Κατηγορίες

Η συγγραφέας Έλενα Χουζούρη στη Γερμανία για τη γερμανική έκδοση του μυθιστορήματός της «Ο θείος Αβραάμ μένει πάντα εδώ»

Η συγγραφέας Έλενα Χουζούρη στη Γερμανία για τη γερμανική έκδοση του μυθιστορήματός της «Ο θείος Αβραάμ μένει πάντα εδώ»

Στη Λειψία και στο Βερολίνο βρέθηκε η Έλενα Χουζούρη στις 30 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου 2023 αντίστοιχα, προσκαλεσμένη από τον Ελληνογερμανικό Σύλλογο Λειψίας και το Freie Universitat [Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών], για να παρουσιάσει τη γερμανική έκδοση του μυθιστορήματός της «Ο θείος Αβραάμ μένει πάντα εδώ» («Onkel Avraam bleibt fur immer hier») [μετάφραση Μιχαέλα Πρόντζιγκε, Griechenland Zeitung Verlag].  
Στη Λειψία η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο εντευκτήριο της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Λειψίας και –παρά την πυκνή χιονόπτωση– είχε ιδιαίτερη επιτυχία. Τη συγγραφέα παρουσίασε ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Συλλόγου Κώστας Κηπουρός, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο της Έλενας Χουζούρη διάβασε στα γερμανικά η Σουζάνε Γκρούετς-Κηπουρού. Στη συνέχεια, ο Κώστας Κηπουρός συνομίλησε με τη συγγραφέα στα ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα γερμανικά από τη Χριστίνα Κωνσταντινίδου. 
 
 Παρουσίαση του βιβλίου στο εντευκτήριο της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Λειψίας
 
Στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο της Ημέρας του Βιβλίου που το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών με διευθυντή τον Μίλτο Πεχλιβάνο έχει εγκαινιάσει τα τελευταία χρόνια. Για το μυθιστόρημα της Έλενας Χουζούρη μίλησε εκτενώς στα γερμανικά, για το γερμανόφωνο κοινό, η ιστορικός και ερευνήτρια στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας Μαρία Βασιλικού και αποσπάσματα από τη γερμανική έκδοση διάβασε ο ερευνητής στο Κέντρο Νέου Ελληνισμού και επισκέπτης καθηγητής στην έδρα Νεοελληνικών Σπουδών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Mark Hillemann. Ακολούθησε συνομιλία στα ελληνικά μεταξύ της συγγραφέα και της Μαρίας Βασιλικού, με ταυτόχρονη διερμηνεία στα γερμανικά από την Άννα Λαζαρίδου. Η επιτυχημένη εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις προς τη συγγραφέα από το γερμανόφωνο κοινό, τις οποίες μετάφραζε η κυρία Λαζαρίδου.
 
 Παρουσίαση του βιβλίου στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου
 
 

Η Έλενα Χουζούρη έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές και µία συγκεντρωτική συλλογή των ποιηµάτων της (2011). Στην πεζογραφία εµφανίστηκε το 2004 µε το µυθιστόρηµα Σκοτεινός Βαρδάρης (νέα έκδοση, Εκδόσεις Πατάκη, 2019) και ακολούθησαν τα µυθιστορήµατά της Πατρίδα από βαµβάκι (Κέδρος, 2009), Δύο φορές αθώα (Κέδρος, 2013), Ο θείος Αβραάµ µένει πάντα εδώ (Εκδόσεις Πατάκη, 2016), Στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Μια παλιά ιστορία (Εκδόσεις Πατάκη, 2021). Κυκλοφορούν επίσης η συγκεντρωτική έκδοση κριτικών και δοκιµίων της για την ποίηση Εξ αγχιστείας (Γαβριηλίδης, 2001) και οι µελέτες της Η Θεσσαλονίκη του Γιώργου Ιωάννου (Επίκεντρο, 2012) και Η στρατιωτική ζωή στη νεοελληνική λογοτεχνία (Επίκεντρο, 2020). Τα µυθιστορήµατά της έχουν µεταφραστεί στα γερµανικά, γαλλικά, σερβικά, βουλγαρικά και τουρκικά. Επίσης έχουν συµπεριληφθεί στις βραχείες λίστες των κρατικών λογοτεχνικών βραβείων, των βραβείων των περιοδικών Διαβάζω και Αναγνώστης και του The Athens Prize of Literature. Το βιβλίο της Ο θείος Αβραάµ µένει πάντα εδώ τιµήθηκε µε το βραβείο πεζογραφίας 2016 του περιοδικού Κλεψύδρα. Ως κριτικός της λογοτεχνίας έχει συνεργαστεί µε µεγάλες αθηναϊκές εφηµερίδες και γνωστά λογοτεχνικά περιοδικά, έντυπα και ηλεκτρονικά. Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως δηµοσιογράφος στον τοµέα πολιτισµού και βιβλίου, στον ηµερήσιο και περιοδικό τύπο, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Είναι µέλος της ΕΣΗΕΑ καθώς και της Εταιρείας Συγγραφέων, στο ΔΣ της οποίας χρημάτισε Aντιπρόεδρος (δις) και Γενική Γραμματέας (δις).
Προηγούμενο
Επόμενο


Page generated: 14/04/2024 13:39:52