείρων, Συγγραφέας: Μιτσίκο Αογιάμα, ISBN: 978-960-16-5700-4

- Πέρμαφροστ, Συγγραφέας: Εύα Μπαλταζάρ, ISBN: 978-618-07-0444-0

- Ο Ιταλός, Συγγραφέας: Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε, ISBN: 978-618-07-0661-1

- Κολυμπώντας, Συγγραφέας: Τζούλι Οτσούκα, ISBN: 978-960-16-7270-0

- Φονικό καρναβάλι, Συγγραφέας: Μετίν Αρντιτί, ISBN: 978-960-16-9263-0

 

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ

- Το δέντρο του χορού, Συγγραφέας: Κίραν Μίλλγουντ Χάργκρεϊβ, ISBN: 978-618-07-0455-6

 

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ

- Η ετυμηγορία του Καραβάτζο, Συγγραφέας: Μάρκο Ντε Φράνκι, ISBN: 978-618-07-0634-5

- Μαύρος χειμώνας στην Μπολόνια, Συγγραφέας: Κάρλο Λουκαρέλλι, ISBN: 978-618-07-0456-3

- Για την αγάπη της Έλενας, Συγγραφέας: Γιασμίνα Χάντρα, ISBN: 978-618-07-0252-1

- Ρήγας καρό, Συγγραφέας: Σαντρόνε Ντατσιέρι, ISBN: 978-618-07-0441-9

- Ο υποβολέας, Συγγραφέας: Ντονάτο Καρρίζι, ISBN: 978-618-07-0332-0

 

ΞΕΝΗ ΠΟΙΗΣΗ

- Θεία Κωμωδία: Κόλαση, Συγγραφέας: Δάντης, ISBN: 978-618-07-0037-4

- Η ομορφιά του συζύγου, Συγγραφέας: Ανν Κάρσον, ISBN: 978-960-16-9272-2

- Στην ομορφιά που δημιουργούν οι άλλοι, Συγγραφέας: Άνταμ Ζαγκαγιέφσκι, ISBN: 978-618-07-0543-0

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΔΟΚΙΜΙΑ

- Η ευτυχία των αρχαίων. Η φιλοσοφία ως τέχνη ζωής, Σειρά: Βιβλιοθήκη σοφίας για τη ζωή, Συγγραφέας: Ilaria Gaspari, ISBN: 978-960-16-9265-4

- Ναμαστέ. Η ινδική τέχνη της ευτυχίας, Σειρά: Βιβλιοθήκη σοφίας για τη ζωή, Συγγραφείς: Hector García (Kirai), Francesc Miralles, ISBN: 978-960-16-7066-9

- Η τέχνη του τρεξίματος, Σειρά: Βιβλιοθήκη σοφίας για τη ζωή, Συγγραφέας: Andrea Marcolongo, ISBN: 978-960-16-7262-5

- Η τέχνη του να είσαι στωικός σε άστατους καιρούς, Σειρά: Βιβλιοθήκη σοφίας για τη ζωή, Συγγραφέας: Brigid Delaney, ISBN: 978-960-16-5565-9

- Κολυμπώντας στη λιμνούλα υπό βροχήν, όπου τέσσερις Ρώσοι κλασικοί δίνουν μαθήματα δημιουργικής γραφής, ανάγνωσης και ζωής, Σειρά: Μικρή βιβλιοθήκη της γραφής, Συγγραφέας: George Saunders, ISBN: 978-618-07-0231-6

- Η πιο σωστή στιγμή για να πεθάνεις. Αρχέγονο εγχειρίδιο ζωής εναρμονισμένο με τον 21ο αιώνα, Σειρά: Στοχασμοί, Συγγραφέας: Γ. Π. Μαλούχος, ISBN: 978-618-07-0461-7

- Ήρωες, Σειρά: Στοχασμοί, Συγγραφέας: Στίβεν Φράι, ISBN: 978-960-16-9962-2

- Ρουμί. Το μικρό βιβλίο της σοφίας του, Σειρά: Στοχασμοί, Συγγραφείς: Rumi και Maryam Mafi, ISBN: 978-618-07-0398-6

- Ελοΐζα και Αβελάρδος: Τέσσερα γράμματα έρωτα, ματαίωσης και λύτρωσης του 12ου αιώνα, Σειρά: Πολύτιμοι Λίθοι, Μετάφραση-επιμέλεια: Νίκος Καραπιδάκης, ISBN: 978-960-16-6331-9

- Ασκήσεις της μνήμης, Σειρά: Αυτοβιογραφικά - δοκίμια, Συγγραφέας: Αντρέα Καμιλλέρι, ISBN: 978-960-16-9010-0

 

 

ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

 

ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

- Η ιστορία των αρχαίων ελληνικών αγγείων, Συγγραφέας: John Boardman, ISBN: 978-618-07-0665-9

 

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

- Φωτεινοί αιώνες: μία νέα ιστορία της μεσαιωνικής Ευρώπης, Συγγραφείς: Matthew Gabriele, David M. Perry, ISBN: 978-960-16-7317-2

 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ

- Χωρίς στέμμα. Η αβασίλευτη του Μεσοπολέμου. Ανατομία ενός ιστορικοπολιτικού ατυχήματος, Συγγραφέας: Θανάσης Διαμαντόπουλος, ISBN: 978-618-07-0629-1

- Ο παγκόσμιος Ψυχρός Πόλεμος. Οι επεμβάσεις στον Τρίτο Κόσμο και η διαμόρφωση της εποχής μας, Σειρά: Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία, Συγγραφέας: Odd Arne Westad, ISBN: 978-618-07-0422-8

 

ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ

- Το γλωσσικό ιδίωμα της Λάρισας, Συγγραφέας: Σταμάτης Μπέης, Πρόλογος: Χρήστος Κλαίρης, ISBN: 978-960-16-7941-9

- Γλωσσίδια. Κείμενα για τη γλώσσα και όχι μόνο, Συγγραφέας: Ανδρέας Παππάς, ISBN: 978-960-16-5713-4

 

ΚΡΙΤΙΚΗ, ΕΡΜΗΝΕΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ, ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

- Θεωρία και πράξη της δημιουργικής γραφής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Σειρά: Συγκριτική Γραμματολογία – Μελέτες, Συγγραφείς: Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος, Άννα Βακάλη, ISBN: 978-618-07-0290-3

- Σκοντάφτοντας σε ανοιχτά σύνορα. Μια συζήτηση για τα ορατά και τα αόρατα σύνορα της λογοτεχνίας, για την ελληνική ιδιοπροσωπία και τις αντανακλάσεις της, για τα όρια της κριτικής και τις προκλήσεις, Συγγραφείς: Δημοσθένης Κούρτοβικ, Κώστας Κατσουλάρης, ISBN: 978-618-07-0553-9

 

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ

- Μικρή ιστορία της ισότητας, Συγγραφέας: Thomas Piketty, ISBN: 978-618-07-0552-2

- Μικρή ιστορία του πολέμου, Συγγραφέας: Jeremy Black, ISBN: 978-618-07-0423-5

- Μικρή ιστορία της Μεσογείου, Συγγραφέας: Jeremy Black, ISBN: 978-960-16-9247-0

- Η πιο μικρή ιστορία της Ελλάδας, Συγγραφέας: James Heneage, ISBN: 978-618-07-0425-9

- Ειλικρίνεια κι αυθεντικότητα, Σειρά: Η ζωή των ιδεών, Συγγραφέας: Lionel Trilling, ISBN: 978-960-16-8673-8

 

ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ

- Ανθρωπολογικές αναζητήσεις στην Ελλάδα του 21ου αιώνα (τόμος προς τιμήν της Δήμητρας Γκέφου-Μαδιανού), Σειρά: Ανθρωπολογικοί Ορίζοντες, Συγγραφείς: Συλλογικό έργο, ISBN: 978-960-16-9246-3

- Παιδική ηλικία και παιχνίδια στην Αντίπαρο, β΄ μισό του 20ού αιώνα, Συγγραφείς: Μαρουσώ Φαρούπου, Μαρία-Ελένη Κατσαρή, Σοφία Μανώλη, Μαριάνθη Καπλάνογλου, ISBN: 978-960-16-6609-9

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

- Ανατολική Μεσόγειος: Ολική επαναφορά - Ιστορία και γεωστρατηγική μιας αναδυόμενης περιοχής, Συγγραφείς: Δημήτρης Καιρίδης, Κωνσταντίνος Φίλης, Μάκης Προβατάς, ISBN: 978-618-07-0562-1

- Καρχαρίες και κοριοί. Σημειώσεις για την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, Σειρά: Κόσμος, Συγγραφέας: Σώτη Τριανταφύλλου, ISBN: 978-618-07-0379-5

- Εννέα δεκαετίες Συμβούλιο της Επικρατείας: Οι οραματισμοί του Ελευθερίου Βενιζέλου και η εξέλιξη του Δικαστηρίου στη διαδρομή του χρόνου. Πρακτικά συνεδρίου, Αθήνα 25-26 Ιουνίου 2021, Φορέας: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Επιμέλεια: Παναγιώτης Κ. Τσούκας, Μιχάλης Τσαπόγας, ISBN: 978-618-07-0426-6

 

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ

- Ερευνητικές και διδακτικές προσεγγίσεις για τις Φυσικές Επιστήμες στην Προσχολική Εκπαίδευση, Επιμελητές: Επιμ. Κατερίνα Πλακίτση, Ευθύμιος Σταμούλης, Ελένη Κολοκούρη, Αθηνά-Χριστίνα Κορνελάκη, ISBN: 978-618-07-0153-1

 

 

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

- Γούστο, Συγγραφέας: Giorgio Agamben, ISBN: 978-960-16-8122-1

 

 

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ - ΦΥΣΙΚΗ

- Η τάξη του χρόνου, Συγγραφέας: Carlo Rovelli, ISBN: 978-960-16-8657-8

 

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

- Εθνική οικονομία - Eθνική άμυνα και ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός, Συγγραφέας: Χρήστος Γ. Κόλλιας, ISBN: 978-960-16-7310-3

 

 

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ – ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ - ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

- Από μένα αυτά..., Συγγραφέας: Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, ISBN: 978-618-07-0071-8

- Στα χρόνια του Χρήστου Λαμπράκη: Μαρτυρίες και αφηγήσεις για τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη 1957-2017, Συγγραφέας: Ελευθερία Κόλλια, ISBN: 978-618-07-0357-3

- Η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μία ξεχασμένη κατάθεση, Συγγραφέας: Σταύρος Λυγερός, ISBN: 978-618-07-0581-2

- Τρεις εποχές: Αυτοβιογραφικές σημειώσεις ενός σκηνοθέτη του θεάτρου, Συγγραφέας: Στάθης Λιβαθινός, ISBN: 978-618-07-0072-5

 

 

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ - ΜΟΥΣΙΚΗ

- Η κοινωνιολογία της μουσικής, Συγγραφέας: Μαξ Βέμπερ, ISBN: 978-618-07-0420-4

 

 

ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ

 

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

- Πώς να μιλάτε στα παιδιά ώστε να μαθαίνουν στο σπίτι και στο σχολείο, Συγγραφείς: Αντέλ Φέιμπερ, Ιλέιν Μάζλις, Λίζα Νάιμπεργκ, Ρόζαλυν Ανστάιν Τέμπλετον, ISBN: 978-960-16-1610-0

- Πώς να μιλάτε όταν τα παιδιά... δεν ακούν! Γκρίνιες, τσακωμοί, ξεσπάσματα, αυθάδεις συμπεριφορές και άλλες προκλήσεις της παιδικής ηλικίας, Συγγραφείς: Τζοάννα Φέιμπερ, Τζούλι Κινγκ, ISBN: 978-618-07-0109-8

 

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

- Το αγόρι που μεγάλωσε σαν σκύλος, και άλλες ιστορίες από το ημερολόγιο ενός παιδοψυχιάτρου, Συγγραφέας: Bruce D. Perry σε συνεργασία με τη Maia Szalavitz, ISBN: 978-618-07-0215-6

- Η γενιά της ντοπαμίνης. Αναζητώντας ισορροπία στην εποχή των απολαύσεων, Συγγραφέας: Anna Lembke, ISBN: 978-618-07-0435-8

 

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

- Ωχ, η μέση μου! Ο μαγικός κόσμος της κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου, Συγγραφέας: Γιώργος Δενδρινός, ISBN: 978-960-16-6595-5

 

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

- Η τέχνη της πίτας (νέα, επαυξημένη έκδοση), Συγγραφέας: Σούλα Γηραλέα, ISBN: 978-960-16-9651-5

- Happy Buddha. Ιστορίες και συνταγές από τα ταξίδια μου στην Ασία, Συγγραφέας: Βαγγέλης Δρίσκας, ISBN: 978-960-16-8465-9

 

 

ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ

 

ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ

- Οι συνομήλικοι, Συγγραφέας: Αρκάς, ISBN: 978-618-07-0563-8

- Η Ρόζα του Αρκά 22 - Χτυποκάρδια στα προνήπια, Συγγραφέας: Αρκάς, ISBN: 978-618-07-0524-9

- Η Ρόζα του Αρκά 23 – Η ζωή είναι άδικη, Συγγραφέας: Αρκάς, ISBN: 978-618-07-0564-5

- Η Ρόζα του Αρκά 24 – Ασθενής με το στανιό, Συγγραφέας: Αρκάς, ISBN: 978-618-07-0666-6

- Η Ρόζα του Αρκά 25 – Φλογερή ξανθιά, Συγγραφέας: Αρκάς, ISBN: 978-618-07-0716-8

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ

- Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τα χρόνια της ελπίδας, Συγγραφείς: Robert McCabe, Παναγιώτης Ροϊλός, Κατερίνα Λυμπεροπούλου, ISBN: 978-618-07-0567-6

 

 
ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

- Ποιητική, τεύχος 31 (Άνοιξη – Καλοκαίρι 2023), Διευθυντής: Χάρης Βλαβιανός, ΒΚΜ: ΕΔ044

- Ποιητική, τεύχος 32 (Φθινόπωρο – Χειμώνας 2023), Διευθυντής: Χάρης Βλαβιανός, ΒΚΜ: ΕΔ045

 

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ

- Ημερολόγιο για δασκάλους και δασκάλες 2023-2024, Επιμέλεια: Βασιλική Νίκα, ISBN: 978-618-07-0540-9

- Ημερολόγιο για καθηγητές και καθηγήτριες 2023-2024, Επιμέλεια: Βαγγέλης Μπακλαβάς, ΒΚΜ: Η0117

- Μαθητικό Ημερολόγιο σχολικού έτους 2023-2024, ISBN: 978-960-16-9965-3

- Σχολικό Ημερολόγιο για μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού 2023-2024, Επιμέλεια: Βασιλική Νίκα, ISBN: 978-618-07-0541-6

- Ημερολόγιο 3 ετών 2024 – 2025 – 2026 (για δικηγόρους, για επαγγελματίες και για κάθε πολίτη), ΒΚΜ: Η0120

- Ημερολόγιο 2024 – Ημερήσιο με ώρες και γραμμές, ΒΚΜ: Η0119

- Ημερολόγιο 2024 – Μέρες για μένα, Συγγραφέας: Σμαρούλα Παντελή, ISBN: 978-618-07-0605-5

- Ημερολόγιο Αρκά 2024, Συγγραφέας: Αρκάς, ISBN: 978-618-07-0685-7

 

 

ΠΑΙΔΙΚΑ – ΝΕΑΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

 

ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΧΑΡΤΟΝΙ

- Πού είναι το τιγράκι!, Συγγραφέας: Jean Claude, ISBN: 978-618-07-0200-2

- Πού είναι το κουνελάκι!, Συγγραφέας: Jean Claude, ISBN: 978-618-07-0201-9

- Χωράει, δε χωράει, Συγγραφέας: Τζούλια Ντόναλντσον, ISBN: 978-960-16-2703-8

- Μια ματιά στο πυροσβεστικό, Συγγραφέας: Lara Bryan, ISBN: 978-618-07-0508-9

- Μικροί φίλοι στο αγρόκτημα, Σειρά: Ώρα για νάνι, Συγγραφέας: Σαρλότ Ρεντερέρ, ISBN: 978-618-07-0120-3

- Μικροί φίλοι στη ζούγκλα, Σειρά: Ώρα για νάνι, Συγγραφέας: Σαρλότ Ρεντερέρ, ISBN: 978-618-07-0121-0

- Τα γυαλιά του τυφλοπόντικα, Σειρά: Ιστορίες από το δάσος με τις βελανιδιές, Συγγραφέας: Τζούλια Ντόναλντσον, ISBN: 978-618-07-0195-1

- Η ορχήστρα του ασβού, Σειρά: Ιστορίες από το δάσος με τις βελανιδιές, Συγγραφέας: Τζούλια Ντόναλντσον, ISBN: 978-618-07-0196-8

- Η γατούλα μας η Νιάρ, Σειρά: Ιστορίες σε στιχάκια, Συγγραφέας: Άξελ Σέφλερ, ISBN: 978-618-07-0257-6

- Ο σκυλάκος μας ο Γουφ, Σειρά: Ιστορίες σε στιχάκια, Συγγραφέας: Άξελ Σέφλερ, ISBN: 978-618-07-0258-3

- Το αρνάκι μας το Μπε, Σειρά: Ιστορίες σε στιχάκια, Συγγραφέας: Άξελ Σέφλερ, ISBN: 978-618-07-0259-0

- Βρεκεκέξ ο βατραχάκος, Σειρά: Ιστορίες σε στιχάκια, Συγγραφέας: Άξελ Σέφλερ, ISBN: 978-618-07-0260-6

- Πλοπ, Σειρά: Κύκλοι της ζωής, Συγγραφέας: Maggie Li, ISBN: 978-618-07-0582-9

- Ποπ, Σειρά: Κύκλοι της ζωής, Συγγραφέας: Maggie Li, ISBN: 978-618-07-0583-6

- Γιατί χρειαζόμαστε τα δέντρα;, Σειρά: Οι απορίες των παιδιών (με απαντήσεις στις κρυμμένες εικόνες), Συγγραφέας: Katie Daynes, ISBN: 978-960-16-2475-4

- Γιατί πεθαίνουν όλα;, Σειρά: Οι απορίες των παιδιών (με απαντήσεις στις κρυμμένες εικόνες), Συγγραφέας: Katie Daynes, ISBN: 978-960-16-2473-0

- Γιατί να το μοιραστώ;, Σειρά: Οι απορίες των παιδιών (με απαντήσεις στις κρυμμένες εικόνες), Συγγραφέας: Katie Daynes, ISBN: 978-960-16-2474-7

- Τι είναι τα συναισθήματα;, Σειρά: Οι απορίες των παιδιών (με απαντήσεις στις κρυμμένες εικόνες), Συγγραφέας: Katie Daynes, ISBN: 978-618-07-0550-8

 

ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΧΑΡΤΟΝΙ ΜΕ ΗΧΟΥΣ

- Άκουσε τη μουσική. Ένας κόσμος γεμάτος μαγικές μελωδίες, Συγγραφέας: Mary Richards, ISBN: 978-618-07-0177-7

- Ο Ρένος και η ρέγκε, Σειρά: Ρένος, Συγγραφέας: Magali Le Huche, ISBN: 978-618-07-0207-1

- Παίζω τις αγαπημένες μου μελωδίες στο πιάνο, Συγγραφέας: Marion Billet, ISBN: 978-618-07-0268-2

- Τα πρώτα μου μελωδικά νανουρίσματα, Συγγραφέας: Séverine Cordier, ISBN: 978-618-07-0312-2

- Νυχτώνει στο βασίλειο των πουλιών, Συγγραφέας: Emilie Collet, ISBN: 978-618-07-0313-9

- Οι πρώτες μου τζαζ μελωδίες, Συγγραφέας: Thierry Manès, ISBN: 978-618-07-0314-6

- Σταχτοπούτα. Με 16 ήχους και μελωδίες, Σειρά: Τα μικρά μου μουσικά βιβλία, Συγγραφέας: Héloïse Solt, ISBN: 978-618-07-0531-7

- Ίου ίου! Πυροσβεστικό. Ήχοι για να ακούς, εικόνες για να παρατηρείς, Σειρά: Γνωρίζω τους ήχους του κόσμου, Συγγραφέας: Marion Billet, ISBN: 978-618-07-0555-3

- Η θάλασσα. Ήχοι για να ακούς, εικόνες για να παρατηρείς, Σειρά: Γνωρίζω τους ήχους του κόσμου, Συγγραφέας: Marion Billet, ISBN: 978-618-07-0556-0

- Κλασική μουσική. Ήχοι για να ακούς, εικόνες για να παρατηρείς, Σειρά: Γνωρίζω τους ήχους του κόσμου, Συγγραφέας: Marion Billet, ISBN: 978-618-07-0557-7

- Χορεύουμε; Ήχοι για να ακούς, εικόνες για να παρατηρείς, Σειρά: Γνωρίζω τους ήχους του κόσμου, Συγγραφέας: Marion Billet, ISBN: 978-618-07-0558-4

- Ροκ εν Ρολ, μωρό μου! Ήχοι για να ακούς, εικόνες για να παρατηρείς, Σειρά: Γνωρίζω τους ήχους του κόσμου, Συγγραφέας: Marion Billet, ISBN: 978-618-07-0559-1

- Οι τέσσερις εποχές. Α. Βιβάλντι. Ήχοι για να ακούς, εικόνες για να παρατηρείς, Σειρά: Γνωρίζω τους ήχους του κόσμου, Συγγραφέας: Marion Billet, ISBN: 978-618-07-0560-7

 

ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΧΑΡΤΟΝΙ ΜΕ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΜΕΡΗ

- Χωράει δε χωράει, Συγγραφέας: Τζούλια Ντόναλντσον, ISBN: 978-618-07-0479-2

- Ο ομορφότερος γίγαντας στην πόλη, Συγγραφέας: Τζούλια Ντόναλντσον, ISBN: 978-618-07-0480-8

- Πού είναι τα μωρά ζωάκια;, Σειρά: Σύρε και τράβα, Συγγραφέας: Sonia Baretti, ISBN: 978-618-07-0468-6

- Τα πουλιά του κήπου, Σειρά: Σύρε και τράβα, Συγγραφέας: Sonia Baretti, ISBN: 978-618-07-0469-3

- Ποιος παίζει στον κήπο;, Σειρά: Σύρε και τράβα, Συγγραφέας: Sonia Baretti, ISBN: 978-618-07-0470-9

- Ποιος παίζει στη θάλασσα;, Σειρά: Σύρε και τράβα, Συγγραφέας: Sonia Baretti, ISBN: 978-618-07-0471-6

- Η μαγική μου μαγισσούλα, Σειρά: Σύρε - τράβα - στρίψε, Συγγραφέας: Yujin Shin, ISBN: 978-618-07-0568-3

- Η μαγική μου γοργόνα, Σειρά: Σύρε - τράβα - στρίψε, Συγγραφέας: Yujin Shin, ISBN: 978-618-07-0569-0

- Το μαγικό μου κάστρο, Σειρά: Σύρε - τράβα - στρίψε, Συγγραφέας: Yujin Shin, ISBN: 978-618-07-0570-6

- Ο μαγικός μου θαλάσσιος μονόκερος, Σειρά: Σύρε - τράβα - στρίψε, Συγγραφέας: Yujin Shin, ISBN: 978-618-07-0571-3

 

ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΞΕΔΙΠΛΩΝΟΝΤΑΙ

- Ο Καρυοθραύστης (με 6 μαγικές εικόνες που ξεδιπλώνονται), Συγγραφέας: Ε.Τ.Α. Χόφμαν, ISBN: 978-960-16-5155-2

- Η βασίλισσα του χιονιού (με 6 μαγικές εικόνες που ξεδιπλώνονται), Συγγραφέας: Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ISBN: 978-960-16-5156-9

 
ΠΑΝΙΝΑ ΒΙΒΛΙΑ

- Μ’ ένα ζωάκι αγκαλιά, Συγγραφέας: Marion Billet, ISBN: 978-618-07-0536-2

 

ΒΙΒΛΙΑ ΓΝΩΣΕΩΝ

- Ζωή, η μικρή βυζαντινή (Μυστράς 1379 μ.Χ.), Σειρά: Οι φίλοι μου από άλλες εποχές, Συγγραφέας: Κατερίνα Σέρβη, ISBN: 978-960-16-7397-4

- Το μικρό βιβλίο των λέξεων που μετράνε. 100 λέξεις που πρέπει να κατανοεί κάθε παιδί, Συγγραφέας: Joanne Ruelos Diaz, ISBN: 978-618-07-0589-8

- Στάσου, κοίτα... και ζήσε το τώρα. Κι άλλες ιστορίες από τη φύση για να σταθείς, να κοιτάξεις και να δώσεις σημασία στα μικρά πράγματα, Συγγραφέας: Laura Brand, ISBN: 978-618-07-0208-8

- Τα πάντα για το σώμα, Συγγραφέας: Sarah Hull, ISBN: 978-618-07-0255-2

- Όλα για την περίοδο!, Συγγραφέας: Anna Roy, ISBN: 978-618-07-0065-7

- Το βιβλίο του μικροσκοπίου, Συγγραφέας: James Alice, ISBN: 978-960-16-9638-6

- Η μαγεία των αριθμών ΙΙ – 400 μαθηματικοί γρίφοι, Συγγραφέας: Παναγιώτης Μπετσάκος, ISBN: 978-960-16-6407-1

- Στον ουρανό: Οδηγός του νυχτερινού ουρανού για παιδιά, Συγγραφέας: Noelia González, ISBN: 978-618-07-0404-4

- Μεγάλες ερωτήσεις για το σύμπαν, Συγγραφείς: Alex Frith, Alice James, ISBN: 978-960-16-9637-9

- Τα πάντα για το διάστημα, Συγγραφέας: Laura Cowan, ISBN: 978-618-07-0551-5

- Μπορούμε στ' αλήθεια να βοηθήσουμε τα δέντρα;, Συγγραφέας: Katie Daynes, ISBN: 978-618-07-0287-3

- Παλιές τέχνες και τεχνικές. Οδηγός για να τις ανακαλύψουμε ξανά, Συγγραφείς: Elaine Baptiste, Natalie Crowley, ISBN: 978-618-07-0399-3

- Μαθήματα από τους προγόνους μας, Συγγραφέας: Raksha Dave, ISBN: 978-960-16-5698-4

- Τα παρεξηγημένα ζώα, Συγγραφέας: Sophie Corrigan, ISBN: 978-618-07-0532-4

- Φυτά-Εφευρέτες. Γνώρισε τα δέντρα, τα λουλούδια και τις πρασινάδες που μας εμπνέουν να εξελίσσουμε την τεχνολογία, Συγγραφέας: Clive Gifford, ISBN: 978-618-07-0403-7

- Παιδί της φύσης. Ένα ταξίδι στον κόσμο γύρω μας, Συγγραφέας: Dara McAnulty, ISBN: 978-618-07-0510-2

- Πίσω στην εποχή του λίθου για 24 ώρες, Συγγραφέας: Lan Cook, ISBN: 978-618-07-0285-9

- Βαθιά μέσα στη ζούγκλα για 24 ώρες, Συγγραφέας: Lan Cook, ISBN: 978-618-07-0286-6

- Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες, Συγγραφέας: Rob Lloyd Jones, ISBN: 978-618-07-0337-5

- Τι λες τώρα! Για σένα... που θέλεις να τα ξέρεις όλα (6 ετών), Συγγραφέας: Catherine Brereton, ISBN: 978-618-07-0204-0

- Τι λες τώρα! Για σένα... που θέλεις να τα ξέρεις όλα (7 ετών), Συγγραφέας: Catherine Brereton, ISBN: 978-618-07-0205-7

- Τι λες τώρα! Για σένα... που θέλεις να τα ξέρεις όλα (8 ετών), Συγγραφέας: Catherine Brereton, ISBN: 978-618-07-0206-4

 

ΒΙΒΛΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

- Βρες τον ένοχο! (τόμος 1), Σειρά: Γρίφοι σε κάθε όροφο, Συγγραφέας: Paul Martin, ISBN: 978-960-16-9931-8

- Η νεράιδα του ουράνιου τόξου, Σειρά: Ντύνω τις κούκλες με αυτοκόλλητα, Συγγραφέας: Fiona Watt, ISBN: 978-960-16-6413-2

- Ποδόσφαιρο, Σειρά: Κολλάω, μαθαίνω, ανακαλύπτω, Συγγραφέας: Sam Smith, ISBN: 978-618-07-0547-8

- Πειρατές, Σειρά: Κολλάω, μαθαίνω, ανακαλύπτω, Συγγραφέας: Kirsteen Robson, ISBN: 978-960-16-7314-1

- Εκσκαφείς, Σειρά: Κολλάω, μαθαίνω, ανακαλύπτω, Συγγραφέας: Hannah Watson, ISBN: 978-960-16-7315-8

- Κολλάω, μαθαίνω, ανακαλύπτω - Μαγαζιά, Συγγραφέας: Άμπιγκεϊλ Γουίτλυ, ISBN: 978-618-07-0280-4

- Κολλάω, μαθαίνω, ανακαλύπτω - Πάσχα, Συγγραφέας: Φελίσιτυ Μπρουκς, ISBN: 978-618-07-0281-1

- Κολλάω, μαθαίνω, ανακαλύπτω - Αγρόκτημα, Συγγραφέας: Τζέσσικα Γκρίνγουελ, ISBN: 978-618-07-0282-8

- Ναι, μπορώ να χρωματίσω! (18 μηνών+) (κουβαδάκι), ISBN: 978-618-07-0264-4

- Ναι, μπορώ να χρωματίσω! (18 μηνών+) (τρακτέρ), ISBN: 978-618-07-0265-1

- Ναι, μπορώ να χρωματίσω! (18 μηνών+) (βάτραχος), ISBN: 978-618-07-0266-8

- Ναι, μπορώ να χρωματίσω! (18 μηνών+) (τούρτα), ISBN: 978-618-07-0267-5

- Μονόκεροι! Παιχνίδια αντι-βαρεμάρας για μικρά παιδιά, Συγγραφέας: Kirsteen Robson, ISBN: 978-618-07-0219-4

- Αγρόκτημα! Παιχνίδια αντι-βαρεμάρας για μικρά παιδιά, Συγγραφέας: Kirsteen Robson, ISBN: 978-618-07-0220-0

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ

- «Σπίτι όλων μας η Γη» φωνάζει ο Μπουλουμπίνος, παντού να ακουστεί!, Σειρά: ΟΙΚΟλογήματα, Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, ISBN: 978-618-07-0295-8

- Οικογένεια είμαστε, Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, ISBN: 978-960-16-9603-4

- Μια φορά ήταν... η Κωλοτούμπα που έδεσε τον πόνο της φιόγκο, Συγγραφέας: Σοφία Μαντουβάλου, ISBN: 978-960-16-8620-2

- Εσύ τι λες πολύτιμο πως είναι; (χαρτόδετη έκδοση), Συγγραφέας: Λίλη Λαμπρέλλη, ISBN: 978-618-07-0519-5

- Μαρία Κάλλας - Ζώντας μόνο για την τέχνη, Συγγραφέας: Δέσποινα Μπογδάνη-Σουγιούλ, ISBN: 978-960-16-9601-0

- Ένας μαύρος μαρκαδόρος, Συγγραφέας: Εύη Ανδριανού, ISBN: 978-618-07-0318-4

- Όχι τώρα, Συγγραφέας: Βίκτωρ Μοσχόπουλος, ISBN: 978-618-07-0021-3

- Το μικρότερο γιακ, Συγγραφέας: Λου Φρέιζερ, ISBN: 978-618-07-0174-6

- Το μικρότερο γιακ – Νέα άφιξη, Συγγραφέας: Λου Φρέιζερ, ISBN: 978-618-07-0175-3

- Αναζητώντας τη γιγάντια μέδουσα της Αρκτικής, Συγγραφέας: Κλόε Σάβατζ, ISBN: 978-618-07-0178-4

- Ο τεχνίτης πετεινός (σκληρόδετη έκδοση), Συγγραφέας: Κώστας Φασουλάς, ISBN: 978-618-07-0019-0

- Ο τεχνίτης πετεινός (χαρτόδετη έκδοση), Συγγραφέας: Κώστας Φασουλάς, ISBN: 978-618-07-0525-6

- Τα γενέθλια της Ριρίκας (σκληρόδετη έκδοση), Συγγραφέας: Μαρία Κηλαηδόνη, ISBN: 978-618-07-0247-7

- Τα γενέθλια της Ριρίκας (χαρτόδετη έκδοση), Συγγραφέας: Μαρία Κηλαηδόνη, ISBN: 978-618-07-0656-7

- Ο Έλμερ και πάλι, Συγγραφέας: Ντέιβιντ ΜακΚι, ISBN: 978-618-07-0587-4

- Ο Έλμερ και ο άνεμος, Συγγραφέας: Ντέιβιντ ΜακΚι, ISBN: 978-618-07-0588-1

- Μαζί στα κέφια, μαζί στις ακεφιές, Συγγραφέας: Σμρίτι Χολς, ISBN: 978-618-07-0099-2

- Μια φορά κι ένας δράκος, Συγγραφέας: Beatrice Blue, ISBN: 978-618-07-0176-0

- Μαϊμουδομπερδέματα, Συγγραφέας: Julia Donaldson, ISBN: 978-618-07-0261-3

- Το Αγόρι και ο Φεγγαρένιος, Συγγραφέας: Ντέμπι Λιόρι, ISBN: 978-618-07-0310-8

- Ο καλύτερος αγώνας του Μαντάνι, Συγγραφέας: Φραν Πινταδέρα, ISBN: 978-618-07-0073-2

- Το Μελισσαρκουδάκι, Συγγραφέας: Nadia Shireen, ISBN: 978-618-07-0179-1

- Η χλαπάτσα, Συγγραφέας: Nadia Shireen, ISBN: 978-618-07-0180-7

- Η Βίλη και το Τέρας, Συγγραφέας: Nadia Shireen, ISBN: 978-618-07-0181-4

- Καλλιτέχνης, Συγγραφέας: Ed Vere, ISBN: 978-618-07-0198-2

- Το άγνωστο, Συγγραφέας: Steve McCarthy, ISBN: 978-618-07-0270-5

- Πώς θα γυρίσεις σπίτι, λυκάκι;, Συγγραφέας: Rachel Bright, ISBN: 978-618-07-0302-3

- Είσαι αστέρι, γκέκο!, Συγγραφέας: Rachel Bright, ISBN: 978-618-07-0303-0

- Ούτε στο όνειρό σας, Συγγραφέας: Μπεατρίτσε Αλεμανιά, ISBN: 978-618-07-0086-2

- Μια φορά και μια σκούπα μαγική, Συγγραφέας: Μπεατρίτσε Μπλου, ISBN: 978-618-07-0401-3

- Terra Ultima: Η ανακάλυψη μιας άγνωστης ηπείρου, Συγγραφείς: Νόα Γ. Στερν, Ραούλ Ντελέο, ISBN: 978-618-07-0528-7

- Να το το μωρό μας, Συγγραφέας: Catherine Leblanc, ISBN: 978-618-07-0639-0

- Σπίτι είναι εκεί όπου βρίσκεται η καρδιά μου, Συγγραφέας: Σμρίτι Χολς, ISBN: 978-618-07-0301-6

- Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους, Συγγραφέας: Rachel Morrisroe, ISBN: 978-960-16-6526-9

- Μέσα από τη νεραϊδόπορτα, Συγγραφέας: Gabby Dawnay, ISBN: 978-618-07-0304-7

- Ή πολύ μεγάλος ή πολύ μικρός, Συγγραφέας: Catherine Leblanc, ISBN: 978-618-07-0640-6

- Μία καμηλοπάρδαλη κι άλλη μισή, Συγγραφέας: Nicola Kent, ISBN: 978-960-16-1738-1

- Η φάλαινα που ζητούσε κι άλλο, Συγγραφέας: Rachel Bright, ISBN: 978-960-16-5727-1

- Ο θάνατος της κάμπιας, Συγγραφέας: André Rodrigues, ISBN: 978-618-07-0521-8

- Η εποχή των ονείρων, Συγγραφέας: Michael Rosen, ISBN: 978-618-07-0585-0

- Νέες περιπέτειες για τις κάλτσες (ακόμη πιο απίστευτες), Συγγραφέας: Justyna Bednarek, ISBN: 978-960-16-7808-5

 

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

- Η ιστορία βλέπει, Συγγραφέας: Φωτεινή Φραγκούλη, ISBN: 978-960-16-7565-7

- Γκρίμγουντ - Περιπέτειες σε ένα δάσος όπου όλα μπορούν να συμβούν, βιβλίο 1ο, Σειρά: Γκρίμγουντ, Συγγραφέας: Nadia Shireen, ISBN: 978-960-16-8017-0

- Γκρίμγουντ - Πετάει η αλεπού; Πετάει!, βιβλίο 2ο, Σειρά: Γκρίμγουντ, Συγγραφέας: Nadia Shireen, ISBN: 978-618-07-0573-7

- Το Γατόνι και η εξαφάνιση των ποντικιών (βιβλίο 1), Σειρά: Το Γατόνι, Συγγραφέας: Σεμπαστιάν Περέζ, ΒΚΜ: 978-960-16-7804-7

- Το Γατόνι και το μυστήριο με τις κροκέτες (βιβλίο 2), Σειρά: Το Γατόνι, Συγγραφέας: Σεμπαστιάν Περέζ, ΒΚΜ: 978-960-16-7798-9

- Δεν παίζομαι (βιβλίο 3), Σειρά: Μανολίτο Γυαλάκιας, Συγγραφέας:, ISBN: 978-960-16-8972-2

- Η περιπέτεια των Μπαλμπουένα στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (βιβλίο 3), Σειρά: Ταξιδιώτες στον χρόνο, Συγγραφέας: Roberto Santiago, ΒΚΜ: 978-960-16-9991-2

- Η περιπέτεια των Μπαλμπουένα στην πειρατική γαλέρα (βιβλίο 4), Σειρά: Ταξιδιώτες στον χρόνο, Συγγραφέας: Roberto Santiago, ΒΚΜ: 978-960-16-9992-9

- Το κουτί, Συλλογή: Χελιδόνια, Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Πατσαρός, ISBN: 978-960-16-3345-9

- Στα ίχνη της Ρεγγίνα Πρετιόζα, Συλλογή: Χελιδόνια, Συγγραφέας: Φυτούλα Βακανά, ΒΚΜ: 978-960-16-9670-6

- Η Διδώ και η μαύρη βίβλος, Συλλογή: Χελιδόνια, Συγγραφέας: Μαρία Παπαγιάννη, ISBN: 978-960-16-4447-9

- Το κόκκινο θηρίο, Συλλογή: Περιστέρια, Συγγραφέας: Αγάπη Παπουτσάκη, ISBN: 978-960-16-9666-9

- Τ’ Αυγουστιάτικο φεγγάρι (αναμορφωμένη έκδοση), Συλλογή: Περιστέρια, Συγγραφέας: Βούλα Μάστορη, ISBN: 978-618-07-0668-0

 

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ

- Ποτέ πιο πριν..., Συγγραφέας: Μάνος Κοντολέων, ISBN: 978-618-07-0397-9

- Κοσμοναύτης, Συγγραφέας: Σπύρος Γιαννακόπουλος, ISBN: 978-618-07-0638-3

- Οι μέρες που δακρύζουν, Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Μητσιάλη, ISBN: 978-618-07-0679-6

- Η Τζούλια και ο καρχαρίας, Συγγραφέας: Κίραν Μίλλγουντ Χάργκρεϊβ, ISBN: 978-618-07-0350-4

- Στο γυμνάσιο (αναμορφωμένη έκδοση), Συλλογή: Κύκνοι, Συγγραφέας: Βούλα Μάστορη, ISBN: 978-618-07-0669-7

- Ένα-ένα-τέσσερα (αναμορφωμένη έκδοση), Συλλογή: Κύκνοι, Συγγραφέας: Βούλα Μάστορη, ISBN: 978-618-07-0377-1

- Κάτω απ΄ την καρδιά της (αναμόρφωση), Συλλογή: Κύκνοι, Συγγραφέας: Βούλα Μάστορη, ISBN: 978-618-07-0378-8

- Αγριόπαπιες. Όνειρο τρίτο: Η απελευθέρωση, Συλλογή: Κύκνοι, Συγγραφέας: Γιώργος Χατζόπουλος, ISBN: 978-960-16-9217-3

- Μικρόκοσμος, Συλλογή: Κύκνοι, Συγγραφέας: Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης, ΒΚΜ: 978-618-07-0074-9

 

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ

- Νήματα που ενώνουν (βιβλίο 1), Σειρά: Νήματα που ενώνουν, Συγγραφέας: Κίκα Χατζοπούλου, ISBN: 978-618-07-0509-6

- Η μάχη του τέρατος (βιβλίο 3), Σειρά: Η Μπέθανυ και το τέρας, Συγγραφέας: Τζακ Μέγκιτ - Φίλλιπς, ISBN: 978-960-16-9950-9

 
ΚΟΜΙΚ

- Στόουν 1: Χαμένος στην Υπογειάνα, Συγγραφείς: Άγγελος Αγγέλου, Έμη Σίνη, ISBN: 978-618-07-0348-1

 

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

- Χαρούμενες Διακοπές για τα παιδιά που έχουν τελειώσει την Ε΄ Δημοτικού, Συγγραφείς: Ρένα Καρθαίου, Κατερίνα Μάνου-Πασσά, ΒΚΜ: 978-618-07-0015-2

- Χαρούμενες Διακοπές για τα παιδιά που έχουν τελειώσει την Στ΄ Δημοτικού, Συγγραφείς: Ρένα Καρθαίου, Κατερίνα Μάνου-Πασσά, ΒΚΜ: 978-618-07-0016-9

 
ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

- Εσύ να με φωνάζεις Εμπενίζερ, Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, ISBN: 978-618-07-0459-4

- Καλώς τον Αϊ-Βασίλη!, Συγγραφέας: Μικαέλ Εσκοφιέ, ISBN: 978-618-07-0580-5

- Τα φανταστικά Χριστούγεννα του Τζιμ, Συγγραφέας: Έμμα Τόμπσον, ISBN: 978-618-07-0530-0

- Ολόλαμπρα χριστουγεννιάτικα δέντρα (με αυτοκόλλητα), Συγγραφέας: Jessica Greenwell, ISBN: 978-618-07-0548-5

- Ο μαγικός μου Άι-Βασίλης, Σειρά: Σύρε - τράβα - στρίψε, Συγγραφέας: Yujin Shin, ISBN: 978-618-07-0572-0

- Χριστούγεννα με κάλαντα και τραγούδια. Περιέχει οχτώ χριστουγεννιάτικα τραγούδια, Συγγραφέας: Katie Cotton, ISBN: 978-618-07-0529-4

- Καρυοθραύστης. Τσαϊκόφσκι. Ήχοι για να ακούς, εικόνες για να παρατηρείς, Σειρά: Γνωρίζω τους ήχους του κόσμου, Συγγραφέας: Marion Billet, ISBN: 978-618-07-0561-4

- Μια ματιά στα Χριστούγεννα, Σειρά: Μια ματιά, Συγγραφέας: Anna Milbourne, ISBN: 978-618-07-0549-2

- Πάμε στη χώρα του Αϊ-Βασίλη!, Σειρά: Άκου τη μελωδία, Συγγραφέας: Emilie Collet, ISBN: 978-960-16-6687-7

- Οι πρώτες μου μελωδίες για τζαζ Χριστούγεννα, Σειρά: Άκου τη μελωδία, Συγγραφέας: Emilie Collet, ISBN: 978-960-16-6688-4

- Χριστούγεννα, Σειρά: Ντύνω τις κούκλες με αυτοκόλλητα, Συγγραφέας: Fiona Watt ISBN: 978-960-16-6412-5

 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ - ΓΥΜΝΑΣΙΟ

- Το μαύρο πρόβατο σε μαθηματικές υποθέσεις για μαθητές και μαθήτριες της Δ΄ Δημοτικού. Γρίφοι – Μαθηματική σκέψη - Παιχνίδια, Συγγραφείς: Γιάννης Ζαχαρόπουλος, Χρυσούλα Φιλίππου, ISBN: 978-960-16-2904-9

- Πρότυπα γυμνάσια – Οδηγός προετοιμασίας για τη Νεοελληνική Γλώσσα (νέα έκδοση), Συγγραφέας: Χρήστος Μερεντίτης, ISBN: 978-960-16-6090-5

- Ρομποτική - Πληροφορική, Συγγραφείς: Βασίλης Γρηγορίου, Ελένη Ν. Γιώτη, ISBN: 978-960-16-9721-5

 
ΛΥΚΕΙΟ

- Λυσίας Υπέρ Μαντιθέου, Β' Γενικού Λυκείου, Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας: Παναγιώτης Γραμμένος, ISBN: 978-960-16-7596-1

- Ιστορία Β΄ Γενικού Λυκείου, Γενικής Παιδείας, Συγγραφέας: Δημήτρης Κατσουλάκος, ISBN: 978-960-16-7536-7

- Φυσική Γ' Γενικού Λυκείου - Κύματα & Στοιχεία Κβαντομηχανικής (Ομάδας προσανατολισμού θετικών σπουδών και σπουδών υγείας) (έκδοση 2022), Συγγραφέας: Χαράλαμπος Παπαθεοδώρου, ISBN: 978-618-07-0003-9

- Φυσική Γ΄ Γενικού Λυκείου, Κρούσεις – Μηχανική Στερεού Σώματος – Ταλαντώσεις (Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών & Σπουδών Υγείας), Συγγραφέας: Χαράλαμπος Παπαθεοδώρου, ISBN: 978-618-07-0484-6

- Φυσική Γ΄ Γενικού Λυκείου – 33 επαναληπτικά κριτήρια αξιολόγησης, Ομάδας προσανατολισμού θετικών σπουδών και σπουδών υγείας, Συγγραφέας: Χαράλαμπος Παπαθεοδώρου, ISBN: 978-960-16-6201-5

- Φυσική Γ΄ Γενικού Λυκείου – Κρούσεις, Μηχανική Στερεού, Ταλαντώσεις. Ομάδα προσανατολισμού θετικών σπουδών και σπουδών υγείας, Συγγραφείς: Αντώνης Σαρρηγιάννης, Απόστολος Μιχαλούδης, Σταύρος Σαμαράς, ISBN: 978-618-07-0212-5

 

ΕΠΑΛ

- Μαθηματικά Γ΄ Επαγγελματικού Λυκείου, Συγγραφέας: Αναστάσιος Κουπετώρης, ISBN: 978-960-16-9882-3

 
ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

- Λεκτικές δεξιότητες και Λεκτικός συλλογισμός, Συγγραφέας: Χρήστος Μερεντίτης, ISBN: 978-618-07-0537-9

- Οδηγός για νέους εκπαιδευτικούς - Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, Συγγραφέας: Βασιλική Νίκα, ISBN: 978-618-07-0625-3

 

 

ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

- Γαλλικά-Grec: Διάλογοι καθημερινής ζωής - Dialogues de la vie quotidienne, Συγγραφέας: Evi Markouizou, ISBN: 978-960-16-7114-7

- La route vers la langue française - Grammaire & Exercices (Niveau B2), Συγγραφέας: Evi Markouizou, ISBN: 978-960-16-1949-1

 

 

ΛΕΞΙΚΑ

- Λεξικό προθημάτων και επιθημάτων, Φορέας: Neurolingo, Συγγραφείς: Άννα Ιορδανίδου, Μαβίνα Πανταζάρα, ISBN: 978-618-07-0182-1

 

 

 


ΣΥΝΟΛΑ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: 1
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: 23
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ: 3
ΘΕΑΤΡΟ: 1
ΚΛΑΣΙΚΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: 2
ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΛΑΣΙΚΟΙ: 7
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: 25

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ: 1

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ: 5

ΞΕΝΗ ΠΟΙΗΣΗ: 3
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΔΟΚΙΜΙΑ: 10

 

ΣΥΝΟΛΟ: 81

 

ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: 1

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: 1

ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ: 2

ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ: 2

ΚΡΙΤΙΚΗ, ΕΡΜΗΝΕΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ, ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: 2

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ: 5

ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ: 2

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: 3

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ: 1

 

ΣΥΝΟΛΟ: 19

 

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

 

ΣΥΝΟΛΟ: 1

 

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ - ΦΥΣΙΚΗ

 

ΣΥΝΟΛΟ: 1

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 

ΣΥΝΟΛΟ: 1

 

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ – ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ - ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ
 

ΣΥΝΟΛΟ: 4

 

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ - ΜΟΥΣΙΚΗ
 

ΣΥΝΟΛΟ: 1

 

ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: 2

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: 2

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: 1

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ: 2

 

ΣΥΝΟΛΟ: 7

 

ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ

ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ: 5

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ: 1

 

ΣΥΝΟΛΟ: 6

 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
 

ΣΥΝΟΛΟ: 2

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ

 

ΣΥΝΟΛΟ: 8

 

ΠΑΙΔΙΚΑ – ΝΕΑΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΧΑΡΤΟΝΙ: 18
ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΧΑΡΤΟΝΙ ΜΕ ΗΧΟΥΣ: 13

ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΧΑΡΤΟΝΙ ΜΕ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΜΕΡΗ: 10

ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΞΕΔΙΠΛΩΝΟΝΤΑΙ: 2

ΠΑΝΙΝΑ ΒΙΒΛΙΑ: 1
ΒΙΒΛΙΑ ΓΝΩΣΕΩΝ: 22
ΒΙΒΛΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ: 14
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: 41
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ: 13
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ: 9
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ: 2
ΚΟΜΙΚ: 1
ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ: 2
ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ: 11

 

ΣΥΝΟΛΟ: 159

 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ – ΓΥΜΝΑΣΙΟ: 3

ΛΥΚΕΙΟ: 6

ΕΠΑΛ: 1

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ: 2

 

ΣΥΝΟΛΟ: 12

 

ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

ΣΥΝΟΛΟ: 2

 

ΛΕΞΙΚΑ

 

ΣΥΝΟΛΟ: 1

 

 

ΣΥΝΟΛΟ ΕΚΔΟΘΕΝΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ 2023: 305

 

 

 

EBOOKS

ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ΤΟ 2023

 

 

 

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

·      Η γοητεία των υποσχέσεων (e-book / epub), Συγγραφέας: Τάσος Γουδέλης, ISBN: 978-960-16-7994-5

·      Η φανέλα με το εννιά (e-book / epub), Συγγραφέας: Μένης Κουμανταρέας, ISBN: 978-618-07-0482-2

·      Η τέχνη να μην αισθάνεσαι τίποτα (e-book / epub), Συγγραφέας: Έρση Σωτηροπούλου, ISBN: 978-618-07-0386-3

·      Τα παιδιά της μεγάλης σιωπής (e-book / epub), Συγγραφέας: Μάιρα Παπαθανασοπούλου, ISBN: 978-618-07-0466-2

·      Τζέρι (e-book / epub), Συγγραφέας: Αύγουστος Κορτώ, ISBN: 978-960-16-4247-5

·      Σαν μυθιστόρημα (νέα έκδοση)(e-book / epub), Συγγραφέας: Γιάννης Κιουρτσάκης, ISBN: 978-960-16-2690-1

·      Άκου το λιοντάρι (e-book / epub), Συγγραφέας: Σώτη Τριανταφύλλου, ISBN: 978-960-16-4909-2

·      Εργαζόμενο αγόρι (νέα έκδοση)(e-book / epub), Συγγραφέας: Λένα Διβάνη, ISBN: 978-960-16-4681-7

·      Ήλιος με ξιφολόγχες (e-book / epub), Συγγραφέας: Γιώργος Σκαμπαρδώνης, ISBN: 978-960-16-5695-3

·      Η δίκη Σουάρεφ (e-book / epub), Συγγραφέας: Χ.Α. Χωμενίδης, ISBN: 978-960-16-6654-9

·      Καταγωγή ή οι ιστορίες των άλλων (e-book / epub), Συγγραφέας: Νικόλας Α. Σεβαστάκης, ISBN: 978-960-16-6961-8

·      Μεταποίηση (νέα έκδοση)(e-book / epub), Συγγραφέας: Δημοσθένης Παπαμάρκος, ISBN: 978-960-16-6958-8

·      Πράγματα που σκέφτεται η παρθένος Μαρία καπνίζοντας κρυφά στο μπάνιο (e-book / epub), Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Κ*, ISBN: 978-960-16-7323-3

·      Τσιτσιμπού, η μάγισσα της πίστας (e-book / epub), Συγγραφέας: Αύγουστος Κορτώ, ISBN: 978-960-16-4508-7

·      Άδειος τόπος (e-book / epub), Συγγραφέας: Γιάννης, 1987 Νικολούδης, ISBN: 978-960-16-4868-2

·      Η φυγή (e-book / epub), Συγγραφέας: Σώτη Τριανταφύλλου, ISBN: 978-960-16-6234-3

·      Λοξοί δρόμοι / Το δέντρο (e-book / epub), Συγγραφέας: Μαρία Λαϊνά, ISBN: 978-960-16-6338-8

·      Μια Μαρίνα Τζάφου (e-book / epub), Συγγραφέας: Σωτήρης Δημητρίου, ISBN: 978-960-16-6392-0

·      Πιτσιμπούργκο (νέα έκδοση)(e-book / epub), Συγγραφέας: Σώτη Τριανταφύλλου, ISBN: 978-960-16-9124-4

·      Παλιές και νέες χώρες (e-book / epub), Συγγραφέας: Ισίδωρος Ζουργός, ISBN: 978-960-16-9125-1

·      Ραδιοκασετόφωνο (e-book / epub), Συγγραφέας: Ιάκωβος Ανυφαντάκης, ISBN: 978-960-16-9824-3

·      Σαν Μήδεια (e-book / epub), Συγγραφέας: Μάνος Κοντολέων, ISBN: 978-960-16-8890-9

·      Φελιτσιτά (e-book / epub), Συγγραφέας: Μάρω Δούκα, ISBN: 978-960-16-7647-0

·      Για την καρδιά και το συκώτι του (e-book / epub), Συγγραφέας: Λένα Διβάνη, ISBN: 978-960-16-8894-7

 

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ

·      Κλαγγή των όπλων (e-book / epub), Συγγραφέας: Αλέξανδρος Μηλιάς, ISBN: 978-960-16-4507-0

·      Η καταστροφή της Μυκόνου το ΄22 (e-book / epub), Συγγραφέας: Γιώργος Βέλτσος, ISBN: 978-960-16-6487-3

 

ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

·      Επί κλίνης κρεμάμενος (e-book / epub), Συγγραφέας: Δημήτρης Καταλειφός, ISBN: 978-960-16-4780-7

 

ΚΛΑΣΙΚΗ ΞΕΝΗ ΠΟΙΗΣΗ

·      Θεία Κωμωδία: Κόλαση (e-book / epub), Συγγραφέας: Dante Alighieri, ISBN: 978-960-16-7018-8

 

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΛΑΣΙΚΟΙ

·      Το πέπλο (e-book / epub), Συγγραφέας: George Eliot, ISBN: 978-960-16-6954-0

·      Κάτι παιδιάστικο μα τόσο φυσικό & άλλα διηγήματα (e-book / epub), Συγγραφέας: Katherine Mansfield, ISBN: 978-960-16-6534-4

·      Ιστορίες της Ανατολής (e-book / epub), Συγγραφέας: Marguerite Yourcenar, ISBN: 978-618-07-0467-9

·      Το τάνγκο (e-book / epub), Συγγραφέας: Jorge Luis Borges, ISBN: 978-960-16-4578-0

·      Το τενεκεδένιο ταμπούρλο (e-book / epub), Συγγραφέας: Günter Grass, ISBN: 978-960-16-6989-2

·      Το όνειρο των ηρώων (e-book / epub), Συγγραφέας: Adolfo Bioy Casares, ISBN: 978-960-16-6722-5

·      Η τριλογία της Κοπεγχάγης: Παιδική ηλικία / Νιάτα / Εξάρτηση (e-book / epub), Συγγραφέας: Tove Ditlevsen, ISBN: 978-960-16-4874-3

·      Το γέρασμα (e-book / epub), Συγγραφέας: Italo Svevo, ISBN: 978-960-16-9602-7

·      Ένα ποτήρι οργή (e-book / epub), Συγγραφέας: Raduan Nassar, ISBN: 978-960-16-7966-2

 

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

·      Τα θαύματα (e-book / epub), Συγγραφέας: Elena Medel, ISBN: 978-618-07-0473-0

·      Μαχμούντ ή Η άνοδος της στάθμης των υδάτων (e-book / epub), Συγγραφέας: Antoine Wauters, ISBN: 978-618-07-0514-0

·      Δελτία παραπόνων (e-book / epub), Συγγραφέας: Jeffrey Eugenides, ISBN: 978-960-16-4672-5

·      Το μενού του έρωτα (e-book / epub), Συγγραφέας: Nicolas Barreau, ISBN: 978-960-16-5398-3

·      Η ευτυχία του λύκου (e-book / epub), Συγγραφέας: Paolo Cognetti, ISBN: 978-960-16-4509-4

·      Οι ταξιδιώτες (e-book / epub), Συγγραφέας: Regina Porter, ISBN: 978-618-07-0474-7

·      Η νεαρή νύφη (e-book / epub), Συγγραφέας: Alessandro Baricco, ISBN: 978-960-16-5782-0

·      Η γυναίκα με τα κόκκινα μαλλιά (e-book / epub), Συγγραφέας: Orhan Pamuk, ISBN: 978-960-16-4782-1

·      Χιόνι (e-book / epub), Συγγραφέας: Orhan Pamuk, ISBN: 978-960-16-6658-7

·      Ιστανμπούλ. Πόλη και αναμνήσεις (νέα, εμπλουτισμένη έκδοση)(e-book / pdf), Συγγραφέας: Orhan Pamuk, ISBN: 978-960-16-7319-6

·      Κώδικας Αρσέν Λουπέν (e-book / epub), Συγγραφέας: Michel Bussi, ISBN: 978-960-16-6665-5

·      Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων (e-book / epub), Συγγραφέας: Mohamed Mbougar Sarr, ISBN: 978-960-16-5399-0

·      Η σκύλα (e-book / epub), Συγγραφέας: Pilar Quintana, ISBN: 978-960-16-5724-0

·      Κάστρα της οργής (e-book / epub), Συγγραφέας: Alessandro Baricco, ISBN: 978-960-16-9642-3

·      Το γιγάντιο καλαμάρι (e-book / epub), Συγγραφέας: Fabio Genovesi, ISBN: 978-960-16-6991-5

·      Τα πετροχελίδονα (e-book / epub), Συγγραφέας: Fernando Aramburu, ISBN: 978-960-16-5719-6

·      Θα μείνω εδώ (e-book / epub), Συγγραφέας: Marco Balzano, ISBN: 978-960-16-6975-5

·      Πάλι ψέματα είπα (e-book / epub), Συγγραφέας: Gilles Legardinier, ISBN: 978-960-16-6056-1

·      Λεϋλάν, που θα πει οφθαλμαπάτη (e-book / epub), Συγγραφέας: Selahattin Demirtas, ISBN: 978-960-16-6966-3

·      Οι κίνδυνοι του να καπνίζεις στο κρεβάτι (e-book / epub), Συγγραφέας: Mariana Enriquez, ISBN: 978-960-16-4680-0

·      Το βιβλίο της μητέρας (e-book / epub), Συγγραφέας: Violaine Huisman, ISBN: 978-960-16-6696-9

·      Μαθήματα (e-book / epub), Συγγραφέας: Ian McEwan, ISBN: 978-960-16-5761-5

·      Η πορεία της Μίνα (e-book / epub), Συγγραφέας: Yôko Ogawa, ISBN: 978-960-16-5906-0

·      Το μουσείο της αθωότητας (νέα έκδοση με επίμετρο του συγγραφέα)(e-book / epub), Συγγραφέας: Orhan Pamuk, ISBN: 978-960-16-6393-7

·      Τα παιδιά κοιμήθηκαν (e-book / epub), Συγγραφέας: Anthony Passeron, ISBN: 978-960-16-4353-3

·      Το δέντρο του χορού (e-book / epub), Συγγραφέας: Kiran Millwood Hargrave, ISBN: 978-960-16-9760-4

·      Η ατίθαση καρδιά της Ολίβα Ντενάρο (e-book / epub), Συγγραφέας: Viola Ardone, ISBN: 98-960-16-7644-9

·      Η χώρα των χαμένων θεών (e-book / epub), Συγγραφέας: Ahmet Ümit, ISBN: 978-960-16-9049-0

·      Ο Ιταλός (e-book / epub), Συγγραφέας: Arturo Pérez-Reverte, ISBN: 978-960-16-8893-0

 

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ

·      Εξαίσιο πτώμα (e-book / epub), Συγγραφέας: Agustina Bazterrica, ISBN: 978-618-07-0512-6

·      Ο υποβολέας (e-book / epub), Συγγραφέας: Donato Carrisi, ISBN: 978-960-16-4394-6

·      Ο άγγελος (e-book / epub), Συγγραφέας: Sandrone Dazieri, ISBN: 978-960-16-5403-4

·      Ρήγας Καρό (e-book / epub), Συγγραφέας: Sandrone Dazieri, ISBN: 978-960-16-6410-1

·      Η ετυμηγορία του Καραβάτζο (e-book / epub), Συγγραφέας: Marco De Franchi, ISBN: 978-960-16-8816-9

·      Για την αγάπη της Έλενας (e-book / epub), Συγγραφέας: Yasmina Khadra, ISBN: 978-960-16-8891-6

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΔΟΚΙΜΙΑ / ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ-ΔΟΚΙΜΙΑΚΑ

·      Σημειωματάρια. Βιβλίο τρίτο (1951-1959)(e-book / epub), Συγγραφέας: Albert Camus, ISBN: 978-618-07-0517-1

·      Το δίδαγμα της Αινειάδας. Ή πώς ο Βιργίλιος μπορεί να σε βοηθήσει σε δύσκολους καιρούς (e-book / epub), Συγγραφέας: Andrea Marcolongo, ISBN: 978-618-07-0483-9

·      Will (e-book / epub), Συγγραφέας: Mark Manson, Will Smith, ISBN: 978-618-07-0511-9

·      Η ευτυχία των αρχαίων. Η φιλοσοφία ως τέχνη ζωής (e-book / epub), Συγγραφέας: Ilaria Gaspari, ISBN: 978-960-16-4518-6

·      Ναμαστέ. Η ινδική τέχνη της ευτυχίας (e-book / epub), Συγγραφέας: Héctor García (Kirai), Francesc Miralles, ISBN: 978-960-16-7020-1

·      Η τέχνη του τρεξίματος: Από τον Μαραθώνα στην Αθήνα με φτερά στα πόδια (e-book / epub), Συγγραφέας: Andrea Marcolongo, ISBN: 978-960-16-9103-9

·      Η πιο σωστή στιγμή για να πεθάνεις. Αρχέγονο εγχειρίδιο ζωής εναρμονισμένο με τον 21ο αιώνα (e-book / epub), Συγγραφέας: Γ.Π. Μαλούχος, ISBN: 978-960-16-4998-6

·      Ασκήσεις της μνήμης (e-book / epub), Συγγραφέας: Andrea Camilleri, ISBN: 978-960-16-6070-7

 

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΠΟΙΗΣΗ

·      Στην ομορφιά που δημιουργούν οι άλλοι. 50 ποιήματα (e-book / epub), Συγγραφέας: Adam Zagajewski, ISBN: 978-960-16-6969-4

 

ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

 

ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

·      Ήρωες (e-book / epub), Συγγραφέας: Stephen Fry, ISBN: 978-960-16-9101-5

 

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

·      Οι Φωτεινοί Αιώνες: Μια νέα ιστορία της μεσαιωνικής Ευρώπης (e-book / epub), Συγγραφέας: Matthew Gabriele, David M. Perry, ISBN: 978-960-16-9834-2

 

ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

·      Κατανοώντας τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας (e-book / epub), Συγγραφέας: Συλλογικό έργο, ISBN: 978-618-07-0478-5

·      Ο παγκόσμιος Ψυχρός Πόλεμος. Οι επεμβάσεις στον Τρίτο Κόσμο και η διαμόρφωση της εποχής μας (e-book / epub), Συγγραφέας: Odd Arne Westad, ISBN: 978-960-16-5171-2

 

ΙΣΤΟΡΙΑ – ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

·      Μικρή ιστορία της Μεσογείου (e-book / epub), Συγγραφέας: Jeremy Black, ISBN: 978-960-16-5940-4

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ,  ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

·      Σύντομη πραγματεία περί συνωμοσιολογίας (e-book / epub), Συγγραφέας: Pierre-André Taguieff, ISBN: 978-960-16-5733-2

·      Ανατολική Μεσόγειος: Ολική επαναφορά - Ιστορία και γεωστρατηγική μιας αναδυόμενης περιοχής (e-book / epub), Συγγραφέας: Δημήτρης Καιρίδης, Κωνσταντίνος Φίλης, ISBN: 978-960-16-7321-9

·      Η Τουρκία του Ερντογάν. Πώς μια χώρα απομακρύνθηκε από τη δημοκρατία και από τη Δύση (e-book / epub), Συγγραφέας: Ντιμίταρ Μπέτσεφ, ISBN: 978-618-07-0472-3

·      Καρχαρίες και κοριοί. Σημειώσεις για την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα (e-book / epub), Συγγραφέας: Σώτη Τριανταφύλλου, ISBN: 978-618-07-0381-8

 

ΚΡΙΤΙΚΗ,  ΕΡΜΗΝΙΑ,  ΙΣΤΟΡΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

·      Σκοντάφτοντας σε ανοιχτά σύνορα. Μια συζήτηση για τα ορατά και τα αόρατα σύνορα της λογοτεχνίας, για την ελληνική ιδιοπροσωπία και τις αντανακλάσεις της, για τα όρια της κριτικής και τις προκλήσεις της (e-book / epub), Συγγραφέας: Κώστας Κατσουλάρης, Δημοσθένης Κούρτοβικ, ISBN: 978-960-16-6771-3

 

ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ

·      Το γλωσσικό ιδίωμα της Λάρισας (e-book / epub), Συγγραφέας: Σταμάτης Μπέης, ISBN: 978-618-07-0523-2

 

ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ

·      Ανθρωπολογικές αναζητήσεις στην Ελλάδα του 21ου αιώνα (Τόμος προς τιμήν της Δήμητρας Γκέφου-Μαδιανού)(e-book / epub), Συγγραφέας: Συλλογικό έργο, ISBN: 978-960-16-6108-7

 

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

 

ΦΥΣΙΚΗ

·      Η τάξη του χρόνου (e-book / epub), Συγγραφέας: Carlo Rovelli, ISBN: 978-960-16-7060-7

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

·      Γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τον Κόσμο.<br>Οι περίπλοκες σχέσεις Ουκρανών - Ρώσων στην Ιστορία (e-book / epub), Συγγραφέας: Σωτήρης Δημόπουλος, Σταύρος Λυγερός, ISBN: 978-618-07-0462-4

 

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ

·      Η πιο μικρή ιστορία της Ελλάδας (e-book / epub), Συγγραφέας: James Heneage, ISBN: 978-960-16-6659-4

·      Μικρή ιστορία της ισότητας (e-book / epub), Συγγραφέας: Thomas Piketty, ISBN: 978-960-16-5604-5

·      Μικρή ιστορία του πολέμου (e-book / epub), Συγγραφέας: Jeremy Black, ISBN: 978-960-16-7643-2

·      Ζωή γεμάτη νόημα, ναι, γεμάτη νόημα. Ημερολόγια 1941-1943 (e-book / epub), Συγγραφέας: Etty Hillesum, ISBN: 978-618-07-0384-9

·      Ειλικρίνεια και αυθεντικότητα (e-book / epub), Συγγραφέας: Lionel Trilling, ISBN: 978-960-16-7962-4

 

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

·      Η κοινωνιολογία της μουσικής (e-book / epub), Συγγραφέας: Max Weber, ISBN: 978-960-16-6664-8

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

·      Τίτος Πατρίκιος - Mιαν άκρη της αλήθειας να σηκώσω (e-book / epub), Συγγραφέας: Γιώργος Αρχιμανδρίτης, Τίτος Πατρίκιος, ISBN: 978-618-07-0513-3

·      Ανάμεσα στους πεθαμένους: Το βιβλίο του χαλασμού (e-book / epub), Συγγραφέας: Άγγελος Δρόσος, ISBN: 978-618-07-0475-4

·      Ελεύθερη. Μεγαλώνοντας στο Τέλος της Ιστορίας (e-book / epub), Συγγραφέας: Lea Ypi, ISBN: 978-618-07-0515-7

·      Από μένα αυτά… (e-book / epub), Συγγραφέας: Έφη Βασιλοπούλου, Ελένη Γλύκατζη - Ahrweiler, Μάκης Προβατάς, ISBN: 978-960-16-5755-4

·      Στα χρόνια του Χρήστου Λαμπράκη: Μαρτυρίες και αφηγήσεις για τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη 1957-2017 (e-book / epub), Συγγραφέας: Ελευθερία Κόλλια, ISBN: 978-960-16-6486-6

·      Τρεις εποχές: Αυτοβιογραφικές σημειώσεις ενός σκηνοθέτη του θεάτρου (e-book / epub), Συγγραφέας: Στάθης Λιβαθινός, ISBN: 978-960-16-6655-6

·      Η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μία ξεχασμένη κατάθεση (e-book / epub), Συγγραφέας: Σταύρος Λυγερός, ISBN: 978-960-16-6121-6

·      Απέναντι στην Καρδιά του Σκότους - Ο αγώνας ενάντια στη γενοκτονία των Κονγκολέζων [1885-1908] (e-book / epub), Συγγραφέας: Edmund Morel, ISBN: 978-618-07-0202-6

 

 

 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

Δ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

·      Το Μαύρο Πρόβατο σε μαθηματικές υποθέσεις για μαθητές και μαθήτριες της Δ΄ Δημοτικού. Γρίφοι – Μαθηματική σκέψη - Παιχνίδια (e-book / pdf), Συγγραφέας: Γιάννης Ζαχαρόπουλος, Χρυσούλα Φιλίππου, ISBN: 978-960-16-6720-1

 

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ

·      Πρότυπα Γυμνάσια - Οδηγός προετοιμασίας για τη Νεοελληνική Γλώσσα (νέα έκδοση)(e-book / pdf), Συγγραφέας: Χρήστος Μερεντίτης, ISBN: 978-960-16-9993-6

 

Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

·      Ιστορία Β΄ Γενικού Λυκείου Γενικής Παιδείας (έκδοση 2023)(e-book / pdf), Συγγραφέας: Δημήτρης Θ. Κατσουλάκος, ISBN: 978-960-16-7227-4

·      Λυσίας υπέρ Μαντιθέου, Β' Γενικού Λυκείου, Ομάδα προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών (e-book / pdf), Συγγραφέας: Παναγιώτης Γραμμένος, ISBN: 978-618-07-0534-8

 

Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

·      Φυσική Γ' Γενικού Λυκείου - Κύματα & Στοιχεία Κβαντομηχανικής (Ομάδας προσανατολισμού θετικών σπουδών και σπουδών υγείας)(έκδοση 2022)(e-book / pdf), Συγγραφέας: Χαράλαμπος Παπαθεοδώρου, ISBN: 978-618-07-0522-5

·      Φυσική Γ' Γενικού Λυκείου - Κρούσεις - Μηχανική στερεού σώματος - Ταλαντώσεις (Ομάδας προσανατολισμού θετικών σπουδών και σπουδών υγείας)(έκδοση 2023)(e-book / pdf), Συγγραφέας: Χαράλαμπος Παπαθεοδώρου, ISBN: 978-618-07-0535-5

·      Φυσική Γ' Γενικού Λυκείου - 33 επαναληπτικά κριτήρια αξιολόγησης, Ομάδας προσανατολισμού θετικών σπουδών & σπουδών υγείας (e-book / pdf), Συγγραφέας: Χαράλαμπος Παπαθεοδώρου, ISBN: 978-960-16-6650-1

·      Φυσική Γ΄ Γενικού Λυκείου, Κρούσεις - Μηχανική Στερεού Σώματος - Ταλαντώσεις, Ομάδα προσανατολισμού θετικών σπουδών και σπουδών υγείας (e-book / pdf), Συγγραφέας: Απόστολος Μιχαλούδης, Σταύρος Σαμαράς, Αντώνης Σαρρηγιάννης, ISBN: 978-960-16-8899-2

 

Γ΄ ΕΠΑΛ

·      Μαθηματικά Γ΄ Επαγγελματικού Λυκείου (e-book / pdf), Συγγραφέας: Αναστάσιος Κουπετώρης, ISBN: 978-960-16-6153-7

 

ΓΙΑ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

·      Θεωρία και Πράξη της Δημιουργικής Γραφής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (e-book / pdf), Συγγραφέας: Άννα Βακάλη, Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος, ISBN: 978-960-16-9331-6

·      Πώς να μιλάτε στα παιδιά ώστε να μαθαίνουν στο σπίτι και στο σχολείο (e-book / epub), Συγγραφέας: Adele Faber, Elaine Mazlish, Lisa Nyberg, Rosalyn Anstine Templeton, ISBN: 978-618-07-0137-1

·      Ελληνικά Γ΄ - Τετράδιο Εργασιών (Μέθοδος εκμάθησης της ελληνικής ως ξένης γλώσσας - Επίπεδο Β2)(e-book / pdf), Συγγραφέας: Αναστασία Αμπάτη, Ειρήνη Παθιάκη, Λέλια Παντελόγλου, Γιώργος Σιμόπουλος, ISBN: 978-960-16-7708-8

 

ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

·      Γαλλικά - Grec: Διάλογοι καθημερινής ζωής - Dialogues de la vie quotidienne (e-book / pdf), Συγγραφέας: Εύη Μαρκουίζου, ISBN: 978-960-16-6721-8

 

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΕΣ - ΛΕΞΙΚΑ

 

·      Λεξικό προθημάτων και επιθημάτων (e-book / pdf), Συγγραφέας: Άννα Ιορδανίδου, Μαβίνα Πανταζάρα, ISBN: 978-960-16-6167-4

 

ΠΑΙΔΙΚΑ – ΝΕΑΝΙΚΑ

 

ΒΙΒΛΙΑ ΓΝΩΣΕΩΝ

·      Μια φορά ήταν… η Κωλοτούμπα, που έδεσε τον πόνο της φιόγκο (e-book / pdf), Συγγραφέας: Σοφία Μαντουβάλου, ISBN: 978-618-07-0703-8

·      Ρομποτική - Πληροφορική (e-book / pdf), Συγγραφέας: Ελένη Ν. Γιώτη, Βασίλης Γρηγορίου, ISBN: 978-960-16-8889-3

·      Όλα για την περίοδο! (e-book / pdf), Συγγραφέας: Mademoiselle Caroline, Anna Roy, ISBN: 978-960-16-6998-4

·      Η μαγεία των αριθμών ΙΙ - 400 μαθηματικοί γρίφοι (e-book / pdf), Συγγραφέας: Παναγιώτης Μπετσάκος, ISBN: 978-960-16-9825-0

·      Τι λες τώρα;! Για σένα… που θέλεις να τα ξέρεις όλα (6 ετών)(e-book / pdf), Συγγραφέας: Catherine Brereton, ISBN: 978-960-16-9121-3

·      Τι λες τώρα;! Για σένα… που θέλεις να τα ξέρεις όλα (7 ετών)(e-book / pdf), Συγγραφέας: Catherine Brereton, ISBN: 978-960-16-9122-0

·      Τι λες τώρα;! Για σένα… που θέλεις να τα ξέρεις όλα (8 ετών)(e-book / pdf), Συγγραφέας: Catherine Brereton, ISBN: 978-960-16-9123-7

·      Ζωή, η μικρή Βυζαντινή (Μυστράς 1379 μ.Χ.)(e-book / pdf), Συγγραφέας: Κατερίνα Σέρβη, ISBN: 978-960-16-7653-1

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΜΕ ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ

·      Το χελιδόνι της 25ης Μαρτίου 1821 (e-book / pdf), Συγγραφέας: Αγγελική Βαρελλά, ISBN: 978-960-16-9608-9

·      Οικογένεια είμαστε (e-book / pdf), Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, ISBN: 978-618-07-0579-9

·      Ο Κότσυφας απαιτεί το δάσος να σωθεί (Σειρά: ΟΙΚΟλογήματα - 1, νέα έκδοση)(e-book / pdf), Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, ISBN: 978-960-16-7041-6

·      Η Μεσόγειος είμαι εγώ και δεν είμαι πια εδώ! (Σειρά ΟΙΚΟλογήματα - 2, νέα έκδοση)(e-book / pdf), Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, ISBN: 978-960-16-6978-6

·      Παιδιά σε δράση! Η ώρα να σώσουμε τη Γη έχει φτάσει (Σειρά: ΟΙΚΟλογήματα -3, νέα έκδοση)(e-book / pdf), Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, ISBN: 978-960-16-6988-5

·      Η Μικρή Γοργόνα πώς να ζήσει στο Σκουπιδονήσι; (Σειρά: ΟΙΚΟλογήματα - 4, νέα έκδοση)(e-book / pdf), Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, ISBN: 978-960-16-6133-9

·      «Σπίτι όλων μας η Γη» φωνάζει ο Μπουλουμπίνος, παντού να ακουστεί! (Σειρά: ΟΙΚΟλογήματα - 8)(e-book / pdf), Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, ISBN: 978-618-07-0347-4

·      Ο Βραχοπόλεμος (e-book / pdf), Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Μητσιάλη, ISBN: 978-960-16-9928-8

·      Η αόρατη κλωστή (e-book / pdf), Συγγραφέας: Patrice Karst, ISBN: 978-960-16-9589-1

·      Ο τεχνίτης πετεινός (σκληρόδετη έκδοση)(e-book / pdf), Συγγραφέας: Κώστας Φασουλάς, ISBN: 978-618-07-0024-4

·      Ο καλύτερος αγώνας του Μαντάνι (e-book / pdf), Συγγραφέας: Fran Pintadera, ISBN: 978-960-16-8393-5

·      Εσύ τι λες πολύτιμο πως είναι; (σκληρόδετη έκδοση)(e-book / pdf), Συγγραφέας: Λίλη Λαμπρέλλη, ISBN: 978-960-16-6109-4

·      Όχι τώρα (e-book / pdf), Συγγραφέας: Βίκτωρ Μοσχόπουλος, ISBN: 978-618-07-0025-1

·      Μαρία Κάλλας - Ζώντας μόνο για την τέχνη (e-book / pdf), Συγγραφέας: Δέσποινα Μπογδάνη - Σουγιούλ, ISBN: 978-960-16-4621-3

·      Ένας μαύρος μαρκαδόρος (e-book / pdf), Συγγραφέας: Εύη Ανδριανού, ISBN: 978-960-16-9090-2

·      Πες το μ' ένα παραμύθι... - Οι περιπέτειες του Νιλς (e-book / pdf), Συγγραφέας: Μαρία Παπαγιάννη, ISBN: 978-960-16-6772-0

·      Πες το μ' ένα παραμύθι... - Τα ασημένια πατίνια (e-book / pdf), Συγγραφέας: Μαρία Παπαγιάννη, ISBN: 978-960-16-7069-0

 

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ / ΝΕΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

·      Το πέρασμα. Αϊβαλί-Μυτιλήνη, 1922 (e-book / epub), Συγγραφέας: Λίλη Λαμπρέλλη, ISBN: 978-618-07-0136-4

·      Κυνηγοί και λύκοι (e-book / epub), Συγγραφέας: Αντωνία Γουναροπούλου, ISBN: 978-960-16-9951-6

·      Γκρίμγουντ - Περιπέτειες σε ένα δάσος όπου όλα μπορούν να συμβούν, βιβλίο 1ο (e-book / pdf), Συγγραφέας: Nadia Shireen, ISBN: 978-618-07-0090-9

·      Κοσμοναύτης (e-book / epub), Συγγραφέας: Σπύρος Γιαννακόπουλος, ISBN: 978-960-16-9833-5

·      Η ιστορία βλέπει (e-book / pdf), Συγγραφέας: Φωτεινή Φραγκούλη, ISBN: 978-618-07-0091-6

·      Το μυστήριο με τους κοιμισμένους διαιτητές (Σειρά: Τα Ποδοσφαιρόνια, βιβλίο 1)(e-book / pdf), Συγγραφέας: Roberto Santiago, ISBN: 978-960-16-6368-5

·      Το μυστήριο με τα εφτά αυτογκόλ (Σειρά: Τα Ποδοσφαιρόνια, βιβλίο 2)(e-book / pdf), Συγγραφέας: Roberto Santiago, ISBN: 978-960-16-5402-7

·      Το μυστήριο με τον τερματοφύλακα φάντασμα (Σειρά: Τα Ποδοσφαιρόνια, βιβλίο 3)(e-book / pdf), Συγγραφέας: Roberto Santiago, ISBN: 978-960-16-6405-7

·      Το μυστήριο με το μάτι του γερακιού (Σειρά: Τα Ποδοσφαιρόνια, βιβλίο 4)(e-book / pdf), Συγγραφέας: Roberto Santiago, ISBN: 978-960-16-6538-2

·      Το μυστήριο με την απίθανη κλοπή (Σειρά: Τα ποδοσφαιρόνια, βιβλίο 5)(e-book / pdf), Συγγραφέας: Roberto Santiago, ISBN: 978-960-16-5779-0

·      Το μυστήριο με τον στοιχειωμένο πύργο (Σειρά: Τα Ποδοσφαιρόνια, βιβλίο 6)(e-book / pdf), Συγγραφέας: Roberto Santiago, ISBN: 978-960-16-5532-1

·      Το μυστήριο με το αόρατο πέναλτι (Σειρά: Τα Ποδοσφαιρόνια, βιβλίο 7)(e-book / pdf), Συγγραφέας: Roberto Santiago, ISBN: 978-960-16-6397-5

·      Το μυστήριο με το τσίρκο της φωτιάς (Σειρά: Τα Ποδοσφαιρόνια, βιβλίο 8)(e-book / pdf), Συγγραφέας: Roberto Santiago, ISBN: 978-960-16-6612-9

·      Ο θησαυρός της Βαγίας (Graphic Novel)(e-book / pdf), Συγγραφέας: Ζωρζ Σαρή, ISBN: 978-960-16-5693-9

·      Η μάχη του τέρατος (Η Μπέθανυ και το τέρας, βιβλίο 3)(e-book / pdf), Συγγραφέας: Jack Meggitt-Phillips, ISBN: 978-960-16-4872-9

·      Ο Μέτριος Αλέξανδρος (e-book / epub), Συγγραφέας: Αλέξης Γεράσης, ISBN: 978-618-07-0131-9

·      Ο άλλος (e-book / epub), Συγγραφέας: Μάνος Κοντολέων, ISBN: 978-960-16-9922-6

·      Η...λιάδα μιας έφηβης (e-book / epub), Συγγραφέας: Ευαγγελία Θεοδωρίδου, ISBN: 978-960-16-9300-2

·      Ποτέ πιο πριν… (e-book / epub), Συγγραφέας: Μάνος Κοντολέων, ISBN: 978-960-16-5908-4

·      Η περιπέτεια των Μπαλμπουένα στην πειρατική γαλέρα (Σειρά: Ταξιδιώτες στον χρόνο, βιβλίο 4ο)(e-book / pdf), Συγγραφέας: Roberto Santiago, ISBN: 978-618-07-0117-3

·      Η περιπέτεια των Μπαλμπουένα στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (Σειρά: Ταξιδιώτες στον χρόνο, βιβλίο 3ο)(e-book / pdf), Συγγραφέας: Roberto Santiago, ISBN: 978-618-07-0116-6

·      Το Γατόνι και η εξαφάνιση των ποντικιών (Σειρά: Το Γατόνι, βιβλίο 1)(e-book / pdf), Συγγραφέας: Sébastien Pérez, ISBN: 978-618-07-0100-5

·      Το Γατόνι και το μυστήριο με τις κροκέτες (Σειρά: Το Γατόνι, βιβλίο 2)(e-book / pdf), Συγγραφέας: Sébastien Pérez, ISBN: 978-618-07-0102-9

·      Μικρόκοσμος (e-book / epub), Συγγραφέας: Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης, ISBN: 978-960-16-5747-9

·      Κάτω απ΄ την καρδιά της (αναμορφωμένη έκδοση)(e-book / epub), Συγγραφέας: Βούλα Μάστορη, ISBN: 978-960-16-6386-9

·      Ένα-Ένα-Τέσσερα (αναμορφωμένη έκδοση)(e-book / epub), Συγγραφέας: Βούλα Μάστορη, ISBN: 978-960-16-7674-6

·      Στο γυμνάσιο (αναμορφωμένη έκδοση)(e-book / epub), Συγγραφέας: Βούλα Μάστορη, ISBN: 978-960-16-9062-9

·      Το κόκκινο θηρίο (e-book / epub), Συγγραφέας: Αγάπη Παπουτσάκη, ISBN: 978-618-07-0351-1

·      Στα ίχνη της Ρεγγίνα Πρετιόζα (e-book / epub), Συγγραφέας: Φυτούλα Βακανά, ISBN: 978-618-07-0341-2

 

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

·      Καλικάντζαρος είσαι και φαίνεσαι! (e-book / pdf), Συγγραφέας: Φίλιππος Μανδηλαράς, ISBN: 978-618-07-0122-7

·      Εσύ να με φωνάζεις Εμπενίζερ (e-book / pdf), Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, ISBN: 978-960-16-8045-3

 

ΚΟΜΙΚΣ

·      Στόουν - 1. Χαμένος στην Υπογειάνα (σειρά Στόουν, βιβλίο 1)(e-book / pdf), Συγγραφέας: Άγγελος Αγγέλου, Έμη Σίνη, ISBN: 978-960-16-6802-4

 

ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ

·      Ωχ, η μέση μου! Ο μαγικός κόσμος της κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου (e-book / epub), Συγγραφέας: Γιώργος Δενδρινός, ISBN: 978-618-07-0323-8

·      Πώς να μιλάτε όταν τα παιδιά… δεν ακούν! Γκρίνιες, τσακωμοί, ξεσπάσματα, αυθάδεις συμπεριφορές και άλλες προκλήσεις της παιδικής ηλικίας (e-book / epub), Συγγραφέας: Joanna Faber, Julie King, ISBN: 978-618-07-0118-0

·      Chef στην κουζίνα σας. Κλασική μαγειρική του αύριο (χαρτόδετο)(e-book / epub), Συγγραφέας: Βαγγέλης Δρίσκας, ISBN: 978-618-07-0372-6

·      Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα: Πώς να ξεφύγεις από την εργασιομανία, το multitasking και άλλα δεινά... (e-book / epub), Συγγραφέας: Celeste Headlee, ISBN: 978-618-07-0476-1

·      Brainfit. Γυμνάζοντας τον εγκέφαλο για μια καλύτερη ζωή (e-book / epub), Συγγραφέας: Anders Hansen, ISBN: 978-618-07-0516-4

·      Το αγόρι που μεγάλωσε σαν σκύλος, και άλλες ιστορίες από το ημερολόγιο ενός παιδοψυχιάτρου (e-book / epub), Συγγραφέας: Bruce D. Perry, Maia Szalavitz, ISBN: 978-960-16-6805-5

·      Η γενιά της ντοπαμίνης: Αναζητώντας ισορροπία στην εποχή των απολαύσεων (e-book / epub), Συγγραφέας: Anna Lembke, ISBN: 978-960-16-9958-5

 

 

 

 

ΣΥΝΟΛΟ EBOOKS 2023: 187

 

 

 

 

 


E-BOOKS ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: 73

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΔΟΚΙΜΙΑ: 8

 

ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: 12

 

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: 1

 

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ: 5

 

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ: 1

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ – ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ: 8

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: 1

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: 12

 

ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: 1

 

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΕΣ – ΛΕΞΙΚΑ:1

 

ΠΑΙΔΙΚΑ – ΝΕΑΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ: 57

 

ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ: 7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AUDIOBOOKS

ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ΤΟ 2023

 

 

 

AUDIOBOOKS

Τα παρακάτω audiobooks διανέμονται από την πλατφόρμα της εταιρείας BOOKVOICE. Το τελευταίο είναι παραγωγής Εκδ. Πατάκη. Τα υπόλοιπα είναι παραγωγής BOOKVOICE.

 

 

·      ΒΚΜ: Α0041, Το πικρό ποτήρι: Ο Καποδίστριας, η Ρωξάνδρα και η Ελλάδα (AUDIOBOOK) , Λένα Διβάνη, Αφηγητής: Πέγκυ Σταθακοπούλου(Βιογραφίες – Ντοκουμέντα)

·      ΒΚΜ: Α0042, Ζευγάρια που έγραψαν την ιστορία της Ελλάδας (AUDIOBOOK) , Λένα Διβάνη, Αφηγητής: Γωγώ Μπρέμπου(Βιογραφίες – Ντοκουμέντα)

·      ΒΚΜ: Α0079, Ονειρεύτηκα τη Διδώ (AUDIOBOOK) , Λένα Διβάνη, Αφηγητής: Πέγκυ Σταθακοπούλου(Βιογραφίες – Ντοκουμέντα)

·      ΒΚΜ: Α0069, Οδηγός για νέους εκπαιδευτικούς - Πρωτοβάθμια εκπαίδευση (AUDIOBOOK) , Βασιλική Νίκα, Αφηγητής: Βασιλική Νίκα(Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση)

·      ΒΚΜ: Α0048, Μικρή ιστορία του κόσμου (AUDIOBOOK) , Ernst Gombrich, Αφηγητής: Αλέξανδρος Βάρθης(Θεωρητικές Επιστήμες)

·      ΒΚΜ: Α0065, Ρίζες και θεμέλια. Οδόσημα της Ιστορίας του Ελληνισμού (AUDIOBOOK) , Μαρία Ευθυμίου (σε συνεργασία με τον Μάκη Προβατά), Αφηγητής: Μαρία Ευθυμίου(Θεωρητικές Επιστήμες)

·      ΒΚΜ: Α0039, Σικελικό ειδύλλιο (AUDIOBOOK) , Σώτη Τριανταφύλλου, Αφηγητής: Θάλεια Γρίβα(Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία)

·      ΒΚΜ: Α0045, Περί της εαυτού ψυχής (AUDIOBOOK) , Ισίδωρος Ζουργός, Αφηγητής: Θανάσης Παπαγεωργίου(Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία)

·      ΒΚΜ: Α0047, Το εργοστάσιο των μολυβιών (AUDIOBOOK) , Σώτη Τριανταφύλλου, Αφηγητής: Διονύσης (Ντένης) Μακρής(Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία)

·      ΒΚΜ: Α0050, Συγχώρεση (AUDIOBOOK) , Σώτη Τριανταφύλλου, Αφηγητής: Δανάη Λουκάκη(Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία)

·      ΒΚΜ: Α0053, Ταξίδι μέλιτος (AUDIOBOOK) , Μίμης Ανδρουλάκης, Αφηγητής: Χριστόδουλος Στυλιανού(Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία)

·      ΒΚΜ: Α0064, Η αρχαία σκουριά (AUDIOBOOK) , Μάρω Δούκα, Αφηγητής: Κάτια Γέρου(Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία)

·      ΒΚΜ: Α0066, Λίγες και μία νύχτες (AUDIOBOOK) , Ισίδωρος Ζουργός, Αφηγητής: Θανάσης Παπαγεωργίου(Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία)

·      ΒΚΜ: Α0068, Οδός Αβύσσου αριθμός 0 (AUDIOBOOK) , Μενέλαος Λουντέμης, Αφηγητής: Τάσος Σωτηράκης(Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία)

·      ΒΚΜ: Α0071, Ο κύριος Τέλειος (AUDIOBOOK) , Θανάσης Χειμωνάς, Αφηγητής: Ιωάννα Αγγελίδη(Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία)

·      ΒΚΜ: Α0081, Εργαζόμενο αγόρι (νέα έκδοση) (AUDIOBOOK) , Λένα Διβάνη, Αφηγητής: Παναγιώτης Μπουγιούρης(Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία)

·      ΒΚΜ: Α0083, Εκεί που ζούμε (AUDIOBOOK) , Χρίστος Κυθρεώτης, Αφηγητής: Κωνσταντίνος Σειραδάκης(Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία)

·      ΒΚΜ: Α0049, Ένας σχεδόν τέλειος ένοχος. Κατασκευάζοντας τον λευκό ως αποδιοπομπαίο τράγο (AUDIOBOOK) , Πασκάλ Μπρυκνέρ, Αφηγητής: Αλέξανδρος Βραχωρίτης(Λογοτεχνικά Δοκίμια)

·      ΒΚΜ: Α0070, Η σοφία της ζωής (AUDIOBOOK) , Arthur Schopenhauer, Αφηγητής: Αλέξανδρος Βάρθης(Λογοτεχνικά Δοκίμια)

·      ΒΚΜ: Α0033, Οι μεγάλες στιγμές της ανθρωπότητας (AUDIOBOOK) , Στέφαν Τσβάιχ, Αφηγητής: Κωνσταντίνος Σειραδάκης(Ξένη Λογοτεχνία)

·      ΒΚΜ: Α0051, Ο χρυσός σκαραβαίος (AUDIOBOOK) , Έντγκαρ Άλλαν Πόε, Αφηγητής: Χριστόδουλος Στυλιανού(Ξένη Λογοτεχνία)

·      ΒΚΜ: Α0034, Η υπέροχη φίλη μου (Η τετραλογία της Νάπολης- Βιβλίο Πρώτο) (AUDIOBOOK) , Elena Ferrante, Αφηγητής: Πέγκυ Σταθακοπούλου(Ξένη Λογοτεχνία)

·      ΒΚΜ: Α0062, Θρησκεία για άθεους (AUDIOBOOK) , Alain de Botton, Αφηγητής: Αλέξανδρος Βάρθης(Ξένη Λογοτεχνία)

·      ΒΚΜ: Α0080, Η αρχιτεκτονική της ευτυχίας (AUDIOBOOK) , Alain de Botton, Hamish Hamilton, Αφηγητής: Διονύσης (Ντένης) Μακρής(Ξένη Λογοτεχνία)

·      ΒΚΜ: Α0061, Η Λελέκα σηκώνει κεφάλι - Μάθε πώς τον φόβο να μειώσεις, κι εσύ κεφάλι να σηκώσεις (AUDIOBOOK) , Ανδρέας Αρματάς, Αφηγητής: Ανδρέας Αρματάς(Παιδική – Νεανική Λογοτεχνία)

·      ΒΚΜ: Α0067, Η Γουρούνα κάνει πάρτι... και μαζί μ' εσένα μαθαίνει αληθινή επιτυχία τι σημαίνει (AUDIOBOOK) , Ανδρέας Αρματάς, Αφηγητής: Ανδρέας Αρματάς(Παιδική – Νεανική Λογοτεχνία)

·      ΒΚΜ: Α0055, Πες το μ' ένα παραμύθι... - Οι περιπέτειες του Νιλς (AUDIOBOOK) , Μαρία Παπαγιάννη, Αφηγητής: Ρένια Λουϊζίδου(Παιδική – Νεανική Λογοτεχνία)

·      ΒΚΜ: Α0052, Πες το μ' ένα παραμύθι... - Τα ασημένια πατίνια (AUDIOBOOK) , Μαρία Παπαγιάννη, Αφηγητής: Ρένια Λουϊζίδου(Παιδική – Νεανική Λογοτεχνία)

·      ΒΚΜ: Α0059, Η Αργοναυτική εκστρατεία (AUDIOBOOK) , Σοφία Ζαραμπούκα, Αφηγητής: Ελένη Βλάχου(Παιδική – Νεανική Λογοτεχνία)

·      ΒΚΜ: Α0073, Ο Μεγαλέξανδρος (AUDIOBOOK) , Σοφία Ζαραμπούκα, Αφηγητής: Ελένη Βλάχου(Παιδική – Νεανική Λογοτεχνία)

·      ΒΚΜ: Α0063, Το πέρασμα. Αϊβαλί-Μυτιλήνη, 1922 (AUDIOBOOK) , Λίλη Λαμπρέλλη, Αφηγητής: Λίλη Λαμπρέλλη(Παιδική – Νεανική Λογοτεχνία)

·      ΒΚΜ: Α0035, Ο θησαυρός της Βαγίας (AUDIOBOOK) , Ζωρζ Σαρή, Αφηγητής: Νίκος Ψαράς(Παιδική – Νεανική Λογοτεχνία)

·      ΒΚΜ: Α0038, Το ψέμα (AUDIOBOOK) , Ζωρζ Σαρή, Αφηγητής: Βένια Σταματιάδη(Παιδική – Νεανική Λογοτεχνία)

·      ΒΚΜ: Α0040, Τα γενέθλια (AUDIOBOOK) , Ζωρζ Σαρή, Αφηγητής: Αλέξανδρος Βάρθης(Παιδική – Νεανική Λογοτεχνία)

·      ΒΚΜ: Α0074, Πριγκίπισσα Αθηνά 2: Ουπς, δεν είμαι πια όμορφη! (AUDIOBOOK) , Στέλλα Κάσδαγλη, Αφηγητής: Στέλλα Κάσδαγλη(Παιδική – Νεανική Λογοτεχνία)

·      ΒΚΜ: Α0084, Πριγκίπισσα Αθηνά 1: Μα τι κάνουν οι πριγκίπισσες όλη μέρα; (AUDIOBOOK) , Στέλλα Κάσδαγλη, Αφηγητής: Στέλλα Κάσδαγλη(Παιδική – Νεανική Λογοτεχνία)

·      ΒΚΜ: Α0072, Ο μικρός Νικόλας (AUDIOBOOK) , Rene Goscinny, Αφηγητής: Διονύσης (Ντένης) Μακρής(Παιδική – Νεανική Λογοτεχνία)

·      ΒΚΜ: Α0043, Ξυπόλυτοι ήρωες (AUDIOBOOK) , Αλεξάνδρα Μητσιάλη, Αφηγητής: Κατέρινα Θεοχάρη(Παιδική – Νεανική Λογοτεχνία)

·      ΒΚΜ: Α0046, Το Δέντρο το Μονάχο (AUDIOBOOK) , Μαρία Παπαγιάννη, Αφηγητής: Ρένια Λουϊζίδου(Παιδική – Νεανική Λογοτεχνία)

·      ΒΚΜ: Α0056, Το καλοκαίρι που ξύπνησα όμορφη (Ι) (AUDIOBOOK) , Τζέννυ Χαν, Αφηγητής: Βένια Σταματιάδη(Παιδική – Νεανική Λογοτεχνία)

·      ΒΚΜ: Α0044, Ζωή σαν ασανσέρ (AUDIOBOOK) , Φίλιππος Μανδηλαράς, Αφηγητής: Ομάδα Bookvoice(Παιδική – Νεανική Λογοτεχνία)

·      ΒΚΜ: Α0075, Κάτω απ΄ την καρδιά της (AUDIOBOOK) , Βούλα Μάστορη, Αφηγητής: Έλενα Καρακούλη(Παιδική – Νεανική Λογοτεχνία)

·      ΒΚΜ: Α0058, Η μάγισσα η Σουμουτού και οι δράκοντες (AUDIOBOOK) , Βάσω Ψαράκη, Αφηγητής: Άλκης Μπακογιάννης(Παιδική – Νεανική Λογοτεχνία)

·      ΒΚΜ: Α0054, Ο μάγος Αλμπραντρά και το σοφό βιβλίο της Σουμουτού (AUDIOBOOK) , Βάσω Ψαράκη, Αφηγητής: Άλκης Μπακογιάννης(Παιδική – Νεανική Λογοτεχνία)

·      ΒΚΜ: Α0082, Το σκλαβάκι της Κνωσού (AUDIOBOOK) , Ελένη Κατσαμά, Αφηγητής: Ελένη Κατσαμά(Παιδική – Νεανική Λογοτεχνία)

·      ΒΚΜ: Α0036, Μια περιπέτεια για τον Ρωμαίο (AUDIOBOOK) , Μαρία Παπαγιάννη, Αφηγητής: Έλενα Καρακούλη(Παιδική – Νεανική Λογοτεχνία)

·      ΒΚΜ: Α0057, Η Μαύρη λίμνη (AUDIOBOOK) , Μελίνα Καρακώστα, Αφηγητής: Ιωάννα Αγγελίδη(Παιδική – Νεανική Λογοτεχνία)

·      ΒΚΜ: Α0060, Γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τον κόσμο - Οι περίπλοκες σχέσεις Ουκρανών-Ρώσων στην Ιστορία (AUDIOBOOK) , Σταύρος Λυγερός, Σωτήρης Δημόπουλος, Αφηγητής: Κωνσταντίνος Γαβαλάς(Πολιτική – Οικονομία – Επικαιρότητα)

·      ΒΚΜ: Α0037, Πανικός - Η μεγάλη εξέγερση μέσα μας (AUDIOBOOK) , Κώστας Γκοτζαμάνης, Αφηγητής: Ρηνιώ Κυριαζή(Πρακτικοί Οδηγοί )

·      ΒΚΜ: 14637, Σαν μυθιστόρημα (AUDIOBOOK) , Γιάννης Κιουρτσάκης, Αφηγητής: Γιάννης Κιουρτσάκης(Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία)

 

 

 

 

 

ΣΥΝΟΛΟ AUDIOBOOKS 2023: 50

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

  

2022
 
 

Απολογισμός: Το 2022 για τις Εκδόσεις Πατάκη

 

Αγαπητές και αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,

όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος μοιραζόμαστε μαζί σας έναν απολογισμό του έτους που πέρασε.

Ο κύκλος εργασιών του 2022 έφτασε το ποσό των 12.801.070,35 €

Η εκδοτική μας παραγωγή: Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που ταλανίζουν τη χώρα μας, στις Εκδόσεις Πατάκη κλείσαμε το 2022 με απολογισμό 318νέους τίτλους έντυπων βιβλίων, 203 ηλεκτρονικών βιβλίων και 31 audiobooks.

 
Σύνολο βιβλίων: 552
 

To 2022 οι Εκδόσεις Πατάκη σε συνεργασία με την πλατφόρμα της εταιρείας BOOKVOICE κυκλοφόρησαν 31 audiobooks.

 
 

Το 2022 εκδόθηκαν πολλά σημαντικά βιβλία τα οποία αγάπησε το κοινό και αρκετοί συγγραφείς μας έλαβαν διακρίσεις.

 
Βραβεία και διακρίσεις.
 

Στις 22 Μαρτίου του 2022 το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2021, τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2021 και τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2021 που αφορούσαν τις εκδόσεις 2020. Δύο βιβλία των Εκδόσεων Πατάκητιμήθηκαν με Κρατικό Βραβείο. Το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2021 απονεμήθηκε στον Νίκο Δαββέτα για το έργο του Άντρες χωρίς άντρες (εξ ημισείας με τη Λουίζα Παπαλοΐζου για το έργο της Το βουνί, εκδόσεις Το Ροδακιό). Για το ίδιο βιβλίο ο Νίκος Δαββέτας έχει τιμηθεί με το βραβείο ελληνικού μυθιστορήματος The Athens Prize for Literature του περιοδικού (δε)κατα. Το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά απονεμήθηκε ομόφωνα στη Στέλλα Κάσδαγλη για το βιβλίο της 30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και πώς μπορείς να τον αλλάξεις κι εσύ, σε εικονογράφηση Φωτεινής Τίκκου. Για το ίδιο βιβλίο η Στέλλα Κάσδαγλη έχει τιμηθεί επίσης με το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου - Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ.

Αντίστοιχα και η ανακοίνωση των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας Κύπρου για εκδόσεις του έτους 2021από τις πολιτιστικές υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού Κύπρου έφερε ένα ακόμα βραβείο για τις Εκδόσεις Πατάκη. Η Άντρη Αντωνίου τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους για το έργο της με τίτλο Φωτογραφίες σε μαύρο φόντο. Πρόκειται για μια ιστορία που καταπιάνεται με ένα πολύ τολμηρό και δυστυχώς πολύ επίκαιρο θέμα, τη σεξουαλική κακοποίηση μιας προέφηβης. Η πολυβραβευμένη συγγραφέας το δουλεύει εξαίρετα, με το μοναδικό αφηγηματικό χάρισμα που διαθέτει, δημιουργώντας ένα αληθινό όσο και αρμονικό μυθιστόρημα. Η κριτική επιτροπή των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας Κύπρου έστρεψε με τον τρόπο της, με αυτή την τολμηρή βράβευση, το φως της δημοσιότητας σ’ ένα θέμα που μας αφορά όλους.

Ανακοινώθηκαν επίσης στις20 Δεκεμβρίου 2022 οι τιμητικές διακρίσεις της Ακαδημίας Αθηνών για το 2022 σε ανθρώπους των γραμμάτων, των επιστημών, της τέχνης και της προσφοράς. Το Bραβείο Λάμπρου Πορφύρα της Ακαδημίας Αθηνών, για τη βράβευση Έλληνα λυρικού ποιητή, για πρόσφατα δημοσιευμένη ποιητική συλλογή, έλαβε ο Σάκης Σερέφας για την ποιητική του συλλογή με τίτλο Κήτη – ένα ποίημα που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη. Έπαινο του Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη έλαβε η Μιμή Ντενίση, σεναριογράφος (με τον Martin Sherman) και πρωταγωνίστρια της ιστορικής, δραματικής ταινίας Σμύρνη μου αγαπημένη, βασισμένης στο ομώνυμο θεατρικό της έργο που αναφέρεται στην περίοδο της καταστροφής της Σμύρνης το 1922. Το ομώνυμο θεατρικό έργο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη. Βραβείο ποίησης Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη έλαβε ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο Τίτος Πατρίκιος - Mιαν άκρη της αλήθειας να σηκώσω, το οποίο βασίζεται στις συνοµιλίες του ποιητή µε τον Γιώργο Αρχιµανδρίτη, από το 2007 µέχρι το 2020, υλικό που εµπλουτίστηκε έως την έκδοσή του, τον Νοέµβριο του 2022.

Στις 2 Απριλίου 2022, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2022, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των διαγωνισμών του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ 2022. Με το μήνυμα «Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα» εορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2022 σε όλο τον κόσμο. Υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού ήταν το Εθνικό Τμήμα του Καναδά. Το μήνυμα γράφτηκε από τον συγγραφέα Richard Van Camp και η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από την εικονογράφο και συγγραφέα Julie Flett. Στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά, παροτρύνοντας τους φορείς που ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τα βιβλία τους να συμβάλουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Τη μετάφραση επιμελήθηκε η συγγραφέας και επίτιμη πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου. Η αφίσα με το μήνυμα τυπώθηκε και διανεμήθηκε με τη φροντίδα των Εκδόσεων Πατάκη. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον «Πύργο των βιβλίων» της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο ΚΠΙΣΝ, απηύθυνε χαιρετισμό ο κύριος Walter Bernyck, πολιτικός σύμβουλος του πρέσβη του Καναδά, ενώ μήνυμα απέστειλε η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας - Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, κυρία Ζέττα Μακρή.

Στο πλαίσιο του εορτασμού απονεμήθηκαν τα διπλώματα:

O Στις υποψήφιες για τα διεθνή βραβεία Hans Christian Andersen Awards 2020 Μαρία Παπαγιάννη (για τη συγγραφή) και Ίριδα Σαμαρτζή (για την εικονογράφηση).

O Για την αναγραφή των έργων τους στους Τιμητικούς Πίνακες της ΙΒΒΥ 2020, στους δημιουργούς Βαγγέλη Ηλιόπουλο (για τη συγγραφή), Φίλιππο Φωτιάδη (για την εικονογράφηση), Αναστασία Δεληγιάννη (για τη μετάφραση), στις Εκδόσεις Πατάκη, στις Εκδόσεις Ίκαρος και στις Εκδόσεις Ψυχογιός.

O Για την αναγραφή των έργων τους στους Τιμητικούς Πίνακες της ΙΒΒΥ 2022, στους δημιουργούς Ελένη Πριοβόλου (για τη συγγραφή), Φωτεινή Τίκκου (για την εικονογράφηση), Αργυρώ Πιπίνη (για τη μετάφραση), στις Εκδόσεις Καστανιώτη, στις Εκδόσεις Ίκαρος και στις Εκδόσεις Πατάκη.

Στην εκδήλωση ανακοινώθηκαν επίσης, τα βραβεία για την προώθηση της φιλαναγνωσίας σε φυσικά πρόσωπα και φορείς και τα αποτελέσματα των διαγωνισμών για τη συγγραφή, εικονογράφηση και μετάφραση βιβλίων έκδοσης 2021. Συγκεκριμένα απονεμήθηκαν:

Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού-νεανικού βιβλίου στη Μαρούλα Κλιάφα για τη συγγραφή του βιβλίου Τη νύχτα που το σκυλί μας μεταμορφώθηκε σε λύκο από τις Εκδόσεις Πατάκη

Βραβείο σε ξένο συγγραφέα, Έλληνα εκδότη και μεταφραστή βιβλίου μεταφρασμένου στα ελληνικά, για παιδιά ή νέους στον συγγραφέα Γιάκομπ Βέγκελιους, στις Εκδόσεις Πατάκη και στους Μαρία Αγγελίδου και Άγγελο Αγγελίδη για τη μετάφραση του βιβλίου Ο γορίλλας του δολοφόνου.

Στα Βραβεία ΕΒΓΕ 2022 που απονεμήθηκαν με τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση τιμήθηκε η Φωτεινή Τίκκου με Έπαινο εικονογράφησης για το εξώφυλλο του βιβλίου Χρυσά κουπιά της Μαρίας Παπαγιάννη που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Το 2022 με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε το νέο για τη διάκριση που απέσπασε το βιβλίο των Εκδόσεων Πατάκη Τίγκρε, με τα χέρια γυμνά του Γιώργου Κ. Παναγιωτάκη. Το βιβλίο συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στα 200 καλύτερα παιδικά και νεανικά βιβλία παγκοσμίως στους ετήσιους καταλόγους White Ravens 2022 της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου (https://www.ijb.de/en/publications/single/the-white-ravens-2022). Ο κατάλογος και το σήμα White Ravens εκδίδονται από τη Διεθνή Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου, τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη νεανική βιβλιοθήκη στον κόσμο. Κάθε χρόνο, ειδικοί συνεργάτες της ξεχωρίζουν 200 βιβλία, τα οποία θεωρούν ότι πραγματεύονται θέματα με παγκόσμια απήχηση ή διαθέτουν εξαιρετική και πρωτοπόρα εικαστική και λογοτεχνική προσέγγιση. Η ετήσια λίστα White Ravens θεωρείται διεθνούς κύρους και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων εκδοτών του κόσμου, οι οποίοι βρίσκουν σε αυτή τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις προκειμένου να αγοράσουν δικαιώματα μετάφρασης. Για τη φετινή χρονιά, οι τίτλοι επιλέχθηκαν ανάμεσα σε χιλιάδες βιβλία από 53 χώρες και σε 37 γλώσσες.

Τον Νοέμβριο του 2022, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Φιλοσοφική Σχολή, το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ τίμησε τη δημιουργό Σοφία Ζαραμπούκα, αναγορεύοντάς την επίτιμη διδάκτορα του Τμήματος. H Σοφία Ζαραμπούκα γράφει και εικονογραφεί βιβλία για παιδιά εδώ και 45 χρόνια. Σπούδασε ζωγραφική και θέατρο στην Ελλάδα. Οι δάσκαλοι που την επηρέασαν ήταν η Έλλη Γιωτοπούλου, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Τάσσος και ο Κάρολος Κουν. Στην Αμερική σπούδασε γραφικές τέχνες και εικονογράφηση. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργάστηκε στις εκδόσεις του Γραφείου Δοξιάδη, δίδαξε αισθητική του εντύπου στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο και σχεδίασε σκηνικά και κοστούμια για το Θέατρο Τέχνης. Το πρώτο παιδικό βιβλίο της, Στο δάσος, εκδόθηκε από τη Νανά Καλλιανέση το 1975, λίγους μήνες μετά την πτώση της χούντας και την επάνοδο της δημοκρατίας στην Ελλάδα και είναι ένα αλληγορικό παραμύθι με θέμα τη δικτατορία. Έκτοτε, έχει δημιουργήσει 80 βιβλία για παιδιά και τα θέματά της είναι πάντα επίκαιρα, αν και βασίζονται σε διασκευές από την αρχαία γραμματεία. Οι σειρές «Μυθολογία» (12 βιβλία), «Επικά» (Ομήρου Οδύσσεια, Ομήρου Ιλιάδα, Ο Μεγαλέξανδρος, Η Αργοναυτική Εκστρατεία), «Αριστοφάνης» (Πλούτος, Ειρήνη, Λυσιστράτη, Βάτραχοι, Όρνιθες), όπως και το Επανάσταση 1821 έχουν αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους. Πολλά βιβλία της έχουν εκδοθεί και στο εξωτερικό. Βραβεύθηκε για τη Λυσιστράτη στην Έκθεση Βιβλίου της Λιψίας. Η Ακαδημία Αθηνών τής απένειμε δύο φορές το «Βραβείο Ουράνη», το 1982 για το σύνολο του έργου της και το 2022 για το βιβλίο της Επανάσταση 1821. Τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Τον Ιούνιο του 2022, στη διάρκεια τελετής στο Μουσείο Μπενάκη ανακοινώθηκαν τα Λογοτεχνικά Βραβεία 2022, του λογοτεχνικού περιοδικού Αναγνώστης, για τα βιβλία που εκδόθηκαν το 2021. Το Βραβείο Παιδικού βιβλίου με εικονογράφηση απέσπασε το βιβλίο Ο Μίλτος της Ξένιας Καλογεροπούλου, σε εικονογράφηση Φίλιππου Φωτιάδη, των Εκδόσεων Πατάκη. Μια τρυφερή ιστορία για τη σχέση μεταξύ ενός άνδρα και ενός σκύλου, μια σχέση πραγματικής φιλίας.

Στα Βραβεία Βιβλίων Publicαπό τις Εκδόσεις Πατάκη ξεχώρισαν 2 βιβλία:

Βραβείο βιβλιοπωλείων Public Ελληνικού Μυθιστορήματος πήρε ο Ισίδωρος Ζουργός για το Περί της εαυτού ψυχής.

Βραβείο Ελληνικής Παιδικής Λογοτεχνίας πήρε ο Γιάννης Σερβετάς για το βιβλίο Τα πέντε αδέρφια.

Το βιβλίο του Βαγγέλη Δρίσκα «Chef στην κουζίνα σας. Κλασική μαγειρική του αύριο» επιλέχθηκε ως ένα από τα 6 καλύτερα βιβλία από Celebrity Chef στην Ευρώπη στην κατηγορία «Food & Media Celebrity» στα Gourmand Awards 2023-Food & Drinks Culture. Ο Βαγγέλης Δρίσκας θα διαγωνιστεί με τους νικητές από τις υπόλοιπες χώρες στην ίδια κατηγορία για το καλύτερο βιβλίο στον κόσμο. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην ετήσια τελετή απονομής των βραβείων η οποία θα γίνει στην Umea της Σουηδίας, κατά τη διάρκεια του Umea Food Symposium, το διάστημα 25-28 Μαΐου 2023. Τα Gourmand World Cookbook Awards θεωρούνται τα βραβεία Όσκαρ του κόσμου του φαγητού και του κρασιού. Δημιουργήθηκαν από τον Edouard Cointreau με σκοπό να κάνουν ευρύτερα γνωστά στον κόσμο τα βιβλία της μαγειρικής.

Το μηνιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό λόγου και τέχνης Χάρτης, συμπληρώνοντας τον τρίτο χρόνο διαδικτυακής λειτουργίας του, καθιέρωσε ετήσια βραβεία, με σκοπό την ανάδειξη των σημαντικότερων βιβλίων της χρονιάς. Η διάκριση αυτή προέρχεται από τις επιλογές μιας ευρείας ομάδας τακτικών συνεργατών του περιοδικού, οι οποίοι, πρότειναν έως τρία βιβλία ανά είδος λόγου (Ποίηση, Πεζογραφία, Δοκίμιο, Μετάφραση και Βιβλίο για παιδιά) από αυτά που έχουν εκδοθεί το 2021. Δύο βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη τιμήθηκαν με το Βραβείο Χάρτη.

Βραβείο ποίησης 2021 απέσπασε η Δήμητρα Κωτούλα για το βιβλίο Θα ήσουν παντελώς ανυπεράσπιστος.

Βραβείο πεζογραφίας 2021 απέσπασε η Μαρία Μήτσορα για το βιβλίο Η κυρία Τασία και ο Γουλιέλμος ΚαταΒάθος.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος τίμησε τη μνήμη του Έλληνα σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου, του οποίου το όνομα έχει δώσει στην αίθουσα εκδηλώσεών του (Auditorium Theo Angelopoulos) με μια ξεχωριστή βραδιά που διοργάνωσε στις 31 Ιανουαρίου 2022, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό στην έναρξη της εκδήλωσης. Ο Nicolas Eybalin, διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου, καλωσόρισε την οικογένεια του Θόδωρου Αγγελόπουλου, τους επισήμους και το κοινό αναφερόμενος στο γεγονός ότι η εκδήλωση αυτή επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά τον ρόλο του Ινστιτούτου ως προνομιακού χώρου συνάντησης δύο εκ των σπουδαιοτέρων ευρωπαϊκών παραδόσεων, της ελληνικής και της γαλλικής. Επισήμανε δε την αδιαμφισβήτητη ως εκ τούτου απόφαση της απόδοσης του ονόματος του μεγάλου σκηνοθέτη στον κατεξοχήν κινηματογραφικό χώρο του Ινστιτούτου, γεγονός που επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά τις στενές σχέσεις των δύο χωρών και στην 7η τέχνη. Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μιλώντας για τη βαθιά της σχέση με το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου από την εποχή της Αναπαράστασης ως την τελευταία του ταινία, τόνισε ότι το έργο του σκηνοθέτη «εγγράφεται στην ιστορία του ελληνικού και του παγκόσμιου κινηματογράφου σαν μια μοναδική, μέσα στην ιδιαιτερότητά της, θέαση της τραγωδίας της ιστορίας». Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, είπε η κυρία Σακελλαροπούλου, είναι ένας δημιουργός «που αναζήτησε έμπνευση στους αρχαίους μύθους και στο θέατρο, αρχαίο και μπρεχτικό, καταδύθηκε στο ιστορικό βίωμα, ακολούθησε τα μνημονικά ίχνη, ταξίδεψε στον χρόνο, στον χώρο και στη συνείδηση, και δημιούργησε ένα έργο ελληνικό και διεθνές, αλληγορικό και συνάμα ρεαλιστικό, μεγαλόπνοο και βαθύ».

Το Βραβείο Μεταφρασμένης Λογοτεχνίας των Εθνικών Βραβείων Βιβλίου των ΗΠΑ (National Book Awards) κατέκτησε η συλλογή διηγημάτων Επτά άδεια σπίτια της Σαμάντα Σβέμπλιν (εκδ. Riverhead, μτφρ. Megan McDowell). Στα ελληνικά, το έργο κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη το 2021 σε μετάφραση Έφης Γιαννοπούλου. Τα Επτά άδεια σπίτια, τα οποίατιµήθηκαν επίσης το 2015 µε το διεθνές λογοτεχνικό βραβείο Ribera del Duero, μας επιτρέπουν να ρίξουμε μια ματιά μέσω ενός επίμονου φακού –του φακού του αφηγητή ή μερικές φορές του αναγνώστη– στο καθεστώς του τρόμου που προκαλεί η αίσθηση ότι κάποιος είναι παράταιρος, ότι δε «χωρά» στη ζωή του. Ενός τρόμου που κρύβεται πίσω από φαινομενικά καθημερινές σκηνές. Η πολυβραβευμένη Σαμάντα Σβέμπλιν (γενν. 1978, Μπουένος Άιρες), τα βιβλία της οποίας έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 25 γλώσσες, συνιστά μια από τις σημαντικότερες φωνές της σύγχρονης ι&sigm